emléktábla

2023 szeptember 15., 14:05
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Emléktáblát avattak Petri György tiszteletére Terézvárosban

A költő egykori lakhelyén, az Eötvös utca 22. szám alatt avattak emléktáblát a művész születésének 80. évfordulója alkalmából.
2023 május 26., 14:20
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

1948 és 1956 között lakott az Alkotmány utca 4. szám alatt Ligeti György. A zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából az épület falán emléktáblát avattak.
2023 április 19., 16:50
Színház hír Szerző: Fidelio

„Nemcsak színészetet és rendezést tanított, hanem emberséget is” – Kazimir Károly születésének 95. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést

Kazimir Károly születésének 95. évfordulója alkalmából a XIII. Kerületi Önkormányzat szervezésében megemlékezést tartottak a Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, pedagógus emléktáblájánál, a Szent István park 4. szám alatti háznál.
2022 november 24., 14:25
Színház hír Szerző: (va)

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
2022 október 12., 16:50
Könyv hír Szerző: Fidelio

Emléktáblát avattak Kertész Imre tiszteletére Józsefvárosban

Október 10-én avatták fel Budapest 8. kerületében, a Tömő utca 56. szám alatt Kertész Imre emléktábláját a Nobel-díjas író feltételezett szülőházánál. Egyes források szerint azonban közel sem biztos, hogy a művész itt látta meg a napvilágot.
2022 augusztus 10., 09:40
Könyv hír Szerző: Fidelio

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.
2022 július 29., 15:05
Színház hír Szerző: Fidelio

Emléktáblát avatnak Szegeden Agárdy Gábor tiszteletére

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész születésének 100. évfordulójára emléktáblát helyeznek el augusztus 2-án a szegedi Széchenyi tér 3. szám alatt.
2022 március 31., 10:25
Színház hír Szerző: (vass)

Emléktáblát avattak Sas József tiszteletére

A Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt ábrázoló plakettet a Mikroszkóp Színpad épületén helyezték el Terézváros Önkormányzatának jóvoltából március 30-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink