Fidelio Tours

Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek

2020.07.16. 10:55
Ajánlom
Az 500 főnél nagyobb rendezvényekről még mindig nincs döntés - beszámoló a kormányinfóról.

A kormány főképp a járványhelyzettel foglalkozó szerdai ülésén tárgyaltakról Gulyás Gergely tájékoztatta a nyilvánosságot a csütörtöki kormányinfón - számolt be az Index.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az augusztus 20-i ünnepségek elmaradnak és idén már nem is pótolják be őket. 

Gulyás elmondta, hogy a döntést az indokolja, hogy a tömeges rendezvények hordozzák magukban a legnagyobb veszélyt.

DSZZS20200625005-105429.jpg

Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó/Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Korábban beszámoltunk róla, hogy Palkovics László a Világgazdaságnak adott interjúban felvetette a lehetőségét, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényekkel kapcsolatos korlátozásokat egyáltalán nem oldják fel a nyáron. Erről egyelőre annyit tudni, hogy a korábban is megjelölt augusztus 15-ig időpontig maradnak a korlátozások, a továbbiakról viszont július végén döntenek. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy több érv szól ma amellett, hogy ne enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken.

Ez a rendezvényszervezőket és a művészeket érintené a érzékenyen, több eseményt ugyanis a nyár végére halasztottak bízva a korlátozások feloldásában.

A tömegrendezvényekre vonatokozó döntés azt jelenti, hogy csak július végén dőlhet el több tucat nyár végére szervezett tömegrendezvény sorsa

(B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó). A kormány döntése rosszabb helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen alig két hetük marad a kormány döntéséhez igazodni. Ha a kormány elutasítja a korlátozás feloldását, az elképesztő terheket ró azokra az eseményekre, amelyeket a járvány miatt későbbi időpontokra tettek át.

A miniszter ennek kapcsán elmondta, ha augusztus végére sem változik a vírushelyzet, akkor

a kormány be tud vezetni egy olyan támogatást, ami a magyar zeneipart támogatja, így a kormány nyitott arra, hogy a magyar zeneipart segítse az őt ért veszteségek miatt.

A tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedéseknek maradnia kell, ezért is maradnak el a Szent István napi ünnepségek. Gulyás Gergely szerint a focimeccs és a zenés rendezvények között az alkoholfogyasztás, a különbség. Az emberek emiatt kevéssé tartják meg a távolságot a rendezvényeken. Az Index ezt követően rákérdezett a szurkolóknak a futballmérkőzéseken látható viselkedésére, amire válaszul Gulyás Gergely elmondta, hogy a stadionokban tilos az alkoholfogyasztás, és egy hónapja világos szabályok vannak, emellett a fertőzés száma csökken.

szintén a hírportál kérdésére reagálva a miniszter elmondta, nem a zenekaroké a legnagyobb veszteség a járványban, mert kiadnak például lemezeket is.

A kormány azoknak tervez támogatási programot, akik a szórakoztatóiparban komoly károkat szenvedtek. 

Emellett a külföldi utazások esetében egy differenciáltabb járványügyi térképet hoznak létre. A kormány szerdán arról döntött, hogy az egyes országok régiónként eltérő mértékű fertőzöttsége miatt, így úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy országokon belül és régiónként is lehet változtatni a színek besorolását.

Itthon a tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours velence

A korábbinál kevesebb utast szállíthatnak a velencei gondolások

Az ágazatra vonatkozó új szabályozás csökkenti az egyszerre szállítható utasok számát a cél pedig a turisták biztonságosabb szálltása.
Fidelio Tours hír

Leégett a mátravidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke

A múzeumként üzemelő parádi Palóc házban csütörtökön lobbantak fel a lángok – írta meg az Index.
Fidelio Tours hír

Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek

Az 500 főnél nagyobb rendezvényekről még mindig nincs döntés - beszámoló a kormányinfóról.
Fidelio Tours hír

Arany János és Erkel Ferenc is megfordult az 1740 körül épült Kondorosi Csárdában

A nyolc út találkozásánál épült csárdát megörökítette műveiben Petőfi Sándor, Jókai Mór és Móricz Zsigmond is. A térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványosságaként működő múzeumot most felújították.
Fidelio Tours ajánló

Akusztikus koncertek a Balaton-parton

Járai Márk és Bereczki Zoltán akusztik koncertje, valamint egy zenés irodalmi Pilinszky-est is látható és hallható lesz a Kultkikötő színpadain.