Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

2020.05.26. 09:30
Ajánlom
A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

A Hegyestű

landscape-tree-nature-mountain-sky-cliff-1273053-pxherecom-120935.jpg

A Hegyestű (Fotó/Forrás: PXHere)

A Hegyestű különleges alakját emberi tevékenység, a bazaltbányászat okozta, így feltárult a hegy belső szerkezete. A 337 méteres csúcsra érve bemutatóhelyen ismerhetjük meg a történetét. Autóval a Zánka-Köveskál közti műútról, Monoszló irányába kanyarodjunk, majd jobbra letérve a keskeny bekötőútra, érünk fel a bejárati sorompóhoz. A legközelebbi buszmegálló a Monoszlói elágazás, innen kék ösvényen kell eljutni a helyig. A sárga ösvény Monoszlóról izgalmasabb túrát jelent.

 

A zalaszántói sztúpa

stupa-1125878_1920-120706.jpg

A zalaszántói sztúpa (Fotó/Forrás: Pixabay)

Az első közép-európai buddhista szentély üde színfolt a Balaton északnyugati csücskétől néhány kilométerre. A sztúpa a béke, a megvilágosodás szimbóluma, a hagyomány szerint körbesétálni az óra járásával megegyező irányban szokták. A hófehér szentélyben egy Buddha-ereklyét is őriznek, az ide látogatók nyílt meditáción is részt vehetne hétvégén délelőttönként. Ha gyerekekkel érkezne, jobb ügyelni a csendre. Ételt és italt vigyünk magunkkal.

 

Kopasz-hegy

A Káli medencében fekvő hegyet a mindszentkállai Rákóczi utca felől kell megközelíteni, ahol egy igen hosszú lépcső vezet a hegytetőre – a helyi nyelvek szerint annyi foka van, mint ahány nap az évben (valójában „csak” 277). Érdemes kora délután feljutni a csúcsra, akkor a legszebb kilátás.

 

A balatonboglári gömbkilátó

balatonboglarigombkilato-120226.jpg

A balatonboglári Gömbkilátó

Évente tízezreket vonz Balatonboglár gömbkilátója, amely a helység legmagasabb pontján, 165 méter magasan áll. A szerkezet az 1958. évi brüsszeli világkiállításra készült, Kádár István tervezte, majd Boglárra került és díszkivilágítást kapott. Az 1980-as években felújították, néhány éve újra látogatható, belépő ellenében lehet feljutni.

 

Öreghegyi körtúra

Orvenyes_Watermill_02-120227.jpg

Az örvényesi Vízimalom (Fotó/Forrás: Wiki)

Az Öreghegyi körtúra útvonala Aszófőtől Örvényesig vezet el, nagyjából 8 km hosszúságú. Az utat végigkíséri a balatoni panoráma. Az Aszófői önkormányzattól vagy a vasútállomástól lehet indulni, táblák segítenek az eligazodásban. Útba esik a Fodorvin borház, az aszófői Emlékpark a Turul szoborral, a településen kívül található az ország egyik legnagyobb téltemető állománya. Örvényes egyik érdekessége a ma is működő vízimalom, amelyről már 13. századi feljegyzések is vannak, kerekét a Pécsely-patak mozgatja.

 

Endrődi Sándor-kilátó

Idén nyáron érdemes előnyben részesítenünk az erdei és falusi kiránduló-útvonalakat, természetesen a szemetelés és hangoskodás mellőzése mellett.

Ne feledjük, hogy az erdő nem az ember felségterülete, hanem számos állatfaj egyre zsugorodó otthona.

A csopaki Erdődi-kilátóhoz is rövid erdei szakaszon, a Nosztori-völgyön keresztül vezet az út kék jelzésű ösvényen. A 112 magas kilátóról belátni a Balaton keleti medencéjét.

 

A Balatongyöröki Szépkilátó

ABalatongyorokiSzepkilato-115914.jpg

A Balatongyöröki Szépkilátó (Fotó/Forrás: balatongyorok.hu)

Nem túlzás kijelenteni, hogy a balatongyöröki Szépkilátó az egyik legszebb panorámát nyújtja a magyar tengerre. Szépségét még Eötvös Károly is említi 1855-ös útikönyvében:

Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna, lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el. Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.

A Tapolcai medence tanúhegyeitől a szigligeti várig tárul elénk a táj. A kilátó a 71-es útról megközelíthető, nagy kiterjedésű parkoló segíti az autósokat. Természetesen mi ajánljuk az ide vezető gyalogos útvonalakat. A kilátó alatt a Római-forrást tekinthetjük meg, amely egykoron egy római fürdő vizét táplálta.

 

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda

KeszthelyMarcipan-115710.jpg

A keszthelyi Marcipán Múzeum és Cukrászda (Fotó/Forrás: Facebook)

A Festetics Kastély marcipán makettje – és sok más környékbeli nevezetesség – is megtalálható Keszthely legédesebb helyén. A múzeum és cukrászda üzemeltetői és cukrászai az 1996-os nyitást megelőzően Ausztriában edződtek. A legextrémebb esküvői torták és sütemények rendelhetők itt, a turisták pedig a kiállítást is megtekinthetik. Közösségi oldalukon kiderül, hogy májustól újra nyitva tartanak. (Cím: Keszthely, Katona József u. 19.)

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Kapcsolódó

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Fidelio Tours néven indult el új rovatunk, amelyben a magyarországi és európai turisztikai trendekkel foglalkozunk, most leginkább azzal: a járvány miatt hogyan tud ismét elindulni a turizmus – elsősorban Magyarországon. Ennek kapcsán Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatóját kérdeztük, aki – miként fogalmaz – már látja a fényt az alagút végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours hír

Napközis táborok Eszterháza barokk-rokokó környezetében

A fertődi Esterházy-kastély nyári napközis táborokat hirdet gyerekeknek a nyári szünet idejére.
Fidelio Tours természet operaháza tisza-tavi fesztivál

„Lehet innen is világhírűnek lenni”

Debreczeni Ildikó szolnoki lány, bejárta a világot, hívták dolgozni New Yorkba, Norvégiába, de ő maradt a Tisza partján, mert fontosnak tartotta, hogy bebizonyítsa, vidéken is lehet világhírű vállalkozást működtetni. De ennél többet is tett: néhány éve megálmodta és megvalósította a Tisza-tavi Fesztivált, hogy ott is felcsendüljön az opera, ahol korábban még soha. Idén hetedik alkalommal rendezik meg. Július 31. és augusztus 2. között lesz a Természet Operaháza, Tisza-tavi Fesztivál.
Fidelio Tours hír

Elmarad az idei Anna-bál

Helyette nagyszabású szabadtéri fesztivált rendeznek Balatonfüreden prímásversennyel operagálával, kóruskoncerttel és operett műsorral.
Fidelio Tours ajánló

Gyönyörű táj, sport és opera – A Tisza-tónál kalandozik a Partitúra

Utolsó részéhez érkezett a Partitúra adásainak a karanténidőszakra meghirdetett ismétlés-sorozata: június 27-én, szombaton este 7 órától a Tisza-tó környékét járhatjuk be újra Miklósa Erikával és Batta Andrással.
Fidelio Tours ajánló

Újra nyitnak a kastélyok

Ismét látogatható a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a Soproni Múzeum.