építészet

2023 november 21., 16:20
Vizuál ajánló Szerző: Pesti Vigadó

Budapest meg nem valósult épületei

El tudja képzelni, hogyan mutatna egy francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnoknál? Egyebek közt erre is választ kaphat a Pesti Vigadó Sosemvolt Budapest című tárlatán.
2023 augusztus 3., 13:30
Vizuál ajánló Szerző: Pesti Vigadó

Rudolf Mihály építész és pályatársainak munkáiból nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban

A szeptember 7-től látható, Lélekjelenlét című tárlaton összesen száz tabló mutatja be a művész munkásságát, valamint mestereinek, tanárainak és kollégáinak egy-egy emblematikus épületét.
2023 március 10., 12:45
Vizuál magazin Szerző: morpho

KÉP-regény: Félkészen, elvitelre

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal olyan épületeket jár körül, amelyeket félig kész állapotban is csodálnak a turisták.
2023 március 6., 14:35
Plusz hír Szerző: Fidelio

Felújítják a Kultkikötő szabadtéri színpadát

A tervezők elképzelései alapján egy többfunkciós, fedett helyszínné alakulhat át Balatonföldvár népszerű kulturális eseménytere. 
2022 december 16., 13:35
Plusz hír Szerző: Fidelio

A régi Nemzeti Színház alaprajzát is megőrizték a Blaha Lujza tér felújításakor

Aki a megújult tér közelében jár, érdemes elidőznie a hetes busz megállójában, a Metró kijárata közelében, ugyanis felfedezheti a legrejtettebb utalást, amellyel Budapest főtájépítésze a Népszínházat kívánta megidézni.
2022 április 5., 18:35
Vizuál magazin Szerző: (va)

Építész, a szó legnemesebb értelmében – Ybl Miklós

Remekműveket alkotott, legismertebb épületei ma az általános műveltség részének számítanak. 1814. április 6-án született a 19. század egyik legnagyobb magyar építésze, Ybl Miklós.
2022 március 8., 09:40
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Andrea Palladio és a késő reneszánsz európai építészet hatása Amerikában

Ki volt Andrea Palladio és milyen hatása van mind a mai napig arra, amit Amerikáról gondolunk? A késő reneszánsz építészt bemutató dokumentumfilmmel folytatódik A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat, amelyet március 17-től mutatnak be a mozik. 
2022 február 4., 10:15
Vizuál gyász Szerző: Fidelio/MTI

Elhunyt Nagy Bálint Kossuth-díjas építész

A művészt 73. életévében, rövid, súlyos betegség után érte a halál február 4-én hajnalban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink