Árpád

Apák napja a zenében

2016.04.21. 11:14

Programkereső

Apás napra készül a Pannon Filharmonikusok, május 7-én, szombat délután ugyanis a zenekar egy egész napos programsorozattal járja körbe az apaság mai és múltbeli mibenlétének kérdéseit.
Vámos Miklós
Vámos Miklós

A délutáni programkínálat Vámos Miklós Apák könyve című családregénye és annak zenei feldolgozása köré szerveződik. A zenekar hangversenyprogramja rendhagyó módon ezúttal egy prózai előadással kezdődik, melyet maga az író tart felmenői életéről, sorsáról, ezt követi a Pannon Filharmonikusok és Gerendás Péter közös hangversenye, melyen az ismert muzsikus Apák könyve című, könnyűzenei albumának szimfonikus feldolgozása hangzik el. A nagyzenekari átirat Fekete-Kovács Kornél munkája, aki mint trombitaművész szintén közreműködik a produkcióban.

Gerendás Péter
Gerendás Péter
Fotó: Gráf Péter

A 18 órakor kezdődő koncertprogramot 16 órától egy erre az alkalomra megkomponált portrébeszélgetés előzi meg, amelyen a pécsi, rádiós újságíró, Schweier Rita közismert pécsi apákkal és felnőtt gyermekeikkel beszélget az apaságról, a gyermekek és az apák kapcsolatáról. A beszélgetés résztvevői:

  • Pinczehelyi Sándor és Pincehelyi András
  • Prof. dr. Szabó István és Ifj. dr. Szabó István (egyetemi magántanár)
  • Dr. Zeller Gyula és Dr. Zeller Judit

A portrébeszélgetésre jegyet váltók egy sütemény és egy frissítő elfogyasztása mellett hallgathatják meg a családi diskurzusokat.

Az egész napos programsort egy - a Kodály Központ hangversenytermében 14 órakor megrendezett - filmvetítés indítja útjára, melyen Robert Benton - Dustin Hoffmann és Meryl Streep főszereplésével készült - Kramer kontra kramer című, többszörös Oscar-díjas filmjét nézhetik meg az érdeklődők.