Fidelio Tours

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

2021.04.27. 12:50
Ajánlom
Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.

Az április 27-én délelőtt megtartott online eseményen a hazai turisztikai szektor képviselői ismertették a koronavírus-járványt követő időszakra vonatkozó terveiket. A Lesz idén fesztivál Budapesten? címet viselő szekcióban Márta Istvánt, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökét és Kádár Tamást, a Sziget Fesztivál cégvezetőjét kérdezte Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az újranyitást szabályozó kormányrendelet nem tér ki külön a fesztiválokra, ezzel nehéz helyzetbe hozza a rendezvényszervező szakmát, ugyanis nem tudnak tervezni. Kádár Tamás kiemelte, hogy egy fesztivált nem lehet másnap meghirdetni, ahogy kijön a nyitásról szóló rendelet, hiszen nagyívű rákészülést igényel, ami a rokonszakmákat is érinti, köztük a vendéglátást vagy a technikai szolgáltatókat, akiknek a koncert- és fesztiválszezon jelenti a fő bevételszerzési időszakukat.

Márta István kitért rá, hogy az ültetett kulturális rendezvényeket engedélyezi az új rendelet, tehát

elvileg az ilyen módon megrendezett fesztiválok is koncertek is megtarthatók lennének, ám a fesztiválszervezők nem a kiskapukat keresik, ezért jó lenne egy egyértelmű szabályozás.

A szaktárcának elküldték már a javaslataikat, ezek között szerepeltek a beengedésre és a lebonyolításra, például a higiéniás eljárásokra vonatkozó meglátásaik, ám egyelőre nem kaptak hivatalos iránymutatást, ami alapján tervezni tudnának. Kádár Tamás ennek ellenére úgy véli, idén is lesznek fesztiválok, csak még nem tudni, mikor kezdődhetnek.

bp2-121413.jpg

Kádár Tamás, Márta István és Faix Csaba az online beszélgetésen (Fotó/Forrás: Budapest Brand nZrt.)

A cégvezető kiemelte, a Szigethez hasonló nagy fesztiválok újraindulása 2022-re várható, így nagy valószínűség szerint ők sem tudják megtartani fő eseményüket. Noha már tavaly is felmerült, hogy miért nem rendezik meg a Szigetet a belföldi közönségre alapozva, Kádár Tamás úgy véli, sérülne a márka, ha kisebb, „fapados” módon bonyolítanák le, a nemzetköziségről lemondva, külföldi fellépők nélkül és a fesztivál megszokott minőségéből engedve.

A cégcsoport egyéb eseményeivel, mint a Gourmet Fesztivál vagy a Gyerek Sziget, viszont terveznek, a nyári dátumok helyett azonban a kora őszi időszakban.

Online rendezték meg idén a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ahogy az első Bartók Tavasz is a virtuális térben várja majd a közönséget, ám Márta István szerint mindenki tudja, hogy ez nem az igazi. A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke ezután felsorolt több olyan rendezvényt, amelyeket várhatóak fizikailag is megtartanak, mint a Mesterségek Ünnepe, az Érdi Jazz Fesztivál, a Szentendrei Nyár, a Bakáts téri Fesztivál, a Budapest Borfesztivál, vagy a szűkebb közönséget megcélzó Pont Fesztivál és Margó Fesztivál.

Mindkét hozzászóló egyetértett abban, hogy nagy segítséget jelentene a kulturális áfa bevezetése, továbbá fontos lenne, hogy megsegítsék azokat a fesztiválszervezőket, akiknek a már leszervezett rendezvénye a COVID-19 miatt, tehát önhibájukon kívül elmarad. Ugyancsak lényeges, hogy időben kiírják a fesztiválokra vonatkozó pályázatokat, majd azokat világos szempontok alapján, időben el is bírálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.