Dezső

Orosz győzelem a Bartók Kórusversenyen

2016.07.11. 10:36 Módosítva: 2016-07-11 11:57:00

Programkereső

A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben tartották meg július 7-10. között, a Nagydíjas versenyen vasárnap a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat a Kölcsey Központban.


A műsorban  a Vesna Gyermekkórus Oroszországból (karnagy Nagyezsda Averina), a Marymount Secondary School Choir Hongkongból (karnagy Jane Lau), a Youth Chamber Choir "Sophia" Ukrajnából (karnagy Olekszij Samritszkij), az Eos Female Choir Olaszországból (karnagy Fabrizio Barchi), valamint az Academic Choir Maribor Szlovéniából (karnagy Tadeja Vulc) léptek fel.

A gyermekkarok kategóriában a Vesna Gyermekkórus, az ifjúsági kórusok kategóriában a Marymount Secondary School Choir, a kamarakórusok kategóriában a Youth Chamber Choir "Sophia", a vegyeskarok kategóriában az Academic Choir Maribor szerezte meg a győzelmet. A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíjasa 2017-ben meghívást kap a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíjat a Marymount Secondary School Choir kapta, a döntőben előadott Beischer-Matyó Tamás A virágok vetélkedése című darabjáért.

Beischer-Matyó Tamás egy másik művét, a Kreatív kapcsolatok című operát a Budapesti Operettszínház és a BartókPlusz Operafesztivál koprodukciójaként mutatták be június 16-án, a darabot itt boncolgattuk közösen a zeneszerzővel.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny egyenként 350 euró összegű karnagyi különdíjának nyertese Olekszij Samritszkij, a Youth Chamber Choir "Sophia" kórus vezetője, Ivan Yohan, a Parahyangan Catholic University Choir kórus vezetője, valamint Tadeja Vulc, a Academic Choir Maribor kórus vezetője lett.