Hella

Koncert a Szent István-bazilikáért

2016.08.11. 14:13 Módosítva: 2016-08-11 16:25:10

Programkereső

A Szent István-bazilikában veszi kezdetét a Hangok és Harangok koncertsorozat augusztus 21-én, amely egy hónapon keresztül tart majd hazánk és a szomszédos országok legjelentősebb templomaiban és zsinagógáiban.

A koncertsorozat nyitóhangversenyén fellép a főszervező és ötletgazda Mága Zoltán mellett Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Molnár Levente és Kiss B. Atilla, a szintén hegedűművész Szenthelyi Miklós, valamint a roma-jazz kiemelkedő alakja, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész.

A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban zajló egy hónapos fesztiválon Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken is felcsendülnek adnak koncerteket. 

Szent István-bazilika
Szent István-bazilika

A koncert bevételéből a szervezők a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak kívánnak segíteni, valamint életmentő orvosi műszert vásárlásához járulnak hozzá a Heim Pál Gyermekkórház számára. A mecénások felajánlásaiból támogatást nyújtanak a budapesti Bazilika felújítására is. A koncertsorozat ünnepélyes megnyitójának védnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.

A fesztiválsorozatnak az ország legnagyobb templomai adnak otthont, többek között a Debreceni Református Nagytemplom, a Szegedi Dóm, az Egri Bazilika, a Szombathelyi Evangélikus Templom, a Győri Székesegyház, a Miskolci Evangélikus Templom, a Szolnoki Szentháromság Templom, a Pécsi Székesegyház, a Hódmezővásárhelyi Szent István Katolikus Templom, a Karcagi Református Nagytemplom és a Gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplom. Az előzetes egyeztetések alapján Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz a koncerten, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendeznek.

A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósuló fesztiválsorozat záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.