Fidelio Tours

Családias hangulatban, önfeledt mókával vár a Bondoró!

2020.08.12. 14:05
Ajánlom
Gólyalábasok, artisták és marionettek, életre keltett Bondoró Figurák... A magát vidám kavalkádként aposztrofáló fesztivál idén már másodjára várja az utcaszínház szerelmeseit Kapolcsra.

Kapolcs legújabb fesztiválja, a Bondoró Utcaszínház Fesztivál egyelőre még újdonságnak számít a hazai fesztiválpalettán. A rendezvény tavaly jött létre hiánypótló céllal: a szervezők a Magyarországon talán kevésbé jól ismert utcaszínházi műfajokat, s a hozzájuk kötődő street-art közeget szeretnék népszerűsíteni a közönség számára.

Az augusztus 28-án nyitó Bondoró idén 6 különböző programhelyszínen mutatja meg nekünk az utcaszínház izgalmas világát.

Bondoro_9-145343.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

A fesztivál fő attrakciójának számító Bondoró Porondon négy napon keresztül gólyalábasokkal, artistákkal és újcirkuszi formációkkal találkozhatnak a látogatók, de lesz tűz-show és bohóc-show, valamint marionett előadások is. Érkezik a Bab Társulat, akik elhozzák a Bondoró Fenevadjait, világjáró marionettjeivel fellép Sarkadi Bence, helyet kapott a programban a Langaléta Garabonciások és Boka Gábor Színháza is. Porondra lép majd Papito és a Kajárpéci Vízirevü, a Tűzmadarak cirkusz csoport, valamint a Mágustones és a Kreatív Kráter Kör. Itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival Szabó Balázs is.

A Bondoró érdekessége, hogy a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja, testközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét. A közönség között játszó masír bandák, az utcákon fel-feltűnő óriásbábok, valamint a pantomímesek játéka szinte kézzel fogható. Feltűnnek majd a közönségben a Bondoró Fesztivál saját figurái is, akik életre kelve járnak-kelnek a kapolcsi utcákon.

Bondorohordok-145343.jpg

Bondoró hordók (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

„Roppant nagy kíváncsisággal várjuk, hogyan fogadják majd a látogatóink ezt a meglepetést. Idén bővült és ez által egy picit megújult a Bondoró arculata. A korábbi alapsémákon túl létrejöttek azok a karaktereink, amelyek nem csupán az arculatunknak, de magának az utcaszínházi fesztiválnak is a gerincét adják.

A gólyalábakon szaxofonozó előadó, a marionett bábu, az egykerekűn egyensúlyozó artista, valamint a vásáros lány és az utcai képzőművész mind-mind nélkülözhetetlen velejárói a Bondorónak.

S ha már így gondoljuk, miért is ne vonnánk be őket magába a fesztiválba is? Egy közös csapat megbeszélésen merült fel annak a gondolata, hogy hívjuk életre ezeket a meghatározó karaktereinket. A szervező stáb rögtön fellelkesült az ötletre, így hát nekiláttunk felkeresni a karakterek húsvér megformálóit és elkezdtünk profi jelmezkészítőt keresni. Így jutottunk el a Jelmez-Art Manufaktúra csapatához, akik a legszebb és leglátványosabb, színházi minőségű kézműves jelmezeket készítik szerte a világban. A jelmezpróbák már zajlanak. Mi magunk is izgatottan várjuk, milyen reakciókat váltanak majd ki az itt-ott váratlanul felbukkanó figurák.” – árulta el Virág Zsóka, a Bondoró Fesztivál igazgatója.

A fesztivál fő látványosságait adó utcaszínházi produkciók mellett kisebb zenei előadások és koncertek is helyet kaptak a kínálatban. Fellép többek között Magyarország első balkán rezes bandája a Guča Partyzans Brass Band, látható lesz Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert különleges zenés-színházi estje is, valamint meglepetés formációval készül a ller Péter Sziámi Andfriends.

Kedvezményes bérletek és családi jegyek már kaphatók elővételben a fesztivál weboldalán.

Fejléckép: Élő Bondoró figurák (forrás: Bondoró fesztivál)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.