Fidelio Tours

Az augusztusi Zempléni Fesztivál együtt kínálja a természet és a művészet szépségeit  

2020.06.22. 14:10
Ajánlom
Az eredetileg is tervezett tíz napban, augusztus 14-től 23-ig hívja a színvonalas kulturális programokra és nem mellesleg Tokaj-Hegyalja folyékony aranyára szomjazó látogatókat a Zempléni Fesztivál. Tíz felhőtlen napot ígérnek, most természetesen a hazai zenei élet kiválóságainak közreműködésével.

Megunhatatlan természeti környezettel és gyönyörű történelmi helyszínekkel várja hűséges régi, s hívja új közönségét Zemplén 29. fesztiválja – ez a hagyományos, mégis mindig üdén friss rendezvénysorozat, ami egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére. Aktív kikapcsolódás ez a szellemnek, a léleknek és a testnek; elvisz a zene és a képzőművészet világába.

Igazi „à la carte” kultúra, ahol magunk választhatjuk meg, hogy egy Bach- vagy Beethoven-koncertet, Mácsai Pál és a cimbalomművész Lukács Miklós Örkény-egypercesekből táplálkozó színházi előadását, Marc Camoletti Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátékát, netán egy aznap esti jazz hangversenyt látogassunk-e meg.

BDZ_2-103858.jpg

Budafoki Dohnányi Zenekar

Az aug. 14-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán először a 250 éve született Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a zongoraművész Balog József és a karmester: Hollerung Gábor. Az est második felében Dvořák VIII. szimfóniája csendül fel, a szünetben pedig szokásához híven a Grand Tokaj vendégeli meg a nézőket. A BDZ augusztus 15-én Szerencsre viszi el a bécsi klasszikus muzsikát, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több zempléni helyszínen is föllépnek.

Visszatérő vendégként érkezik a Budapest Jazz Orchestra és Tóth Vera, Malek Andrea, a soproni Wespa vonósnégyes Kóczán Péter vezetésével, az Ábrahám Consort és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő, sok év után a Honvéd Férfikar, de elmondható ez az István, a király koncertváltozatát a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 19-én társulatával színre vivő Feke Pálról és a 22-én érkező Rúzsa Magdolnáról is.

Malek Andrea

Malek Andrea

A Szörényi-Bródy rockopera mostani, professzionális látvánnyal és animáció-technikával gazdagított koncertszerű megszólaltatásában Dolhai Attila, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Szomor György és Serbán Attila is közreműködik. A nyitóhangversenyen a Fesztivál újonnan vásárolt Yamaha zongorája is „bemutatkozik”, de nem csak zongorával, zongoraművésszel is többel találkozhatunk az idei Fesztiválon.

Érkezik Csillagh Katalin, Várallyai Kinga és nem titkoltan sztárvendégnek szánják a friss Kossuth-díjas Várjon Dénest!

varjondenes-165836.jpg

Várjon Dénes (Fotó/Forrás: Bublik Róbert)

Változatlanul a Képtár előtti terület ad helyet a szervesen összetartozó Borterasznak és az Esti jazz koncerteknek, de délutánonként itt is és más településeken is találkozhatunk gyermekműsorokkal: Bognár Szilvia, a Bonbon Matiné és Joós Tamás énekmondó érkezik. Aug. 22-én, szombaton ismét lesz Megérthető zene: Händel Messiásának II. részét a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és neves szólisták közreműködésével mutatja be Hollerung Gábor.

A több települést és cca. 40 helyszínt is bejáró Zempléni Fesztivál idei záróhangversenye egy nagyszabású Mozart: Don Giovanni előadás lesz válogatott, kiváló művészekkel, Hábetler András rendezésében, Guido Mancusi vezényletével a sárospataki SRK Wáberer Sportcentrumban. 

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.
Fidelio Tours videó

Partitúra a zselici csillagos égbolt alatt

A Partitúra utolsó kulturális kalandtúrájához érkezett a műsor harmadik szériájában. December 19-én, szombaton 14.30-tól a Duna tévén Kaposvár és a Zselic kulturális, illetve természeti értékeit mutatja be a két műsorvezető, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós. Gyűrűfőre is ellátogattak, Magyarország egyik első ökológiai falujába, amely a Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik.
Fidelio Tours videó

Partitúra Jókai Mór konyhájában

„Öt házból állott valamikor Balatonfüred. A tihanyi barátok vendéglője, a szentgyörgyi Horváth-ház, a pápai Eszterházyak hajléka, a fürdőház és a kápolna. (…) Ma már Balatonfüred nem öt házból, hanem ötven kastélyból és villából áll, s közeli környezetében másik ötven egyszerűbb nyárilak fehérlik a verőfényben. Gőzösök szeldelik a nagy tó szürke vizét, s vitorlás hajók szárnyai libegnek szanaszét a látóhatár szélein” – ezt a nagy balatoni utazó, Eötvös Károly írta éppen 120 évvel ezelőtt. Balatonfüred akkor is központja volt a balatoni életnek. Pontosan így van most is, és ez ki is derül a Partitúra december 12-i, szombati adásából, amely 14.30-kor kezdődik a Duna tévén, s amelynek műsorvezetői: Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós.
Fidelio Tours werk

Partitúra a 70 éves Dunaújvárosban

Hetven éves Dunaújváros. Nem is maradhatott volna ki a Partitúra kalandozásaiból. Többször átnevezték a várost, az eredeti Dunapentele ma a város egyik részének a neve. 1991-ben a település megyei jogú város címet kapott. Intercisa Múzeumának egyik közleményében szerepel: „Dunaújváros a korra jellemző szigorú tervezettsége ellenére egyre inkább természetes, »nőtt« várossá fejlődött, a régió kulturális, kereskedelmi, közigazgatási központjává vált.” Egy művészetileg is izgalmas hely. Ezt járta körbe Miklósa Erika és Batta András, a Partitúra két műsorvezetője. A dunaújvárosi kulturális körkép december 5-én, szombaton 14.30-tól látható a Duna tévén.