Fidelio Tours

Az augusztusi Zempléni Fesztivál együtt kínálja a természet és a művészet szépségeit  

2020.06.22. 14:10
Ajánlom
Az eredetileg is tervezett tíz napban, augusztus 14-től 23-ig hívja a színvonalas kulturális programokra és nem mellesleg Tokaj-Hegyalja folyékony aranyára szomjazó látogatókat a Zempléni Fesztivál. Tíz felhőtlen napot ígérnek, most természetesen a hazai zenei élet kiválóságainak közreműködésével.

Megunhatatlan természeti környezettel és gyönyörű történelmi helyszínekkel várja hűséges régi, s hívja új közönségét Zemplén 29. fesztiválja – ez a hagyományos, mégis mindig üdén friss rendezvénysorozat, ami egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére. Aktív kikapcsolódás ez a szellemnek, a léleknek és a testnek; elvisz a zene és a képzőművészet világába.

Igazi „à la carte” kultúra, ahol magunk választhatjuk meg, hogy egy Bach- vagy Beethoven-koncertet, Mácsai Pál és a cimbalomművész Lukács Miklós Örkény-egypercesekből táplálkozó színházi előadását, Marc Camoletti Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátékát, netán egy aznap esti jazz hangversenyt látogassunk-e meg.

BDZ_2-103858.jpg

Budafoki Dohnányi Zenekar

Az aug. 14-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán először a 250 éve született Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a zongoraművész Balog József és a karmester: Hollerung Gábor. Az est második felében Dvořák VIII. szimfóniája csendül fel, a szünetben pedig szokásához híven a Grand Tokaj vendégeli meg a nézőket. A BDZ augusztus 15-én Szerencsre viszi el a bécsi klasszikus muzsikát, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több zempléni helyszínen is föllépnek.

Visszatérő vendégként érkezik a Budapest Jazz Orchestra és Tóth Vera, Malek Andrea, a soproni Wespa vonósnégyes Kóczán Péter vezetésével, az Ábrahám Consort és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő, sok év után a Honvéd Férfikar, de elmondható ez az István, a király koncertváltozatát a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 19-én társulatával színre vivő Feke Pálról és a 22-én érkező Rúzsa Magdolnáról is.

Malek Andrea

Malek Andrea

A Szörényi-Bródy rockopera mostani, professzionális látvánnyal és animáció-technikával gazdagított koncertszerű megszólaltatásában Dolhai Attila, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Szomor György és Serbán Attila is közreműködik. A nyitóhangversenyen a Fesztivál újonnan vásárolt Yamaha zongorája is „bemutatkozik”, de nem csak zongorával, zongoraművésszel is többel találkozhatunk az idei Fesztiválon.

Érkezik Csillagh Katalin, Várallyai Kinga és nem titkoltan sztárvendégnek szánják a friss Kossuth-díjas Várjon Dénest!

varjondenes-165836.jpg

Várjon Dénes (Fotó/Forrás: Bublik Róbert)

Változatlanul a Képtár előtti terület ad helyet a szervesen összetartozó Borterasznak és az Esti jazz koncerteknek, de délutánonként itt is és más településeken is találkozhatunk gyermekműsorokkal: Bognár Szilvia, a Bonbon Matiné és Joós Tamás énekmondó érkezik. Aug. 22-én, szombaton ismét lesz Megérthető zene: Händel Messiásának II. részét a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és neves szólisták közreműködésével mutatja be Hollerung Gábor.

A több települést és cca. 40 helyszínt is bejáró Zempléni Fesztivál idei záróhangversenye egy nagyszabású Mozart: Don Giovanni előadás lesz válogatott, kiváló művészekkel, Hábetler András rendezésében, Guido Mancusi vezényletével a sárospataki SRK Wáberer Sportcentrumban. 

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.