Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

2020.05.26. 09:30
Ajánlom
A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

A Hegyestű

landscape-tree-nature-mountain-sky-cliff-1273053-pxherecom-120935.jpg

A Hegyestű (Fotó/Forrás: PXHere)

A Hegyestű különleges alakját emberi tevékenység, a bazaltbányászat okozta, így feltárult a hegy belső szerkezete. A 337 méteres csúcsra érve bemutatóhelyen ismerhetjük meg a történetét. Autóval a Zánka-Köveskál közti műútról, Monoszló irányába kanyarodjunk, majd jobbra letérve a keskeny bekötőútra, érünk fel a bejárati sorompóhoz. A legközelebbi buszmegálló a Monoszlói elágazás, innen kék ösvényen kell eljutni a helyig. A sárga ösvény Monoszlóról izgalmasabb túrát jelent.

 

A zalaszántói sztúpa

stupa-1125878_1920-120706.jpg

A zalaszántói sztúpa (Fotó/Forrás: Pixabay)

Az első közép-európai buddhista szentély üde színfolt a Balaton északnyugati csücskétől néhány kilométerre. A sztúpa a béke, a megvilágosodás szimbóluma, a hagyomány szerint körbesétálni az óra járásával megegyező irányban szokták. A hófehér szentélyben egy Buddha-ereklyét is őriznek, az ide látogatók nyílt meditáción is részt vehetne hétvégén délelőttönként. Ha gyerekekkel érkezne, jobb ügyelni a csendre. Ételt és italt vigyünk magunkkal.

 

Kopasz-hegy

A Káli medencében fekvő hegyet a mindszentkállai Rákóczi utca felől kell megközelíteni, ahol egy igen hosszú lépcső vezet a hegytetőre – a helyi nyelvek szerint annyi foka van, mint ahány nap az évben (valójában „csak” 277). Érdemes kora délután feljutni a csúcsra, akkor a legszebb kilátás.

 

A balatonboglári gömbkilátó

balatonboglarigombkilato-120226.jpg

A balatonboglári Gömbkilátó

Évente tízezreket vonz Balatonboglár gömbkilátója, amely a helység legmagasabb pontján, 165 méter magasan áll. A szerkezet az 1958. évi brüsszeli világkiállításra készült, Kádár István tervezte, majd Boglárra került és díszkivilágítást kapott. Az 1980-as években felújították, néhány éve újra látogatható, belépő ellenében lehet feljutni.

 

Öreghegyi körtúra

Orvenyes_Watermill_02-120227.jpg

Az örvényesi Vízimalom (Fotó/Forrás: Wiki)

Az Öreghegyi körtúra útvonala Aszófőtől Örvényesig vezet el, nagyjából 8 km hosszúságú. Az utat végigkíséri a balatoni panoráma. Az Aszófői önkormányzattól vagy a vasútállomástól lehet indulni, táblák segítenek az eligazodásban. Útba esik a Fodorvin borház, az aszófői Emlékpark a Turul szoborral, a településen kívül található az ország egyik legnagyobb téltemető állománya. Örvényes egyik érdekessége a ma is működő vízimalom, amelyről már 13. századi feljegyzések is vannak, kerekét a Pécsely-patak mozgatja.

 

Endrődi Sándor-kilátó

Idén nyáron érdemes előnyben részesítenünk az erdei és falusi kiránduló-útvonalakat, természetesen a szemetelés és hangoskodás mellőzése mellett.

Ne feledjük, hogy az erdő nem az ember felségterülete, hanem számos állatfaj egyre zsugorodó otthona.

A csopaki Erdődi-kilátóhoz is rövid erdei szakaszon, a Nosztori-völgyön keresztül vezet az út kék jelzésű ösvényen. A 112 magas kilátóról belátni a Balaton keleti medencéjét.

 

A Balatongyöröki Szépkilátó

ABalatongyorokiSzepkilato-115914.jpg

A Balatongyöröki Szépkilátó (Fotó/Forrás: balatongyorok.hu)

Nem túlzás kijelenteni, hogy a balatongyöröki Szépkilátó az egyik legszebb panorámát nyújtja a magyar tengerre. Szépségét még Eötvös Károly is említi 1855-ös útikönyvében:

Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna, lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el. Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.

A Tapolcai medence tanúhegyeitől a szigligeti várig tárul elénk a táj. A kilátó a 71-es útról megközelíthető, nagy kiterjedésű parkoló segíti az autósokat. Természetesen mi ajánljuk az ide vezető gyalogos útvonalakat. A kilátó alatt a Római-forrást tekinthetjük meg, amely egykoron egy római fürdő vizét táplálta.

 

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda

KeszthelyMarcipan-115710.jpg

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda (Fotó/Forrás: Facebook)

A Festetics Kastély marcipán makettje – és sok más környékbeli nevezetesség – is megtalálható Keszthely legédesebb helyén. A múzeum és cukrászda üzemeltetői és cukrászai az 1996-os nyitást megelőzően Ausztriában edződtek. A legextrémebb esküvői torták és sütemények rendelhetők itt, a turisták pedig a kiállítást is megtekinthetik. Közösségi oldalukon kiderül, hogy májustól újra nyitva tartanak. (Cím: Keszthely, Katona József u. 19.)

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Kapcsolódó

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Fidelio Tours néven indult el új rovatunk, amelyben a magyarországi és európai turisztikai trendekkel foglalkozunk, most leginkább azzal: a járvány miatt hogyan tud ismét elindulni a turizmus – elsősorban Magyarországon. Ennek kapcsán Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatóját kérdeztük, aki – miként fogalmaz – már látja a fényt az alagút végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.
Fidelio Tours videó

Partitúra a zselici csillagos égbolt alatt

A Partitúra utolsó kulturális kalandtúrájához érkezett a műsor harmadik szériájában. December 19-én, szombaton 14.30-tól a Duna tévén Kaposvár és a Zselic kulturális, illetve természeti értékeit mutatja be a két műsorvezető, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós. Gyűrűfőre is ellátogattak, Magyarország egyik első ökológiai falujába, amely a Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik.
Fidelio Tours videó

Partitúra Jókai Mór konyhájában

„Öt házból állott valamikor Balatonfüred. A tihanyi barátok vendéglője, a szentgyörgyi Horváth-ház, a pápai Eszterházyak hajléka, a fürdőház és a kápolna. (…) Ma már Balatonfüred nem öt házból, hanem ötven kastélyból és villából áll, s közeli környezetében másik ötven egyszerűbb nyárilak fehérlik a verőfényben. Gőzösök szeldelik a nagy tó szürke vizét, s vitorlás hajók szárnyai libegnek szanaszét a látóhatár szélein” – ezt a nagy balatoni utazó, Eötvös Károly írta éppen 120 évvel ezelőtt. Balatonfüred akkor is központja volt a balatoni életnek. Pontosan így van most is, és ez ki is derül a Partitúra december 12-i, szombati adásából, amely 14.30-kor kezdődik a Duna tévén, s amelynek műsorvezetői: Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós.