Orbán

Európai bemutató a Budapesti Nyári Zenei Fesztiválon

2016.08.11. 09:48

Programkereső

Augusztus 11-én kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VII. Budapesti Nyári Zenei Fesztivál, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A fesztivál igazgatója a jelenleg a dél-koreai Pusan-i Nemzeti Egyetemen tanító zongoraművész, Fehér Ernő, aki szerint a fesztivál nagyszerű alkalom arra, hogy megerősödjön a kapcsolat a különböző országok zenekultúrái és muzsikusai között.

„Hét évvel ezelőtt a koreai növendékeim jelezték, hogy szeretnék megismerni a magyarországi zenekultúrát és –oktatást. Dél-Koreában erős amerikai befolyás volt akkor, az egész ország amerikai stílusú volt. Ezen szerettem volna változtatni, arra törekedtem, hogy ott minél többen megismerhessék és hirdessék a mi kultúránkat. A fesztivál elmúlt évei alatt nagyon jó kapcsolatok alakultak ki – nem csak koreai, hanem japán, kanadai, vagy más nemzetiségű zenészekkel is, – voltak növendékek, akik már a következő évben a Zeneakadémiára felvételiztek. Erre nagyon büszke vagyok. Ahogyan arra is, hogy a fesztivál résztvevőinek lehetősége van zenekarral játszani, ami nagyon ritka a hasonló rendezvényeken.” – mondta Fehér Ernő.

zeneif

A Budapesti Nyári Zenei Fesztivál a nagyközönség számára nyitott, ingyenesen látogatható mesterkurzusokból (hegedű, zongora) és hangversenyekből áll. A professzorok és tanítványaik egész nap várják az érdeklődőket a Bartók Béla Konzervatórium hangversenytermébe. A közel két hét során olyan tanároktól vehetnek órákat az ifjú muzsikusok, mint Jandó Jenő, Szokolay Balázs, Némethy Attila, Noel McRobbie, Heesook Ahn, Hartmut Sauer és Fehér Ernő, valamint Kapás Géza, Szabadi Vilmos, Hojin Jeong és Shinkyung Kim. A kurzusok résztvevői többségében dél-koreai fiatal zenészek lesznek.

„Eleinte csak zongora-mesterkurzusként indult a fesztivál. Szerettem volna kifejezni hálámat a volt tanáraimnak, Szokolay Balázsnak, Némethy Attilának és Jandó Jenőnek, ezért őket hívtam meg tanítani. Néhány éve elindult a hegedűkurzus is, és végül nagyon jó társaság kovácsolódott belőlünk. Minden évben hívunk vendégtanárokat is – az idén például Heesook Ahn-t – akik néha növendékeket is hoznak. Minden résztvevő hét órát kap a fesztivál folyamán, és minden tanárral dolgozhat.” – árulta el a fesztiváligazgató.

Idén egy európai bemutató szem- és fültanúja is lehet a fesztivál közönsége, hiszen augusztus 16-án, a nagykőrösi Weiner Leó Zeneiskolában Bach Goldberg-variációinak hegedű-zongora átirata hangzik majd el, Fehér Ernő és Jeong Hojin előadásában. „Ezt az átiratot Jeong Hojin-nal közösen készítettük, Dmitrij Szitkoveckij vonószenekari átdolgozása alapján, a lehető legalaposabban igazodva az eredeti anyaghoz. A mű – ebben a formájában – eddig csak Koreában került koncertműsorra, ezért nagy öröm számomra, hogy az európai bemutatóra itt, Magyarországon kerül sor. Bár a hangverseny Nagykőrösön lesz, a budapesti közönségnek sem kell lemondania az élményről, hiszen a fesztivál ideje alatt közkívánatra bármikor szívesen eljátsszuk a darabot, illetve részleteit a Bartók Koziban is” – nyilatkozta Fehér Ernő.

zeneifg

A budapesti fesztivált – immár hagyományként – a Szöulban tanító, de szerte a világban koncertező kanadai zongoraművész, Noel McRobbie szólóestje nyitja augusztus 12-én, amelyen Sosztakovics, Schubert és Beethoven művei mellett Bartók Béla Improvizációk című zongoradarabja is elhangzik majd.

Augusztus 15-én Szabadi Vilmos és Fehér Ernő várja a közönséget, koncertjükön Debussy és Richard Strauss-művek csendülnek fel, másnap pedig – a délutáni nagykőrösi bemutató után – egy koreai növendék, Ji Eun Lee zongoraestjét hallgathatják meg. A világszerte méltán elismert zongoraprofesszor, Heesok Ahn augusztus 17-én ad szólóestet a Konzervatóriumban, Chopin és Schumann műveivel. A záróhangversenyen, augusztus 18-án a növendékek lépnek majd színpadra egy-egy darabbal, hogy megmutassák, mit tanultak a professzoroktól a Budapesten töltött idő alatt. A legkiemelkedőbb, versenygyőztes fiatalok pedig másnap, a Duna Kamarazenekarral közösen adnak koncertet Mozart, Bach, Chopin és Sarasate népszerű versenymű-tételeiből.

„A résztvevők számára elég feszített a program, de azért jut idő a pihenésre is. Minden évben szervezünk egy kirándulást a környéken, rendszeresen ellátogatunk a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba, megnézzük Budapest fő nevezetességeit, illetve egy napos látogatást teszünk Bécsben.”