Eszter, Eliza

Kiosztották a MOL Mester-M Díjakat

2016.03.10. 11:39

Programkereső

A MOL Mester-M Díjat vehette át március 9-én tíz példamutató munkát végző pedagógus, köztük három művésztanár a budapesti KOGART-házban. A díjakat a MOL vezetői, az Új Európa Alapítvány kurátorai, Ónodi Eszter színművésznő, az Alapítvány jószolgálati nagykövete, valamint Szilágyi Áron és Gyurta Dániel olimpiai bajnok sportolók adták át.

A MOL Új Európa Alapítvány 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket és a velük foglalkozó pedagógusokat. Eddig 75 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült már az elismerésben, amelyet azok a pedagógusok kapnak meg, akik jó eredményeket értek el több évtizedes munkájuk során, és akiket környezetük emberileg és szakmailag is példaként szeretne a fiataloknak felmutatni.

Verbőczi Noémi
Verbőczi Noémi

A 2015-ben beérkezett több mint 700 jelölés közül a kuratórium választotta ki azt a tíz pedagógust, köztük három művésztanárt, akik átvehették az egymillió forint tiszteletdíjjal járó elismerést.

A Virtuózok tehetségkutató műsorban is feltűnt Tóth Bettinát hárfajátéka alapján Kesselyák Gergely földre szállt angyalnak nevezte. Betti a hangszert úgy szerette meg, hogy kiskorában a szomszédban lakó zenetanárnő, Gorbunova Natalia áthívta, próbálja ki a hárfát. A szerelem azóta is tart.

„Gyermekként különösen nagy szükségünk van útmutatásra, aminek segítségével felismerhetjük bennünk rejlő képességeinket és céljainkat. Olyan mesterekre vágyunk, akik erősítenek, felkészítenek, kibontakoztatnak minket. A MOL-nál éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy időben felismerjük a rendkívüli tehetségeket, és velük együtt tanáraikat is díjazzuk. Az idén jubiláló Új Európa Alapítványon keresztül az elmúlt 10 évben közel 4000 fiatal sportolót és művészt támogattunk.” – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 2016. évi MOL Mester-M Díjat olyan kiváló művésztanárok vehették át, mint Balla Tibor László mélyrézfúvós művész és tanár(Debrecen), Dr. Kiszelyné Czibik Tünde tánctanár (Veszprém) és Gorbunova Natalia hárfaművész-tanár (Szeged).

Szollár Domokos és Balla Tibor László
Szollár Domokos és Balla Tibor László
Balla Tibor László (1959) – mélyrézfúvós művész és tanár DEBRECEN, HAJDÚHADHÁZ

Balla Tibor László közel negyven éve folytat úttörő munkát, főiskolás éveinek utolsó szemesztereiben már tanított. Négy pályakezdő zenetanár kollégájával együtt alapították a tiszafüredi zeneiskolát. Harminc éven át vezette az időközben országosan és nemzetközileg elismertté vált Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekart. Először kézzel írta a kottákat, majd megtanulta a számítógépes kottagrafikát és a számítógépes stúdiófelvétel készítését. Egy, az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával megismerte a Yamaha-Methode módszert, mely alapján átdolgozta a hazai rézfúvós kottákat, ezeket sok kollégája használja az oktatásban. Számtalan növendéke nyert felvételt zeneművészeti szakközépiskolába, többen nyertek megyei versenyt és jutottak az országos mélyrézfúvós versenyek döntőjébe, majd később sokan választották hivatásként a zenei pályát.
Ónodi Eszter és Gorbunova Natalia
Ónodi Eszter és Gorbunova Natalia
Gorbunova Natalia (1960) - hárfaművész-tanár, SZEGED

Gorbunova Natalia tíz év alatt nemzetközi hírű hárfaiskolát teremtett Szegeden. Tanítványai kimagasló eredményeket értek el nemcsak országos, hanem nemzetközi versenyeken is. 2014-ben az MTV komolyzenei tehetségkutató műsorában, a Virtuózokban két tanítványa, Tóth Bettina és Szauer Bianka is a döntőig jutott. Tanítványai országos és nemzetközi versenyeken is szép eredményeket érnek el. Natalia nevéhez fűződik a háromévente megrendezésre kerülő nagy nemzetközi ismeretségű Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny, melynek ő a megálmodója és művészeti vezetője. Szintén nevéhez köthető a Tavaszi Hárfa Napok, mely évente kerül megrendezésre, itt világhírű hárfaművészek tartanak kurzusokat és koncerteket.
Szilágyi Áron és Dr. Kiszelyné Czibik Tünde
Szilágyi Áron és Dr. Kiszelyné Czibik Tünde
Dr. Kiszelyné Czibik Tünde (1962) – tánctanár, VESZPRÉM

Dr. Kiszelyné Czibik Tünde történelem-népművelés szakon végzett pedagógus, illetve főiskolai végzettségű edző. Aktív RSG versenyző volt, aki huszonöt éve hozta létre a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdiót. A csapat állandó létszáma mára 3-400 fő között mozog. Óvodáskortól a felnőtt korig oktatja növendékeit, több ezer fő tanult nála az elmúlt negyed században. Czibik Tünde egy személyben tanár, szervező, koreográfus és ruhatervező is. Következetes, kitartó, szorgalmas, hozzáértő munkája, élete példa a gyermekeknek. Csoportjai működnek sok városban, rendszeresen részt vesz a határon túli magyar gyerekek táncos továbbképzésében Szerbiában. Tanítványai sokszoros Magyar- és Európa-bajnokok. Munkájával nem csak a táncolni vágyókat neveli, hanem célja az értő, táncművészetet szerető közönség megteremtése is.