György

Kortárszene két fröccs között

2016.05.23. 15:33

Programkereső

2015 novemberében MetronómTető néven új kortárszenés-beszélgetős sorozat indult a Corvin Barban (ex-Corvintető). Fiatalok mutatják meg fiataloknak és minden zenekedvelőnek, hogy nagyon is élvezhető műfaj a kortárszene.

Ide nekem még ilyen bizarr és kísérletező esteket!

Mióta új vezetőséget kapott, a Corvin Club napról napra újul, szépül. A változások azonban nem csak a külsőségekben mutatkoznak meg. Irodalmi esteket tartanak, kiállításokat rendeznek, folytatódnak a filmvetítések, illetve helyet kapott a klasszikus zene is.

A helyszínválasztás zseniális volt.

Két fiatal zenetudós arra vállalkozott, hogy bulit csinál a kortárszenéből. MetronómTető néven időről időre meghívnak élő (!) zeneszerzőket, illetve tehetséges, elkötelezett muzsikusokat. Az est első felében a zenészeknek köszönhetően testközelből élvezhetjük és ismerhetjük meg azt a zenét, melyet aztán Belinszky Anna és Mona Dániel moderálása alatt a közönség ízekre szedhet, ha úgy tartja kedve.

György Boglárka
György Boglárka

A szerzők és a művészek minden kérdésre válaszolnak (amire tudnak és szeretnének). Lehetőség nyílik megérteni ezt a sokak számára gyakranidegen, ijesztő, netán visszataszító világot. Bepillanthatunk a kulisszák mögé, megtudhatjuk, mi miért és hogyan.

kötetlen körülmények

A Corvin Barban saját bárpult üzemel, így kedvenc italunkról sem kell lemondanunk a beszélgetés alatt.

A MetronómTető szervezői magától értetődő természetességgel kezdtek diplomáciai tárgyalásokba a problémát elhárítandó (sikerrel), amit a tőlük megszokott (és az egész eseményt jellemző) lazasággal hoztak két szám között a közönség tudomására.

A múlt novemberben indult sorozaton olyan szerzők művei hangoztak el, mint Balogh Máté, Tornyai Péter, Solti Árpád, Zarándy Ákos, Kedves Csanád, Nagy Ákos vagy Bella Máté, és csaknem valamennyi komponista részt is vett az eseményeken. Palotás Gábor marimbaművész, a Weiner Ensemble és Gódor Erzsébet cimbalomművésznő után 2016. május 26-án, azaz most csütörtökön György Boglárka és barátai játszanak a MetronómTetőn. További részletek a Metronóm Facebook-oldalán.

Újra és újra felpezsdít a helyszín és a műfaj elsőre összeegyeztethetetlennek tűnő kombinációja. A Corvin Clubban még érezni az előző éjszakák diszkóbuliinak atmoszféráját, hatalmasakat kell csapni a lift ajtajára, ha le vagy fel szeretnénk menni, néha elsomfordál előttünk egy kutya vagy egy piercinges kolléga, és akkor a bárpult, a csocsóasztal és a DJ-pult látványáról nem is beszéltem.

Szeresd a kortárszenét vagy ne, ismerd vagy ne – a MetronómTető mindenki számára jó kikapcsolódás és egyúttal új tanulási, élményszerzési lehetőség.