Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

2022.06.30. 11:10
Ajánlom
A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.

Budapest Garden

Ha Óbudán mászkálok, mindig eszembe jut a Tesó című magyar film, amely a Békásmegyeri lakótelepen játszódik, nyáron: a Bátyót alakító Kovács Lajos a telep mozigépésze, aki esténként filmeket vetít a panelházak oldalára. Ha nem is az ismert színész, de az óbudai Budapest Gardenben minden este várják a mozizini vágyókat:

átélhetjük a vígjátékban látott filmes panelromantikát, igaz, itt vászonra vetítenek, nem házfalra.

Aki egy lazulós, popcornos, avagy popcorn nélküli estére vágyik a barátaival, esetleg csak egyedül ülne be egy filmre, a csillagos ég alatt, homokos tengerpartot idéző helyen, nyugágyakban teheti mindezt. Az ingyenes kertmozi programja ide kattintva olvasható. A Tímár utca közelében lévő szórakoztató komplexumban a kertmozin, a kézműves sörözőn, a koktélbáron és az ételpulton kívül, foci-, röpi- és trambulin pályával, valamint Tűzoltóautó-bemutatóval is várják a látogatókat.  

Budapest Garden

Budapest Garden (Fotó/Forrás: A Budapest Garden Facebook-oldala)

Fellini Római Kultúrbisztró

Ha már Óbudán járunk, ne hagyjuk ki a Római-partot sem. Egy forró, nyári nap után valóban üdítő végiggyalogolni a Duna-parton, ahol egymást érik a hangulatos, beülős helyek, koktélbárok, éttermek. Így egy hétköznap este is úgy érezhetjük magunkat, mintha kicsit nyaralnánk. Ott korzózni gyerekkorom balatoni nyarait idézi, amikor alig vártam, hogy esténként végigsétáljunk a családdal Siófok fő utcáján.

Az egyik leghangulatosabb hely, sokak kedvence a Fellini Római Kultúrbisztró, ahol esténként koncerteket és filmeket is élvezhetünk a csíkos napágyakon fekve a Duna-parton.

Július 1-jén például a Chet’s Mood lép fel, akik az ’50-es évek lírai, melodikus világát idézik meg a jazz sztenderdektől egészen a filmzenei feldolgozásokig. A filmek és koncertek itt is ingyenesek.

Fellini Kultúrbisztró

Fellini Kultúrbisztró (Fotó/Forrás: A Fellini Kultúrbisztró Facebook-oldala)

Kabin

A Kabinban is úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban nyaralnánk. A vadregényes Népszigeten, közvetlenül a Duna-parton található helyen a naplementében jógázhatunk minden hétfőn és szerdán, ráadásul utána egy frissítő limonádéval is vendégül látnak minket. Itt élő koncertek helyett elektronikus zenéket élvezhetünk: minden este más-más DJ-t hallgathatunk, akik a hip-hop műfajtól kezdve a goa-n át, mindenféle stílusból szemezgetnek. Ha megéheznénk, finom burgerek, quesadillák és kolbászok közül is válogathatunk.

Nemcsak lazuláshoz és jógázáshoz, hanem munkához is alkalmas a hely.

Egy laptoppal kitelepülve igazi, vagány környezetben inspirálódhatunk, és így talán a munka is könnyebben megy.

kabin-davephoto_hun-161930.jpg

A Kabin (Fotó/Forrás: A Kabin Facebook-oldala/Davephoto)

Orczy-tó

Az Orczy-park története 1783-ig nyúlik vissza: a ligetes, nádas vadászterületet Orczy Lajos báró vásárolta meg, később pedig fia, Orczy László álmodta meg és hozta létre itt a főváros legnagyobb angolkertjét. A park olyannyira népszerű volt, hogy még maga I. Ferenc császár is tiszteletét tette a helyszínen 1815-ben.

Császárok ugyan már nem, de fiatalok, családok és idősek is egyaránt benépesítik a parkot manapság, ahol tópart, kényelmes nyugágyak, koktélok és zene gondoskodik arról, hogy kicsit megtörjük a hétköznapok monotonitását.

Így, ha épp nincs kedvünk kimozdulni a Duna-partra, a helyszínen zajló Orczy Summer Chill rendezvénysorozaton ingyenes akusztikus pop, jazz, soul, valamint klasszikus zenei koncertekkel és filmvetítésekkel kapcsolódhatunk ki. (Itt forgatták a Csinibaba egyes jeleneteit is.) Az Orczy-tó partján régi magyar filmeket nézhetünk a szabad ég alatt, július folyamán pedig koncertet ad például Oláh Ibolya, a Sárik Péter Trió és a Budapest Ragtime Band is.

orczy-to-okok-163152.jpg

orczy-to-okok-163152.jpg (Fotó/Forrás: A Orczy Summer Chill Facebook-oldala)

Svábhegyi-csillagvizsgáló

Holdi kikötőben időzhetünk, a Hattyú és a Skorpió csillagképben gyönyörködhetünk vagy elveszhetünk a Macskaszem-ködben a Svábhegyi-csillagvizsgálóban, hazánk legrégibb és legnagyobb akadémiai csillagvizsgáló intézetében. A különleges helyszínen tematikus programokból válogathatunk, ráadásul borult idő esetén sem maradunk érdekes látnivalók nélkül: ilyenkor egy virtuális csillagképtúrán barangolhatjuk be az univerzumot, csillagmondákat hallgatva.

A varázslatos helyszínen 1938-ig harmincöt kisbolygót fedeztek fel a tudósok.

A csillagvizsgáló már filmeseket is megihletett: itt forgatta például Mácsai Pál és Alföldi Róbert szereplésével az Imposztor című díjnyertes rövidfilmet Pintér Dávid rendező.

svabhegyi-ok-163446.jpg

A Svábhegyi-csillagvizsgáló (Fotó/Forrás: A Svábhegyi-csillagvizsgáló Facebook-oldala)

+1

Molnár-sziget

Igazi, rejtett gyöngyszem a Soroksár közelében található Molnár-sziget, ahol egy perc alatt úgy érezhetjük, mintha szabadságon lennénk. Hosszú sétát tehetünk a szigeten, amely még az 1800-as években ott működő, ötven vízimalomról kapta a nevét. A ráckevei-Duna soroksári szakaszán található vadregényes helyet Tüskevárként is szokták emlegetni.

Nem csoda, hiszen a Fekete István regénye alapján készült Tüskevár című tévésorozat nagy részét a Ráckevei-Duna ágban forgatták.

A Molnár-szigeten először a hatvanas években kezdtek üdülőházakat építeni, később azonban sok, a természet közelségére vágyó fővárosi is kitelepedett, ahol hattyúkat és kacsákat figyelhetünk a naplementében, miközben aznapi, utolsó köreiket róják a víz felszínén.

molnar-sziget-ok-165157.jpg

A Molnár-sziget alkonyatkor (Fotó/Forrás: A Molnár-sziget Facebook-oldala)

A helyszín tökéletes biciklizésre, kirándulásra vagy akár evezésre, ha pedig megéheznénk, isteni finom hekket és kovászos uborkát ehetünk Halas Guszti Duna-parti éttermében, alkonyatkor.

Fejléckép: Orczy Summer Chill (Fotó/Forrás: Orczy Summer Chill Facebook-oldala)

 Amikor pancsolni indul a kislány

Kapcsolódó

Amikor pancsolni indul a kislány

Fabulon naptej, Bambi, NDK-s hűtőláda, Orion rádió és falatnyi bikiniben napozó nők ­– igazi retró hangulatú szabadtéri kiállításon jártunk a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours riport

A Népsziget Cowboya – Budapest különleges Állatparkjában jártunk

„Samu, viselkedj!” – szól rá szelíden a törpemalacra Soltész János, aki éppen locsol, amikor megérkezem. Röfögés, kutyaugatás és nappali kakaskukorékolás fogad a helyen, ahol olyan érzésem támad, mintha egyszerre csöppentem volna a Macskajaj és A Durrell család forgatására. Az Állatpark üzemeltetője, több mint negyven éve, önerőből, saját pénzén tartja fenn a fővárosban egyedülálló helyet, ahol többféle védett állatfaj is otthonra leltek már az évek során.
Fidelio Tours magazin

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Zárt kabinokban, úgynevezett úszó-kocsikban fürdőzött a magyar polgár az 1800-as évek elején a Duna-fürdőkben, hogy így rejtse el testét a kíváncsi tekintetek elől. Noha ezek a szerkezetek az igazi testmozgást nem tették lehetővé, de legalább kikapcsolódhattak egy kicsit  a vízparton a nyári hőségben. 
Fidelio Tours ajánló

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.