Zita, Mariann

„Ha leülhetnénk, és hallgathatnánk a koncerteket...”

2016.06.23. 08:18

Programkereső

A második Klassz a pARTon! koncertsorozat kapcsán a régi Cimbora táborokról és zenészbarátokról is beszélgettünk Érdi Szabó Mártával. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Duna-parton a klasszikus zene jelenlétét biztosítsák idén nyáron is.

- Kétszeresére nőtt a fesztivál a tavalyi évhez képest. Mi ennek az oka?

- Bennünket is meglepett a tavalyi koncertek sikere, számos városban rengeteg érdeklődőre találtunk. Az első év után eljutott a hírünk ide is, oda is, végül nem is tudtunk minden igényt kielégíteni. De az is igaz, hogy nem tudtam ellenállni a zenészek kéréseinek sem, akik részt akarnak venni ebben a sorozatban. A programfüzet Érdi Tamás művészbarátait nevezi meg a koncertek fellépőiként, akikkel zömében a 15-20 évvel ezelőtti Cimbora táborokban ismerkedtünk meg. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évekig válogathatnánk azok közül a neves előadók közül, akik muzsikussá válásában részt vállalt a Cimbora.

- Kiknek a fellépését várod leginkább a programban szereplők közül?

- Nem tudnék választani, és nem is akarok. Tamással azt mondtuk egymásnak, hogy milyen jó lenne, ha egyszerűen beülhetnénk, és hallgathatnánk a koncerteket, és nem kéne törődnünk a szervezés fáradalmaival. Rengeteg kvartettet hallhatnak majd idén, hiszen fellép a Kelemen, az Accord, a Corridor, a zenekari muzsikusokból álló Eckhardt és a Grazioso, illetve az Ewald Rézfúvósok. Mindegyik együttesben van legalább egy-két tag, aki annak idején „cimboránk”

Érdi Szabó Márta
Érdi Szabó Márta

volt. Énekelni fog Csordás Klára, fellépnek a Görög testvérek, akik kiskoruk óta négykezeseztek a táborokban, a fiatalok közül Radnóti Róza és Ránki Fülöpöt említem még. Úgy gondoltuk, hogy minden korosztálynak meg kell mutatnia magát. Balatonfüreden egy flashmobbal indítunk, a Gárdonyi Zenekar és a Solti György Zeneiskola együttese lép fel. Demel Eszter irányítja az egyiket, Bolla Milán a másikat. És fellép az Anima Musicae Kamarazenekar is, nem is egyszer, őket az idén fedeztük fel, Baráti Kristóf vezényelte őket. Ők is játszanak a Várkert Bazárban az Óbudai Danubia Zenekarral együtt, Uri Mayer vezénylete alatt. Legszívesebben mindenkit felsorolnék.

- Kis híján fel is soroltál mindenkit...

- És elnézést kérek attól, akit kihagytam... Az imént ismét a Cimborát emlegettem, de nem ok nélkül. A köztévé tehetségkutatójának, a Virtuózoknak a zsűrijében például hárman is ülnek, akik kötődnek a Cimborához: Miklósa Erika, Kesselyák Gergely és Némethy Attila.

- Ha már szóba hoztad a Virtuózokat, hadd kérdezzelek erről, hiszen ti is hasonló céllal készítettétek a Cimbora adásait!

- Bartókkal és Léon Fleischerrel értek inkább egyet, akik valami olyasmit mondtak, hogy a verseny a lovaknak való. Ennek ellenére több okból is örülök a Virtuózoknak, hiszen végre újra szól a klasszikus zene a tévéből, és fantasztikusak a gyerekek is. De érdemesebb lenne belőlük zenekart alapítani, mint egyenként versenyeztetni őket. A többség így kudarcélménnyel távozik. Szerintem kitűnni sem díjakkal érdemes, hanem tehetséggel, az együtt muzsikálás közben nyújtott teljesítménnyel. Más ez a műsor, mint a miénk volt a hetvenes-nyolcvanas években, de nem szabadna elfelejteni, hogy nem a Virtuózok az első komolyzenei műsor, a közszolgálati tévében, amely fiatal tehetségekkel foglalkozik (annak ellenére, hogy így hirdetik). Hiszen ott volt a Ki mit tud, a Karmesterverseny.

- A tavalyi interjúhoz hasonlóan szerettünk volna hármasban beszélgetni, de Érdi Tamás sohasem ér rá. Mit csinál most?

- Tamás körül izzik a levegő, rengeteg koncertet vállaltunk. Talán túl sokat is. A Bartók-év jegyében végigjártuk Erdély és Románia nagyvárosait Bukaresttől Marosvásárhelyig. Csak remélni merem, hogy ez kitart a nyár végéig és tovább, hiszen fellép majd a Sziget Fesztiválon Hámori Mátéval és a Danubia Zenekarral. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon, milyen lesz Mozart műveivel beállítani Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljára.

- Több helységben lesz jelen a Klassz a pARTon! sorozat, mint tavaly. Hogy választottatok?

- Vannak olyan helyszínek, ahova személyesen kötődünk. Például Vörösberény, ahol a nagyapám híres orgonista volt. Most Tamás abban a templomban játszik az ő emlékére a Grazioso Quartettel, ahol a dédapja negyven évig dolgozott. Tihany is új helyszín, az apátsági templomban a Fesztiválzenekar kvartettje, az Eckhardt lép majd fel.

És nagy öröm – és még nagyobb kihívás – volt nekünk, hogy Balatonfüred két hétre a rendelkezésünkre bocsátotta a Gyógy téren, a Szívkórházzal szemben lévő színpadot. Esztergomban sem voltunk tavaly, de idén már plakátok hirdetik, hogy megyünk a Várszínházba.

- Mit vársz az idei fesztiváltól?

- Ha csak annyira lesz sikeres, mint tavaly, már boldog leszek. Balatonfüred polgármestere, Bóka István azt mondta nekem, hogy ha ezt évről évre csináljuk, akkor itt ezrek lesznek. Hát én erre nem is gondoltam, de nagyon jó lenne, ha igaza lenne.