Fidelio Tours

Elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek

2020.07.16. 10:55
Ajánlom
Az 500 főnél nagyobb rendezvényekről még mindig nincs döntés - beszámoló a kormányinfóról.

A kormány főképp a járványhelyzettel foglalkozó szerdai ülésén tárgyaltakról Gulyás Gergely tájékoztatta a nyilvánosságot a csütörtöki kormányinfón - számolt be az Index.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az augusztus 20-i ünnepségek elmaradnak és idén már nem is pótolják be őket. 

Gulyás elmondta, hogy a döntést az indokolja, hogy a tömeges rendezvények hordozzák magukban a legnagyobb veszélyt.

DSZZS20200625005-105429.jpg

Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó/Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Korábban beszámoltunk róla, hogy Palkovics László a Világgazdaságnak adott interjúban felvetette a lehetőségét, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényekkel kapcsolatos korlátozásokat egyáltalán nem oldják fel a nyáron. Erről egyelőre annyit tudni, hogy a korábban is megjelölt augusztus 15-ig időpontig maradnak a korlátozások, a továbbiakról viszont július végén döntenek. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy több érv szól ma amellett, hogy ne enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken.

Ez a rendezvényszervezőket és a művészeket érintené a érzékenyen, több eseményt ugyanis a nyár végére halasztottak bízva a korlátozások feloldásában.

A tömegrendezvényekre vonatokozó döntés azt jelenti, hogy csak július végén dőlhet el több tucat nyár végére szervezett tömegrendezvény sorsa

(B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó). A kormány döntése rosszabb helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen alig két hetük marad a kormány döntéséhez igazodni. Ha a kormány elutasítja a korlátozás feloldását, az elképesztő terheket ró azokra az eseményekre, amelyeket a járvány miatt későbbi időpontokra tettek át.

A miniszter ennek kapcsán elmondta, ha augusztus végére sem változik a vírushelyzet, akkor

a kormány be tud vezetni egy olyan támogatást, ami a magyar zeneipart támogatja, így a kormány nyitott arra, hogy a magyar zeneipart segítse az őt ért veszteségek miatt.

A tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedéseknek maradnia kell, ezért is maradnak el a Szent István napi ünnepségek. Gulyás Gergely szerint a focimeccs és a zenés rendezvények között az alkoholfogyasztás, a különbség. Az emberek emiatt kevéssé tartják meg a távolságot a rendezvényeken. Az Index ezt követően rákérdezett a szurkolóknak a futballmérkőzéseken látható viselkedésére, amire válaszul Gulyás Gergely elmondta, hogy a stadionokban tilos az alkoholfogyasztás, és egy hónapja világos szabályok vannak, emellett a fertőzés száma csökken.

szintén a hírportál kérdésére reagálva a miniszter elmondta, nem a zenekaroké a legnagyobb veszteség a járványban, mert kiadnak például lemezeket is.

A kormány azoknak tervez támogatási programot, akik a szórakoztatóiparban komoly károkat szenvedtek. 

Emellett a külföldi utazások esetében egy differenciáltabb járványügyi térképet hoznak létre. A kormány szerdán arról döntött, hogy az egyes országok régiónként eltérő mértékű fertőzöttsége miatt, így úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy országokon belül és régiónként is lehet változtatni a színek besorolását.

Itthon a tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.