Fidelio Tours

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

2021.04.27. 12:50
Ajánlom
Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.

Az április 27-én délelőtt megtartott online eseményen a hazai turisztikai szektor képviselői ismertették a koronavírus-járványt követő időszakra vonatkozó terveiket. A Lesz idén fesztivál Budapesten? címet viselő szekcióban Márta Istvánt, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökét és Kádár Tamást, a Sziget Fesztivál cégvezetőjét kérdezte Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az újranyitást szabályozó kormányrendelet nem tér ki külön a fesztiválokra, ezzel nehéz helyzetbe hozza a rendezvényszervező szakmát, ugyanis nem tudnak tervezni. Kádár Tamás kiemelte, hogy egy fesztivált nem lehet másnap meghirdetni, ahogy kijön a nyitásról szóló rendelet, hiszen nagyívű rákészülést igényel, ami a rokonszakmákat is érinti, köztük a vendéglátást vagy a technikai szolgáltatókat, akiknek a koncert- és fesztiválszezon jelenti a fő bevételszerzési időszakukat.

Márta István kitért rá, hogy az ültetett kulturális rendezvényeket engedélyezi az új rendelet, tehát

elvileg az ilyen módon megrendezett fesztiválok is koncertek is megtarthatók lennének, ám a fesztiválszervezők nem a kiskapukat keresik, ezért jó lenne egy egyértelmű szabályozás.

A szaktárcának elküldték már a javaslataikat, ezek között szerepeltek a beengedésre és a lebonyolításra, például a higiéniás eljárásokra vonatkozó meglátásaik, ám egyelőre nem kaptak hivatalos iránymutatást, ami alapján tervezni tudnának. Kádár Tamás ennek ellenére úgy véli, idén is lesznek fesztiválok, csak még nem tudni, mikor kezdődhetnek.

bp2-121413.jpg

Kádár Tamás, Márta István és Faix Csaba az online beszélgetésen (Fotó/Forrás: Budapest Brand nZrt.)

A cégvezető kiemelte, a Szigethez hasonló nagy fesztiválok újraindulása 2022-re várható, így nagy valószínűség szerint ők sem tudják megtartani fő eseményüket. Noha már tavaly is felmerült, hogy miért nem rendezik meg a Szigetet a belföldi közönségre alapozva, Kádár Tamás úgy véli, sérülne a márka, ha kisebb, „fapados” módon bonyolítanák le, a nemzetköziségről lemondva, külföldi fellépők nélkül és a fesztivál megszokott minőségéből engedve.

A cégcsoport egyéb eseményeivel, mint a Gourmet Fesztivál vagy a Gyerek Sziget, viszont terveznek, a nyári dátumok helyett azonban a kora őszi időszakban.

Online rendezték meg idén a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ahogy az első Bartók Tavasz is a virtuális térben várja majd a közönséget, ám Márta István szerint mindenki tudja, hogy ez nem az igazi. A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke ezután felsorolt több olyan rendezvényt, amelyeket várhatóak fizikailag is megtartanak, mint a Mesterségek Ünnepe, az Érdi Jazz Fesztivál, a Szentendrei Nyár, a Bakáts téri Fesztivál, a Budapest Borfesztivál, vagy a szűkebb közönséget megcélzó Pont Fesztivál és Margó Fesztivál.

Mindkét hozzászóló egyetértett abban, hogy nagy segítséget jelentene a kulturális áfa bevezetése, továbbá fontos lenne, hogy megsegítsék azokat a fesztiválszervezőket, akiknek a már leszervezett rendezvénye a COVID-19 miatt, tehát önhibájukon kívül elmarad. Ugyancsak lényeges, hogy időben kiírják a fesztiválokra vonatkozó pályázatokat, majd azokat világos szempontok alapján, időben el is bírálják.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours riport

A Népsziget Cowboya – Budapest különleges Állatparkjában jártunk

„Samu, viselkedj!” – szól rá szelíden a törpemalacra Soltész János, aki éppen locsol, amikor megérkezem. Röfögés, kutyaugatás és nappali kakaskukorékolás fogad a helyen, ahol olyan érzésem támad, mintha egyszerre csöppentem volna a Macskajaj és A Durrell család forgatására. Az Állatpark üzemeltetője, több mint negyven éve, önerőből, saját pénzén tartja fenn a fővárosban egyedülálló helyet, ahol többféle védett állatfaj is otthonra leltek már az évek során.
Fidelio Tours magazin

Bevinni a tengert a városba – A fővárosi strandfürdők története 

Zárt kabinokban, úgynevezett úszó-kocsikban fürdőzött a magyar polgár az 1800-as évek elején a Duna-fürdőkben, hogy így rejtse el testét a kíváncsi tekintetek elől. Noha ezek a szerkezetek az igazi testmozgást nem tették lehetővé, de legalább kikapcsolódhattak egy kicsit  a vízparton a nyári hőségben. 
Fidelio Tours ajánló

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.