Fülöp, Evelin

„Páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni”

2016.08.15. 08:32 Módosítva: 2016-08-15 08:37:07

Programkereső

Dubóczky Gergely a zenélés minden szintjén jelen van: támogatja a laikus muzsikusok örömzenélését, részt vesz a művészképzésben, segíti hazánk egyik legsikeresebb zenekarának munkáját és most már zenei versenyen is járt. A győzelméről és közelgő koncertjeiről is megkérdeztük.

- Nemrég érkeztél haza egy karmesterversenyről, ahol első díjat nyertél. Hol és milyen volt ez a megmérettetés?

- Portugáliában rendezték meg a versenyt, és dacára annak, hogy egy fiatal rendezvényről beszélünk, egy nagyon komoly, ötfordulós, széles repertoárt felölelő megmérettetés ez, ahol minden nap újabb darabbal vagy darabokkal kellett készülni. Hatvan embert hívtak be, a döntőig már csak négyen jutottunk el. Külön öröm, hogy Kornel Thomas magyar-amerikai kollégámmal együtt lettünk döntősök, ő harmadik helyezést kapott. Egyébként ez volt az első verseny, amin részt vettem.

- És egyben ez volt az első versenygyőzelmed is. Mivel jár ez az első díj?

- Pénzjutalommal, illetve a jövő évadban visszahívnak koncertezni Portugáliába.

- Itthon több együttest is vezetsz: te állsz a Budapest Sound Collective, a Medikus Zenekar és a Bartók Konzervatórium szimfonikus zenekarának élén is. Milyen projekten dolgozol most?

- Nagyon készülünk már a CAFe Budapesten tartandó koncertre, ahol az Elemek című sorozat hangszínnel foglalkozó részét adjuk elő. A fesztivál keretein belül indítottuk ezt a formabontó kísérletet, és nagyon örülök, hogy nyitottak a folytatásra. Rendkívül fontos, hogy új kezdeményezéseket is gondozzon egy ilyen fesztivál. A sorozatban komponált koncertprogrammal dolgozunk: a művek szigorú szerkesztőelv szerint követik egymást, és a sok pici darabból áll össze a nagyobb forma. Jelen esetben az egyes hangszíntípusok – alapszínek – először külön jelennek meg, és fejlődnek egyre bonyolultabb vegyületté a koncert alatt. A zenéhez a rendező-díszlettervező Antal Csaba talált ki egy fantasztikusan izgalmas installációt.

Dubóczky Gergely
Dubóczky Gergely

- A karriered eddigi legjelentősebb eseményeként aposztrofálod, hogy novemberben a Zeneakadémián vezényelheted a Budapesti Fesztiválzenekart.

- Persze, ez hatalmas dolog! Különleges és talán világszinten is páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni. Fischer Iván indította el a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) sorozatot, amelyben pályájuk elején lévő karmesterek kapnak lehetőséget a Fesztiválzenekarral való együttműködésre. Van szerencsém néhány éve már segíteni a zenekar munkáját, koncerteken is vezényelhettem, de ez lesz az első, hogy bérletes hangversenyen állhatok ki eléjük. Ráadásul én indítom a sorozatot, úgyhogy nagyon megtisztelő, ünnepi alkalom lesz ez számomra.