Alfréd

A gyerekek jobban értik a kortárs zenét

2016.09.12. 16:55 Módosítva: 2016-09-12 16:57:14

Programkereső

19 évad és országszerte közel 3000 zenei ismeretterjesztő előadás jelzi az útját annak a rendkívül népszerű műsorsorozatnak, amely BonBon Matiné néven vált ismertté.

Az 5-10 évesek játékos zenei nevelését, a hangszeren való tanulás szépségeit népszerűsítő programokat kezdettől fogva Győző bácsi, azaz Lukácsházi Győző vezeti, aki rengeteg játékkal, kiváló előadókkal és persze finom csokoládéval várja a legkisebbeket és szüleiket. Az előadássorozatok egyik titka, hogy több műfaj kiválóságai is helyet kaphatnak bennük, így a klasszikus zenét játszó legnagyszerűbb szólisták és együttesek mellett népzenei, világzenei, jazz-, illetve mozgásművészeti, színházi formációk is megjelennek. Csak néhányat említve az elmúlt közel két évtizedből: Amadinda, Budapest Clarinet Quartet, Ghymes Zenekar, Kaláka, Hot Jazz Band, Palya Bea, Táncművészeti Egyetem, Agócs Gergely, Szalóki Ági, HUPS Crew, és Fabók Mancsi.

Lukácsházi Győző
Lukácsházi Győző
Fotó: Bóbita Magazin

A BonBon Matiné igyekszik mindig újdonságokkal előrukkolni, a legújabb igényeknek is megfelelni. Ennek érdekében a 2016-17. évadban 3 ősbemutatót is tartanak. Először rögtön októberben, ahol a népszerű szerzőpáros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző legújabb mesejátékát, a Ludas Matyit mutatják be. Ezt követi novemberben a BonBon Árnyékszínház premierje, a Betlehem, mely Jézus születésének történetét beszéli el modern formában, szimfonikus hangzású zenével, varázslatos látványvilággal.

Lukácsházi Győző
Lukácsházi Győző
Fotó: Kádár-Csoboth Judit

Februárban mutatják be Dobszay-Meskó Ilona legújabb kortárs zenei mesejátékát, mely ezúttal a legősibb magyar népmese, a Fehér ló fia történetét dolgozza fel. A korral haladva az idei koncerteket is gazdagítják majd élő illusztrációk, illetve márciusban lesz a bemutatója a BonBon Matiné felkérésére megszülető Csenge csodálatos kalandjai című produkciónak, melyet a BANDART Productions mutat be és amely Pinokkió történetének modern, digitális környezetbe helyezett parafrázisa. Emellett azonban színház, népzene és világzene egyaránt megtalálható az idén is 110 előadást felvonultató évad repertoárján.

Lukácsházi Győző
Lukácsházi Győző
Fotó: Bóbita Magazin

Továbbra is folytatódik a Tóbiás matiné, melyet Lukácsházi Győző, mint a Bartók Rádió vasárnapi gyerekműsorainak szerkesztője és műsorvezetője hozott létre az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Ebben a produkcióban szintén nagyóvodások és kisiskolások ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, a klasszikus zene világával.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek jó időben találkozhassanak a kulturális értékek több fajtájával és eszerint alakulhasson ízlésük, kritikai gondolkodásuk. Ahogy egyik nézőnk írta visszajelzésében:

Remekül bevezeti a gyerekeket a művészeti ágakba. Színes, változatos, sok műfajt bemutató.

E gondolatok jegyében álltak össze a 2016/17-es évad bérleti sorozatai is, amelyek a BonBon Matiné honlapján naprakészen követhetőek.