eötvös péter

2024 május 7., 11:55
Klasszikus hír Szerző: Fidelio/MTI

Posztumusz Artisjus-díjat ítéltek oda Eötvös Péternek

A szerzői egyesület 24. alkalommal díjazta a kortárs zeneszerzőket és szövegírókat, idén tizenhárom alkotót ismert el. A díjakat hétfőn a Magyar Zene Házában adták át a korábban bejelentett irodalmi Artisjus-díjakkal együtt.
2024 április 19., 13:55
Klasszikus beszámoló Szerző: (kk)

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
2024 április 10., 10:25
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
2024 március 28., 15:15
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Eötvös Péterre emlékezik az OPERA

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház április 18-án, 20:00 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját.
2024 március 25., 13:55
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre

A nemrég elhunyt Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmester nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei élet egyik legfontosabb figurája volt. Zenekarok, operaházak és a művészvilág legnagyobbjai is megemlékeztek róla.
2024 március 24., 12:25
Klasszikus gyász Szerző: Fidelio

Nyolcvanéves korában elhunyt Eötvös Péter Kossuth-nagydíjas zeneszerző

A Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után hunyt el – tudatta a család március 24-én.
2024 március 18., 09:20
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Mélységélesség a zenében – fókuszban a kortárs

A Kossuth-nagydíjas Eötvös Péter Focus című szaxofonversenyének magyarországi bemutatója mellett Pedro Amaral Eötvös Péter születésnapjára komponált Scherzója is először hallható a Zeneakadémia Nagytermében.
2024 március 14., 18:30
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

Minden, amit a friss Kossuth-nagydíjas Eötvös Péterről tudni kell

Eötvös Pétert a legtöbb zenekedvelőnek nem kell bemutatni, a zeneszerző-karmester különlegesen gazdag életpályája azonban így is sok felfedezésre váró művészi kincset tartogat. Róla szóló cikkeinkből, interjúinkból válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink