évforduló

2024 február 8., 14:10
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Kirill Troussov is fellép a MÁV Zenekar jubileumi koncertjén

A világhírű német hegedűművész Johannes Brahms Hegedűversenyét adja elő azon a koncerten, amelyen a német zeneszerző életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg február 15-én a Müpában. Az eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekar elődintézménye, a Vasutas Ének- és Zenetársaság alapításának 100. évfordulójáról is megemlékeznek majd.
2024 január 29., 09:25
Klasszikus magazin Szerző: (kk)

Forradalom a zenében – száz éve született Luigi Nono

Szenvedélyesen hitt benne, hogy a radikális társadalmi változások elérése érdekében a művészetnek formailag is meg kell újulnia. Az olasz avantgárd zeneszerzőre, Luigi Nonóra emlékezünk.
2024 január 22., 16:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Fiatal, feltörekvő művészek számára nyit új kiállítóteret a 15 éves Molnár Ani Galéria

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a Molnár Ani Galéria, amely am projects néven nyit önálló programmal rendelkező kiállítóteret a Bródy Sándor utca 22. szám alatt. Az első évben kizárólag a női alkotókra helyezik a hangsúlyt.
2024 január 12., 10:50
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Ünnepelje ön is a hetvenéves magyar diafilmet!

Többek közt kiállítással, vetítéssorozattal, valamint kiadvány megjelentetésével ünnepli egész évben alapításának hetvenedik évfordulóját a Diafilmgyártó Kft.
2024 január 9., 14:40
Jazz/World magazin Szerző: Fidelio

„Építsük meg saját piramisainkat!” – öt idézet a 70 éves Dés Lászlótól

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, jazz-zenész, zeneszerző 1954. január 9-én született Budapesten. 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, szólistaként és különböző formációkban is sikeres pályafutást tudhat magáénak.
2023 december 29., 16:40
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Január elsején látható a televízióban a BFZ ünnepi hangversenye

A Budapesti Fesztiválzenekar december 26-án adta 40. születésnapját ünneplő karácsonyi koncertjét. A hangversenyt az RTL tűzi műsorára január elsején 9.30-tól.
2023 december 29., 09:55
Könyv hír Szerző: Fidelio

Február végéig lehet jelentkezni a 2024-es Versünnepre

Az idei Versünnep tematikája 2024 kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik, a professzionális versenyzők jelentkezését február 29-én éjfélig várják.
2023 december 21., 16:25
Klasszikus videó Szerző: Fidelio

Három szép koncertfelvétel a hetvenéves Schiff Andrástól

Felsorolni is sok lenne mindazokat az eredményeket, díjakat és sikereket, amelyeket a december 21-én hetvenedik születésnapját ünneplő Schiff András elért. Méltató szavak helyett szóljon inkább maga a muzsika, élő koncertekről készült videókat ajánlunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink