Fidelio Tours

Csillagtúrák Magyarország tájain

2021.07.02. 13:50
Ajánlom
A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.

„A túrautak, amiket most ajánlok, azért is izgalmasak, mert a kiindulóponttól csillagtúra-szerűen akár öt-hat másik úti cél is megközelíthető” – mondta a színművész, aki az Országos Kéktúra mellett az El Caminót is végigjárta – utóbbiról könyvet is írt. „Úgy szeretek kirándulni, hogy az élmény legyen, ne pedig teljesítménytúra.”

Pilisszentkereszt

A felső kocsmánál szoktunk találkozni, onnan pedig akár Dobogókő, a Két-bükkfa-nyereg vagy Pilistető is megközelíthető, esetleg lefelé, a Holdvirág-árok irányába is mehetünk. Annyi érdekes útvonal van itt, hogy

ha csak hétvégén tudunk kirándulni, akkor is legalább egy hónapot kitesz, mire mindent felfedezünk.

Pilisszentlélek

Az utóbbi időben ez a hely arról vált ismerté, hogy itt forgatják A mi kis falunk című sorozatot, de számos érdekes kirándulási lehetőséget is kínál. Teca kocsmájától indulva vagy a pálos korostor romjai felé vehetjük az irányt, vagy a Két-bükkfa-nyereg, Dobogókő, a Fekete-hegy, a Fekete-kő vagy akár Esztergom felé. Csodálatos táj!

camino169-134914.jpg

Papp János az El Camino egyik pontján (Fotó/Forrás: Papp János)

Dobogókő

Ez az egyik kedvenc túrám, de nagyon nehéz. Dobogókőről 700 méter magasból elindulva majdnem 400 métert ereszkedünk Királykútig, majd onnan fel az ország egyik legszebb kilátópontjára, a Prédikálószékre. Rövid pihenő után ismét lefelé megyünk egy elég nehéz terepen, a Vadálló-köveken, majd a Rám-szakadékon és a Jász-hegy üstökén át visszatérünk Dobogókőre. Ez a 18 kilométer hosszú túra a nagy szintkülönbség ellenére a Pilis legszebb túraútvonala.

Visegrádtól a Spartacus-ösvényen át

A dobogókői nagytúrához hasonlóan gyönyörű látvány tárul elénk, ha a visegrádi pisztrángos vendéglőtől indulva végigmegyünk a Spartacus-ösvényen. Ez eredetileg egy vadászösvény volt, nemrég festették csak fel. Érintve Pilisszentlászlót, a Jánosik-kocsmában szoktuk felfrissíteni magunkat, majd az Apát-kúti-völgyön keresztül Dobogókőre érkezünk.”

Pilisborosjenő

Hogy az én falum se maradjon ki, Pilisborosjenőt is érdemes megemlíteni, mert onnan indulva legalább ötféle túrát lehet tenni úgy, hogy nem távolodunk el a településtől öt kilométernél messzebb, miközben akár 20 kilométert is megtehetünk anélkül, hogy ugyanarra az ösvényre lépnénk.

Itt található a Teve-szikla, az egri vár makettje, ahol az Egri csillagokat forgatták, de lemehetünk a Háziréti-víztározóhoz is, illetve a Balázs-lépcsőn át a Köves-bércre, majd vissza Pilisborosjenőre. A falu határában, a levendulással szemben – ahol már júniustól lehet szedni a levendulát – van egy nagy platán, a mellette álló kisebb tölgyfát a fiamtól kaptam a 70. születésnapomra. Ettől a ponttól indulva egészen a Hármashatár-hegyig el lehet menni a kék jelzésen.

foto_PAPP_4-134847.jpg

Papp János túrázás közben (Fotó/Forrás: Papp János / Facebook)

Guckler Károly sétány

Hogy ne csak túrákat ajánljak, nagyon jó sétálóútvonal a Fenyőgyöngyétől induló kék jelzés, ami a Hármashatár-hegy alatt jobbra rákanyarodik a Guckler Károly sétányra. Az erdei tanösvény 3,5 kilométeren keresztül vezet a Virágos-nyeregig, ami kiváló bográcsozó- vagy sütögetőhely. Egy kellemesen eltöltött nap után pedig ugyanúgy egy könnyed sétával visszatérhetünk a kiindulópontra.

Bringatúrák Magyarország tavainál

Ha bringatúráról van szó, mindenképpen a tavak megkerülését ajánlom, ezek közül is a legegyszerűbb a 32 kilométeres Velencei-tó-túra. Gárdonyból indulunk, majd – érintve az ottani rétesest – nekivágunk a tókerülésnek. Körülbelül 6 kilométerenként állunk meg egy zsíros kenyérre vagy óriás lángosra, így szinte észre sem vesszük, hogy visszaértünk a kiindulópontra.

Az egyik legszebb ilyen jellegű túra viszont kétségtelenül a Fertő tó megkerülése, aminél Ausztriába is át kell menni. Ez a táv nagyjából két-három nap alatt teljesíthető, és mivel egy kifli alakú tóról van szó, érdemes a közepén foglalni szállást Illmitzben vagy Mörbischben, és esténként oda térni vissza komppal.

Ugyanekkora élmény a Tisza-tó megkerülése, ami egy kicsit nehezebb a maga 75 kilométerével, viszont elég érintetlen ahhoz, hogy ne tömegben bringázzon az ember. Közben pedig mindent megtalálunk: lehet enni, inni, strandolni, még csónakázási lehetőség is van. Ha viszont éppen egy népszerű, hétvégeken zsúfolt célpontra vágyik az ember, akkor az óbudai bringakölcsönzőtől, az Árpád-híd budai hídfőjétől érdemes elmenni a szentendrei határcsárdáig – ahol nagyon jó a konyha – és vissza. Ez 42 kilométer, és közben lehet egy jót fagylaltozni is.

Ahhoz, hogy ezek a kirándulások tényleg valódi kikapcsolódást és kellemes élményt nyújtsanak, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Akár gyalogtúrázik az ember, akár kerékpárral közlekedik, fontos, hogy legyen nálunk internet nélkül is használható térkép –digitális vagy papíralapú –, illetve megfelelő és hibátlan állapotú bakancs.

Üdítő barangolást mindenkinek!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours riport

A Népsziget Cowboya – Budapest különleges Állatparkjában jártunk

„Samu, viselkedj!” – szól rá szelíden a törpemalacra Soltész János, aki éppen locsol, amikor megérkezem. Röfögés, kutyaugatás és nappali kakaskukorékolás fogad a helyen, ahol olyan érzésem támad, mintha egyszerre csöppentem volna a Macskajaj és A Durrell család forgatására. Az Állatpark üzemeltetője, több mint negyven éve, önerőből, saját pénzén tartja fenn a fővárosban egyedülálló helyet, ahol többféle védett állatfaj is otthonra leltek már az évek során.
Fidelio Tours magazin

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Zárt kabinokban, úgynevezett úszó-kocsikban fürdőzött a magyar polgár az 1800-as évek elején a Duna-fürdőkben, hogy így rejtse el testét a kíváncsi tekintetek elől. Noha ezek a szerkezetek az igazi testmozgást nem tették lehetővé, de legalább kikapcsolódhattak egy kicsit  a vízparton a nyári hőségben. 
Fidelio Tours ajánló

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.