Fülöp, Evelin

Kóruszene Jeanne d'Arc városából

2016.07.18. 07:56 Módosítva: 2016-07-18 08:07:54

Programkereső

A francia kóruszene egyik fellegvárának számító Rouen nagyszerű énekegyüttese, az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen két koncertet is ad budapesti látogatása során.

A koncertek alkalmával (Augusztus 2. 18:00 – Budavári Evangélikus templom, Augusztus 3. 19:45 – Jézus Szíve templom) válogatást hallhatunk a francia és a magyar a cappella kóruszene legszebb alkotásaiból, a belépés díjtalan.

Az énekegyüttest 2005 szeptemberében alapította jelenlegi karnagya, a Roueni Conservatoire professzora és kórusainak vezetője, Pascal Hellot. A műsor és az elődadandó művektől függően létszáma 24 és 40 közötti, mindegyik énekes nagy kóruszenei tapasztalattal és komoly zenei múlttal rendelkezik. Ennek köszönhetően az énekegyüttes repertoárja rendkívül széles, a kora reneszánsz művektől napjaink zenéjéig megannyi remekművet felölel, és természetesen a francia zene hangsúlyosan szerepel változatosan összeállított, egyszerre szórakoztató és intellektuális kihívást jelentő műsoraiban.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen részt vett olyan barokk szerzők nagyszabású műveinek előadásában, mint Henry Purcell, Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann. A 19. század nagy romantikus alkotóinak – Schubert, Mendelssohn, Bruckner – alapításától kezdve nagy figyelmet szentel, ahogyan a 20. és 21. századi zene is része tevékenységének, például a francia Francis Poulenc, az amerikai Morten Lauridsen és a finn Jukka Linkola alkotásai révén.

Ez a sokszínűség és sokoldalúság teszi lehetővé, hogy az énekegyüttes olyan neves hangszeres együttesekkel és előadókkal dolgozzon együtt, mint a Sacqueboutiers de Toulouse, a Poème Harmonique és Vincent Dumestre vagy Benjamin Allard orgonaművész.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen rendszeresen fellép szűkebb hazájában, Felső-Normandiában, de Franciaország más vidékein és külföldön is többször tesz eleget meghívásoknak.