Emil, Csanád

Egyszerre két helyen a Cantemus Kórus

2016.03.17. 11:58

Programkereső

Március 19-én és 20-án a Nyíregyházi Cantemus Kórus két együttese is színpadra áll Budapesten.

A Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mindkét napon 19:30-kor a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet a Keller-kvartett, Ránki Fülöp zongoraművész és Bruno Perrault közreműködésével. Mindkét koncerten Messiaen: Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán (zenekari változat) hangzik fel. A hangversenyen a Messiaen műben énekel majd a Pro Musica Leánykar, aminek egyik különlegessége a hangszerelésben rejlik, hiszen a hagyományos billentyűs, ütős és vonós hangszerek mellett – egy, az 1920-as évek végén feltalált elektroakusztikus hangszer – az „ondes martenot” is megszólal Bruno Perrault játéka által.

Cantemus Gyermekkórus
Cantemus Gyermekkórus

Igen izgalmasnak ígérkezik március 20-án 19:30-kor a Müpában felcsendülő remekmű is, Johann Sebastian Bach János-passiója, amelyet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, az Akadémia Kórustársaság és szólisták adnak elő. A bemutató bizonyára a Cantemus Vegyeskar eddigi legnagyobb szakmai kihívása, hiszen a zenei anyagot, amiben a kórusnak kiemelt szerepe van, ezúttal kotta nélkül, színpadi mozgással kell előadni. Az előadás érdekessége ugyanis, hogy a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit.

BEN1472

"Hagynunk kell áramlani a zenét"

Ránki Fülöpöt március 19-én és 20-án újra Messiaen-művel hallhatja a közönség: Az isteni jelenlét három kis liturgiáját Keller Andrással és a Concerto Budapesttel adja elő a Zeneakadémián. A fiatal zongoraművésszel Messiaen zenéje mellett Bachról, Lisztről, Dukayról és a zene örökkévalósághoz való viszonyáról is beszélgettünk.

Az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői, és a színpadon a tömeget képviselő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat. A produkció egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit, amiben a darab kiváló szólistái is segítenek.