festészet

2023 január 12., 07:55
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Optikai csapdák, kietlen, szürreális tájak – Új kiállítások a Várfok Galériában

Egyszerre két kiállítás is nyílik a Várfok Galériában január 12-én: Várady Róbert Bizonytalansági állandó című tárlatán a művész utóbbi két évben alkotott munkáit láthatjuk, Herman Levente pedig a vidéki sötét éjszaka tájaira, sűrű erdőkbe és végtelen hómezőkre viszi a nézőt festményein keresztül.
2022 december 24., 11:00
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Elhunyt Bak Imre Kossuth-díjas festőművész

Életének 83. évében meghalt Bak Imre Kossuth-, és Herder-díjas festőművész december 23-án – tette közzé az acb Galéria, amely képviseli a művészt.
2022 december 22., 16:30
Vizuál magazin Szerző: Barcza Réka

Egykor híres reneszánsz női festőművészek, akiket méltatlanul elfeledtek

Nemcsak kiváló férfi, hanem tehetséges női művészek is tevékenykedtek a reneszánsz időszakában. És noha akadtak közöttük olyan festők, akik már életükben is kivívták maguknak a hírnevet, nevüket manapság, kevés kivétellel, alig ismeri valaki. Szubjektív összeállításunkban öt női reneszánsz művészt mutatunk be.
2022 december 20., 16:45
Vizuál hír Szerző: Fidelio

A festmény, amely alatt valószínűleg Cézanne korai önarcképe rejtőzik csaknem 160 éve

Egy rutinvizsgálat során derült fény arra, hogy feltehetően Paul Cézanne önarcképe rejlik egyik, 1865-ben készített festménye alatt. A Csendélet kenyérrel és tojással című olajképen lapuló művet az Ohio állambeli Cincinnati Művészeti Múzeum főkonzervátora, Serena Urry fedezte fel.
2022 december 19., 13:00
Vizuál magazin Szerző: Barcza Réka

A magyar származású művész, aki nem állította ki a képeit évtizedeken át, mégis világhírűvé vált

Hantai Simon az egyik legismertebb magyar származású, világhírű művész. Születésének 100. évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum rendezett kamaratárlatot a mester és az őt inspiráló művészek alkotásaiból. A kiállítás kapcsán a festő fiával, Daniel Hantaival beszélgettünk.
2022 december 2., 14:30
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
2022 november 25., 15:05
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Tichy Gyula műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Először látható önálló tárlat a magyar szimbolizmus egyik kevésbé ismert alakjának műveiből. A mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítást eredetileg a művész halálának centenáriumán, 2020-ban tervezték bemutatni.
2022 november 22., 16:45
Vizuál gyász Szerző: Fidelio

Elhunyt Ádám Zoltán Munkácsy-díjas festőművész

Ádám Zoltán 64 éves volt. halálhírét a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara adta hírül a Facebookon, ahol tizenöt éve tanított, és támogatta a fiatal tehetségeket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink