Eszter, Eliza

12. Magyar Zenei Fesztivál: indul a jelentkezés

2016.03.30. 12:07

Programkereső

Április 29-ig lehet jelentkezni azoknak a fiatal román zenészeknek, akik meg szeretnék mutatni tehetségüket a Magyar Zenei Fesztiválon. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet idén tizenkettedszer rendezi meg a programot.

Az előadóművészi fesztivál 2016. május 9-12. között lesz, célja a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek ismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneműveket is előadnak. A fesztivál három estéjén a fiatal (18 éven felüli) művészeknek 20-25 perces műsort kell előadniuk, melynek egyharmada magyar zeneszerzők műve, a többi pedig a román és/vagy egyetemes zeneirodalomból választott művek. A fesztiválon szólisták és legfeljebb duók vehetnek részt. Az énekesek repertoárja lídeket és operaáriákat is tartalmazhat.

MZF

Jelentkezni 2016. április 29-ig lehet a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyén, címe 010449, Bukarest, Gina Patrichi utca 8. szám. Az intézet titkárságára el kell juttatni (személyesen vagy postán) az önéletrajzot, a tervezett műsort, illetve a magyar zeneszerzők műveit tartalmazó felvételt a résztvevő(k) előadásában, mely alapján elődöntőre kerül sor. Az elődöntő eredményéről május 4-én e-mailben értesítenek minden jelentkezőt.

Két első helyezett a Magyar Zene Fesztiválján

Két zongorista, Andra Demidov és Ioana Ionescu megosztva nyerte az első díjat a bukaresti XI. Magyar Zene Fesztiválon, amelyen huszonnégy fiatal mérte össze tudását.

Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség a Balassi Intézet hálózatához tartozó intézetekben: a Római Magyar Akadémián és a Párizsi Magyar Intézetben, illetve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és bruttó 300/200/100 euró fellépti díj. A közönség is szavaz, a közönségdíjasnak lehetősége nyílik A Balassi Intézetben egy teljes előadóestet tartani.

A fesztivál estjeinek a Bukaresti Magyar Intézet (Bukarest, Gina Patrichi utca 8. szám) ad otthont. A megnyitón Érdi Tamás, Prima Primissima-díjas zongoraművész Andra Demidovval, a fesztivál tavalyi kiadásának egyik első díjasával előadja Franz Schubert négykezes f-moll fantáziáját, amelyet tanítványának, Galántai Eszterházy Karolinának dedikált.