Fidelio Tours

Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek

2020.07.16. 10:55
Ajánlom
Az 500 főnél nagyobb rendezvényekről még mindig nincs döntés - beszámoló a kormányinfóról.

A kormány főképp a járványhelyzettel foglalkozó szerdai ülésén tárgyaltakról Gulyás Gergely tájékoztatta a nyilvánosságot a csütörtöki kormányinfón - számolt be az Index.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az augusztus 20-i ünnepségek elmaradnak és idén már nem is pótolják be őket. 

Gulyás elmondta, hogy a döntést az indokolja, hogy a tömeges rendezvények hordozzák magukban a legnagyobb veszélyt.

DSZZS20200625005-105429.jpg

Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó/Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Korábban beszámoltunk róla, hogy Palkovics László a Világgazdaságnak adott interjúban felvetette a lehetőségét, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényekkel kapcsolatos korlátozásokat egyáltalán nem oldják fel a nyáron. Erről egyelőre annyit tudni, hogy a korábban is megjelölt augusztus 15-ig időpontig maradnak a korlátozások, a továbbiakról viszont július végén döntenek. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy több érv szól ma amellett, hogy ne enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken.

Ez a rendezvényszervezőket és a művészeket érintené a érzékenyen, több eseményt ugyanis a nyár végére halasztottak bízva a korlátozások feloldásában.

A tömegrendezvényekre vonatokozó döntés azt jelenti, hogy csak július végén dőlhet el több tucat nyár végére szervezett tömegrendezvény sorsa

(B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó). A kormány döntése rosszabb helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen alig két hetük marad a kormány döntéséhez igazodni. Ha a kormány elutasítja a korlátozás feloldását, az elképesztő terheket ró azokra az eseményekre, amelyeket a járvány miatt későbbi időpontokra tettek át.

A miniszter ennek kapcsán elmondta, ha augusztus végére sem változik a vírushelyzet, akkor

a kormány be tud vezetni egy olyan támogatást, ami a magyar zeneipart támogatja, így a kormány nyitott arra, hogy a magyar zeneipart segítse az őt ért veszteségek miatt.

A tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedéseknek maradnia kell, ezért is maradnak el a Szent István napi ünnepségek. Gulyás Gergely szerint a focimeccs és a zenés rendezvények között az alkoholfogyasztás, a különbség. Az emberek emiatt kevéssé tartják meg a távolságot a rendezvényeken. Az Index ezt követően rákérdezett a szurkolóknak a futballmérkőzéseken látható viselkedésére, amire válaszul Gulyás Gergely elmondta, hogy a stadionokban tilos az alkoholfogyasztás, és egy hónapja világos szabályok vannak, emellett a fertőzés száma csökken.

szintén a hírportál kérdésére reagálva a miniszter elmondta, nem a zenekaroké a legnagyobb veszteség a járványban, mert kiadnak például lemezeket is.

A kormány azoknak tervez támogatási programot, akik a szórakoztatóiparban komoly károkat szenvedtek. 

Emellett a külföldi utazások esetében egy differenciáltabb járványügyi térképet hoznak létre. A kormány szerdán arról döntött, hogy az egyes országok régiónként eltérő mértékű fertőzöttsége miatt, így úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy országokon belül és régiónként is lehet változtatni a színek besorolását.

Itthon a tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.
Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.