Júlia, Rita

Workshop Krzysztof Pendereckivel

2016.07.22. 09:30 Módosítva: 2016-08-16 15:24:27

Programkereső

A művész budapesti vendégszerepléséhez kapcsolódva kerül sor találkozóra, nyilvános beszélgetésre és workshopra olyan fiatal zeneszerzőknek, akik maguk vezénylik a műveiket.

Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.

A CAFe Budapest Fesztivál keretében Krzysztof Penderecki Budapestre látogat, és saját művét fogja vezényelni. Penderecki ugyancsak zeneszerző karmesterként ismert és világhírű.

A workshop időpontja: 2016. október 15-20.

Meghívott professzorok:

  • Horváth Balázs, zeneszerző-karmester
  • Jean-Philippe Wurtz karmester

Meghívott vendégek:

  • Krzysztof Penderecki, zeneszerző-karmester
  • Eötvös Péter, zeneszerző-karmester

Közreműködő együttes: THReNSeMBLe

Helyszín: Budapest Music Center

Minden résztvevőnek a saját művén kívül Anton Webern: Kozert, op. 24. című mü 1. és 2. tételének vezénylésére is fel kell készülnie, amit csak 1 alkalommal fognak próbálni, koncerten nem hangzik el. Ennek célja egy másfajta karmesteri feladat kipróbálása, a karmesterképzés kiszélesítése céljából.

Krzysztof Penderecki
Krzysztof Penderecki
Fotó: Pető Zsuzsa, forrás: Müpa

A kottát a jelentkezőknek maguknak kell beszerezniük.

Olyan zeneszerzők jelentkezését várjuk, akik a kurzus folyamán azt együttessel próbálni és vezényelni szeretnék saját művüket.

Az együttes összeállítása: fuvola, oboa, klarinét (vagy basszusklarinét), kürt, trombita, harsona, zongora, hegedű, mélyhegedű, gordonka. Az adott összeállításból legalább 7 hangszert kell használni, de legfeljebb a megnevezett tízet lehet.

Ezen belül bármilyen hangszer-összeállításúművet fogadunk, más hangszerre nincs lehetőség. A művek hossza max. 8-10 min, és 3 különböző karakterű tételből kell állnia.

A partitúrát a jelentkezési anyaggal együtt 2016. augusztus 15-ig, a szólamanyagokat 2016. szeptember 15-ig kell beküldeni elektronikusan az alapítványhoz.

A jelentkezők jelentkezésük elfogadásáról szeptember 1-ig értesítést kapnak.

Aktív részvevőként 6 zeneszerzőt fogadunk.

Korhatár: 35 év

Jelentkezési anyag: online jelentkezési lap, szakmai életrajz, műjegyzék valamint a konkrét kompozíció partitúrája. Az alapítvány oldalán online jelentkezési lap kitöltése kötelező. 

Részvételi díj:

  • Magyar résztvevők aktív részvételi díja: 75.000 Ft (befizetési határidő: 2016. május 15.)
  • Passzív résztvevők: 10.000 Ft (kurzus kezdésig kell befizetni)

A kurzus részvételi díját az alapítvány alábbi számlájára kérjük befizetni:

Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

10201006-50266418-00000000

Kedvezményt nem tudunk biztosítani, amennyiben a résztvevőcsak részben tud a kurzuson megjelenni.

A részvételi díj a következő extra programokat is magában foglalja: a kurzus ideje alatt bármely résztvevő igényelhet jegyeket a Budapest Music Centerben található Opus Jazz Club koncertjeire és részt vehetnek a közönségtalálkozón valamint a koncerten. Közönségtalálkozó a „mustMEETComposers” sorozatban: 2016. november 14. Program: Beszélgetés Toshio Hosokawával és Eötvös Péterrel, valamint Hosokawa: Matsukase című operájának vetítése.

A részvételi díj nem tartalmazza az utazás, szállás és ellátás költségeit, a szállásszervezést a hallgatók egyénileg intézik.

Ösztöndíjak:

Összesen 3 aktív ösztöndíj támogatás áll rendelkezésre, ösztöndíj igényeket a jelentkezési lapon kötelezően jelölni kell, ill. az ösztöndíjkérelemhez ajánlólevelet kérünk mellékelni.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a jelentkezési határidő lejárta után ösztöndíj kérelmeket nem áll módunkban elfogadni.