Orbán

Zongorakarnevállal kezdődik az ősz

2016.08.20. 11:12

Programkereső

Zongorakarnevál vezeti fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelyet szeptember elején rendeznek meg a Zeneakadémián.

A zenei évad őszi nyitányaként a Filharmónia Magyarország szeptember 2-11. között rendezi meg a nagy hagyományú Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

A verseny nyitóhétvégéjén - szeptember 2-4. között - ingyenes kísérőprogram, a Zongorakarnevál hozza közel a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé és egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A négy fordulóból álló verseny 36 résztvevője három kontinens 11 országából érkezik. A zsűri díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

EDA020A2-C262-4D60-B872-424D9CF6005A

A 42 ezer euró (13 millió forint) összértékű díjak között közönségdíjat is átadnak. Az egymillió forint értékű különdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) ajánlotta fel.

A verseny különdíjainak sorában a fidelio.hu egy fiatal magyar zongoristának biztosít majd bemutatkozási lehetőséget.

A szervezők tájékoztatása szerint a zongoraverseny alapos felkészülést igényel a jelentkezőktől, a résztvevőknek Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, az A-dúr zongoraversenyt és a Haláltáncot is kotta nélkül kell eljátszaniuk.

02F80F3A-581C-45EF-A60D-B8FFA979654A

A versenysorozat szeptember 11-én díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul. A versenyen és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, vezényel Kesselyák Gergely.

"Az egész Liszt-életművet felöleli a verseny, ami biztosítja, hogy aki itt esélyesként elindul, pályája során repertoárjának fontos részeként gondol majd a zeneszerző munkásságára" - idézte a közlemény Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját.