József, Bánk

Armel Operafesztivál - Keresik az énekeseket

2016.02.29. 14:06 Módosítva: 2016-02-29 14:06:48

Programkereső

Az Armel Operafesztivál kiírta az énekesek számára a versenyfelhívást 2017-es évadára: jövőre is öt opera főszerepére várják a hazai és külföldi jelentkezőket.

Az Armel Operafesztivál 2017 darabjai és versenyszerepei a következők: Udo Zimmermann: Die Weisse Rose (Biel Solothurn Színház és Zenekar, Biel, Svájc, versenyszerep: Hans Scholl - bariton); Laurence Osborn: The Mother (Mahogany Opera Csoport, London, Egyesült Királyság, versenyszerep: Sofia - koloratúr szoprán); Leszek Możdżer: Immanuel Kant (Varsói Kamaraopera, Varsó, Lengyelország, versenyszerep: Lady Millionaire - szoprán); Jakov Gotovac: Ero s anger svijeta (Ero the Joker) (Rijekai "Ivan pl. Zajc" Horvát Nemzeti Színház, Rijeka, Horvátország, versenyszerep: Mica (Ero) - tenor); Rufus Wainwright: The Prima Donna (Pannon Filharmonikusok, Pécs, Magyarország, versenyszerep: Marie - koloratúr szoprán).

Armel Opera Festival
Armel Opera Festival

Az Armel hétfői sajtóközleménye szerint a jövő évi, immár 10. évadra 2016. április 22-ig jelentkezhetnek az énekesek.

Az első forduló válogatásai Budapesten április 22-én, Párizsban április 25-én és 26-án lesznek, egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután mindkét első forduló lezárult, a zsűri elnöke, Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti vezetője dönt, és a két helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.

Vajda Gergellyel 2015-ben, a Sziget Fesztivál előtt beszélgettünk.

A Budapesten június 5-én tartandó második fordulóban az énekeseknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelniük. Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második fordulóban a továbbjutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is.

"A kortárs opera mindig bajban van" – 2015-ben az Armel Operafesztivált érintő nagy változásokról, és a programkínálatról Havas Ágnes, a fesztivál igazgatója mesélt lapunknak.

A 21. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azon művészek jelentkezésére számítanak, akik nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek - olvasható a közleményben.

A kiválasztottak 2017-ben a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban, intézményben töltik, ott készülnek fel a nyári budapesti premierekre, amelyeket a 10. Armel Operafesztiválon láthat majd a közönség.

Itt olvashatja a tavalyi Armel Operafesztivál nyerteseinek névsorát.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) az Armel Operafesztivállal együttműködésben idén június 2. és 8. között szervezi meg nemzetközi fesztiválakadémiáját. Az eseményt 10. éve rendezik meg a világ különböző pontjain, 2015-ben Bejrút adott otthont a rendezvénynek.