Fidelio Tours

A Népsziget Cowboya – Budapest különleges Állatparkjában jártunk

2022.08.22. 15:25
Ajánlom
„Samu, viselkedj!” – szól rá szelíden a törpemalacra Soltész János, aki éppen locsol, amikor megérkezem. Röfögés, kutyaugatás és nappali kakaskukorékolás fogad a helyen, ahol olyan érzésem támad, mintha egyszerre csöppentem volna a Macskajaj és A Durrell család forgatására. Az Állatpark üzemeltetője, több mint negyven éve, önerőből, saját pénzén tartja fenn a fővárosban egyedülálló helyet, ahol többféle védett állatfaj is otthonra leltek már az évek során.

Budapest egyetlen, privát üzemeltetésű Állatparkjába már a kijutás is kalandosan indul. Miután leszállok a metróról Újpest Városkapunál, tanácstalanul álldogálok, melyik irányba induljak el a Népszigetre. Azonnal mellettem terem egy idősebb javasasszony, aki készségesen útbaigazít, mint a mesékben, sőt még a „szerencsémet is megmondja”, némi pénzért cserébe. Tudom, hogy mire megy ki a játék, de élvezem a rögtönzött, egyszemélyes showműsort, amiből megtudom, hogy hatalmas szerencse ér még aznap este, és az igaz szerelem is rám talál. Egy ezressel könnyebben, de az élménnyel a zsebemben indulok át a hídon. A tűző napon nem kellemes, de alig tízperces séta után könnyen megtalálom az Állatparkot, amely négy hektáron terül el a Duna-part közelében. 

7_allatpark-141731.jpg

A tavacskában nemcsak teknősbékák és halak élnek, hanem siklók és békák is (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Elsőként Samut, a törpemalacot szúrom ki, aki tavaly decemberben került a telepre. Két lány vitte be kétségbeesetten, hogy a barátjuk le akarja vágni a disznót szilveszterre, így kimentették, és elhozták ide, nehogy malacsült legyen belőle.

„Nem Samu az első csüngőhasú törpemalac, akit megmentek, és valószínűleg nem is az utolsó. Sok állat landolt már így nálam, köztük tyúkok, kakasok, nyulak és libák is. Akadt olyan látogató, aki azért jött, hogy megvásárolja a jószágokat, aztán megfőzze őket otthon. Nem adtam el őket. Nemhogy más, de én sem eszem belőlük.

Nálam senkiből nem lesz pörkölt”

– mondja az Állatparkot több mint negyven éve üzemeltető Soltész János.

samu-143323.jpg

Samu, a csüngőhasú malac, aki megmenekült a késtől (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Jelenleg negyvenhét brazil- és pekingi kacsának, százötven vadkacsának, hetven teknősnek, húsz kecskének, nyolc nyúlnak, két szürkegémnek és több mint húsz libának ad otthont, a törpemalac, két macska és négy kutya mellett.

Soltész János egyik legkedvesebb társa eddig Gyuszi, a papagáj volt, aki tizenhét éven át beszélgetett vele nap mint nap.

A nagy sándorpapagáj fajtájú madár harmincéves koráig élt, és nem utánzással beszélgettek, hanem valódi párbeszédeket folytatott vele. 

„Egyszer csak észrevettem, hogy rászállt a fára egy papagáj, és leszólt az egyik ágról, hogy szevasz fiú, gyere ide. Nagyon meglepődtem, majd köszöntem, és visszakérdeztem, hogy hívnak. Először úgy értettem, azt mondja, »Lüszi«, mert furcsán mondta ki a nevét. Erre azt válaszolta, »Nem Lüszi, Gyuszi, érted, fiú! Hozzál kaját!«. Én pedig vittem neki. Egy alkalommal rárepült a vállamra, mondtam neki, hogy maradhat vagy el is repülhet, amikor jólesik neki.

Onnantól kezdve elválaszthatatlanok voltunk, sokáig itt élt velem, a lakásba is beengedtem,

még társat is szereztem neki” – meséli Soltész, aki korábban mozdonyvezetőként is dolgozott, összesen tizenegy szakmát szerzett, jelenleg pedig a nyugdíj mellett az Újpesti Vízművek gondnoka.

ALLATPARK8-150525.jpg

Tyúkok, kakasok, kacsák az Állatparkban (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Az Állatpark a semmiből nőtte ki magát: az akkori tanács 1976-ban gazfertőzötté nyilvánította a területet, így Soltész János megpróbálkozott mentesíteni a placcot a gyomoktól, először egy, majd tíz kecskével. A többi állat „véletlenül” került hozzá, meghalt a gazdájuk, kidobták vagy megunták őket. Így történt, hogy a nagy állatbarát hírében álló

Soltésznál landolt anno a kakas, aki hangosan kukorékolt, és ezért az egyik szomszéd feljelentette a másik szomszédot, a bírósági per eredményeként pedig meg kellett szabadulni tőle.

Megint máskor nyulakkal állítottak be, ami egyébként a húsvéti időszakban gyakrabban megesik, de előfordult, hogy kóbor kutyát vagy macskát hoztak a IV. kerületi Állatmentő Liga tagjai, akik egyébként a mai napig kapcsolatban állnak Soltésszal. Nemrég egy törött szárnyú liba került a férfihoz. Az állatot megkínozták, vasdróttal kötözték össze.

„Kegyetlenül elbántak ezzel a szegény párával, de amennyire tudtam, meggyógyítottam. Ma is kifordult szárnnyal él, de legalább már jól érzi magát,

ott úszkál a tavon a többi libával. Ők az én hattyúim!”

– mutat a húsz évvel ezelőtt, egy kubikgödörből kialakított tó felé, majd ugrik is be a csónakjába, hogy tegyen egy kisebb kört. A tavacskában pontyok, békák, siklók és teknősök élnek. A horgászni tanuló gyerekek gyakran jönnek hozzá, mert azonnali sikerélménnyel gazdagodnak, azonban olyan módszerrel horgásznak, hogy a halaknak nem esik bántódása, kifogás után visszaeresztik őket a tóba.

5_allatpark-jani-bacsi-hattyui-141730.jpg

Jani bácsi „hattyúi" (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

„A gyerekeknek nemcsak sikerélményt jelent itt horgászni, hanem az állatok és a természet tiszteletét és szeretetét is megtanulhatják így.

Álmélkodva néznek körül a környék panellakásaiból kiszabadult srácok,

akik alig várják, hogy visszatérhessenek” – meséli Soltész, majd a csónakból elkezdi kiabálni, hogy „András, András”! Keresem a szememmel, hol lehet az a bizonyos András, de embert nem látok. Csak a dombocska tetejéről indul el lassan egy hatalmas bakkecske, fegyelmezetten sétálva a tó felé. Megtudom, hogy András a fő bakkecske, francia fajta, a kétszer egy méteres szarvától pedig nem kell megijednem, szelíd állat.

3_allatpark_andras-a-kecske-141730.jpg

Középen András a bakkecske pihen (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Amikor közelebb jön, meg is simogatom, majd gazdájával együtt elindulunk a többi kecskéhez. Sorra vesszük a jószágokat, Jenőt, Gézát és Pétert, a többieknek már nem tudom megjegyezni a nevét, húszan vannak összesen, ám 75 éves gondozójuk nyilván mindegyikőjük nevét fejből tudja, és mond is róluk néhány szót.

A telep fenntartását saját zsebből finanszírozza,

egy havi eledel az állatpark lakóinak 100-150 ezer forintjába kerül, ami nem olcsó mulatság, pláne manapság.

Sok látogató érkezik azonban ételadománnyal, amelyből sosem elég, de Jani bácsi mindig mindennek örül, a legkisebb hozzájárulásnak is. Nemcsak az állatok etetése, de tisztántartása, a park locsolása és az egyéb, ház körüli teendők is több embert kívánnának.

2_allatpark-141728.jpg

Minden adománynak örülnek az Állatparkban (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Ezért régebben hajléktalanok befogadásával próbálkozott, nem sok sikerrel, mert a legtöbb esetben lakhatásért, kosztért és némi pénzért cserébe sem tudtak lemondani az italozásról és megfelelően ellátni a munkakörüket. Egy kivétel azért akadt, ő éveken át segített Soltésznak, és

a férfi segítségével sikerült kikeverednie a hajléktalanságból: az illető ma már saját házában él vidéken.

A jó tett helyében jót várj alaptétel úgy tűnik, itt is működött, mert amikor a férfi tavaly novemberben elkapta a Covidot a feleségével együtt, sokan a segítségére siettek. Elsősorban a XIII. és a IV. kerületi önkormányzat szervezett önkénteseket az állatok etetésére, összesen negyvenhét embert. Újpest önkormányzata három hónapon át finanszírozta az állatok ellátást,

sőt amikor szüksége volt rá, ingyenes állatorvosi segítséget is biztosítottak.

ALLATPARK_ok-091841.jpg

Életkép az Állatparkból (Fotó/Forrás: Állatpark Facebook-oldal)

A XIII. kerületi önkormányzat egy vaskonténer kihelyezésével biztosította, hogy minél könnyebben össze tudják gyűjteni a szemetet. Emellett az újpesti Tüzestál étteremből két hétig kapta a finomabbnál finomabb ételeket, ingyen. Először nem is tudta, kinek és mire fel köszönheti az adományt, ám amikor kinyomozta, meghatódott a miértre adott választól. Kiderült, hogy az étterem tulajdonosa gyerekként maga is járt az állatparkba, és olyan sokat jelentett számára a hely, hogy amikor megtudta, hogy „Jani bácsi bajban van”, azonnal a segítségére sietett. Soltész János ugyan nehezen, de felépült a Covidból, a felesége azonban sajnos nem élte túl a betegséget.

4_allatpark-141730.jpg

Soltész János az unokája után nevezte el Balázsnak a csónakot (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Az udvaron sétálgatva tényleg kicsit úgy érzem magam, mintha egy Kusturica-filmbe csöppentem volna, ahol libák, tyúkok és macskák keresztezik az utamat, miközben Soltész János egy szobába vezet, ahol hirtelen mozdulattal lerántja a leplet kedvenc szintetizátoráról. Ebből a hangszerből több is akad a helyiségben, csakúgy, mint tangóharmonikából. Kérnem sem kell,

már pattan is a zenegép mögé, bekapcsolja, a plafonon zöld-piros fények jelennek meg,

és a legnagyobb meglepetésemre egy mikrofonba beszélve kérdezi meg, mit hallgatnék. Kis tanakodás után az egyik kedvenc dalát kezdi énekelni, amely úgy kezdődik, hogy:

„Sráckoromban a vadnyugatról álmodoztam én,
Képzeletben ott jártam a préri rejtekén.
Nyájam mellett ért engem a hajnalhasadás,
A legszebb zene volt nekem az ostorpattogás,
hipijájé’, hipijájó’, egy cowboynak lenni a Népszigeten jó.

A szürreális hangulatot csak fokozza, hogy a rögtönzött nappali diszkó ablakán kinézve a macskák és tyúkok úgy mászkálnak a háztetőn egymás után, libasorban, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Éppen a búcsúdalt, a Hamvadó cigarettavéget énekli, miközben azon tűnődöm,

ez a zsebkendőnyi oázis, amelyet negyven év alatt teremtett, valóban olyan, mintha itt egy kicsit megállt volna az idő.

Nehéz elindulni ebből a durrelli paradicsomból, főleg úgy, hogy kifelé menet még Árnyék, a fekete macska is a lábamhoz dörgölőzik, mintha marasztalni próbálna.

allatpark9-150525.jpg

A kecskék az árnyékba húzódtak a meleg elől (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

„Az a pálma a bejáratnál több mint negyven éve ott áll. Kidobták, mondván elszáradt, hát megmentettem őt is. Azóta növekszik, él, virul. Itt megteremtettem magamnak egy világot, amelyre mindig is vágytam, és semmi pénzért nem válnék meg tőle.

Csak azt nem tudom, mi lenne az állataimmal, ha már nem lennék.

Erre még viszont inkább nem is gondolok. Inkább megyek a dolgomra, megetetem Samuékat” – int a Népsziget Cowboya, majd becsukja a nagy vaskaput mögöttem.

Fejléckép/Forrás: Barcza Réka

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours riport

A Népsziget Cowboya – Budapest különleges Állatparkjában jártunk

„Samu, viselkedj!” – szól rá szelíden a törpemalacra Soltész János, aki éppen locsol, amikor megérkezem. Röfögés, kutyaugatás és nappali kakaskukorékolás fogad a helyen, ahol olyan érzésem támad, mintha egyszerre csöppentem volna a Macskajaj és A Durrell család forgatására. Az Állatpark üzemeltetője, több mint negyven éve, önerőből, saját pénzén tartja fenn a fővárosban egyedülálló helyet, ahol többféle védett állatfaj is otthonra leltek már az évek során.
Fidelio Tours magazin

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Zárt kabinokban, úgynevezett úszó-kocsikban fürdőzött a magyar polgár az 1800-as évek elején a Duna-fürdőkben, hogy így rejtse el testét a kíváncsi tekintetek elől. Noha ezek a szerkezetek az igazi testmozgást nem tették lehetővé, de legalább kikapcsolódhattak egy kicsit  a vízparton a nyári hőségben. 
Fidelio Tours ajánló

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.