Fidelio Tours

Megy a gőzös… – Partitúra a Matula kunyhóban

2020.11.06. 14:05
Ajánlom
Beleshetünk a Tüskevár hangulatát idéző Matula kunyhóba a Diás szigeten a Partitúra november 7-i, szombati adásában, ugyanis a két műsorvezető, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós felfedezi a Kis-Balatont, Fekete István regényhelyszíneit, a „téli berek” tájait.

Történetéről is mesélnek: 1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe a táj „Kis Balaton” néven. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. De nemcsak itt időzik a Partitúra, hanem kalandozik tovább Nagykanizsára is. Igaz, nem gőzössel…

KOKSZ. Vagyis: Kanizsai Oldtimer Kerékpárosok Szövetsége. Hét éve alakultak, Nagykanizsa egykori Polgári Egylete régi székházának (Sugár utca 3.) pincehelyiségében. Mindent tudnak a kerékpározás történetéről. Gyűjtik a velocipédeket, felújítanak a kerékpározás hőskorából származó járműveket, különféle replikákat is készítenek. Komoly gyűjteményük lett mára. Elhatározták, hogy múzeumot hoznak létre Nagykanizsán a Sugár utcai épületben. A tervek szerint itt nyílna meg a Dunántúl első oldtimer kerékpáros múzeuma, amely tematikus, interaktív helytörténeti kiállításnak is helyet adna. A KOKSZ civil csapata most tovább gyűjti a kerékpáros relikviákat a tervezett múzeumhoz. A megvalósításhoz pedig számítanak a kanizsaiakra, és nem tégla-, hanem küllőjegyet lehet vásárolni a múzeum támogatásához. Minderről szintén lesz szó a Partitúra nagykanizsai adásában.

A forgatásról készült további képekért kattintson:

S ha már felvetődött a kanizsai Sugár utcai épület. Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros évekkel ezelőtt kitalálta, blogot indít Nagykanizsa hely- és kultúrtörténetéről. Népszerűek a személyes írásai, a Fideliósok már régóta olvassák. Legutóbbi blogbejegyzésében foglalkozik a Sugár utcai régi egyleti épülettel. „A gyönyörű karzatos nagyterem legutolsó aktív pillanataiban, 1974/75-ben még lehettem ott hangversenyen. Miután a művelődési ház kiköltözött belőle, kiderült, hogy a terem szabályosan életveszélyes. Alá is dúcolták valóságos oszlop-erdővel, a könyvtár csak raktárnak tudta használni. Telente cudar hideg volt benne...

Pedig az épületnek, és benne a nagyteremnek igazán szép múltja van: előkelő bálok, színházi előadások, koncertek szórakoztatták a kanizsaiakat több mint fél évszázadon át…

(…) A helyi jelentőségűként számon tartott épület homlokzatát 2007-ben a várostörténeti sorozatba tartozó emléktáblával jelölték meg. Nem teljesen üres, földszintjén étterem és utazási iroda van. De többi része pusztul, pedig nem ezt érdemelné.” Tegyük hozzá: lehet, hogy a kerékpárosok ötlete nyomán tényleg múzeum nyílhat itt meg? Kocsis Katalinnal is beszélgetett Miklósa Erika és Batta András – igaz, kicsit másról.

Hutanu Emil kisfilmje ismét kedvet csinál a Partitúra műsorához:

A Partitúra nagykanizsai adása ide kattintva nézhető vissza.

Ludvig Dániel: Egyre inkább a végletekben mozgok

Kapcsolódó

Ludvig Dániel: Egyre inkább a végletekben mozgok

Nehéz egyetlen stílusirányzattal leírni a fiatal képzőművész, Ludvig Dániel munkásságát. Festményeit világszerte számos galériában bemutatták már. A Fidelio.hu-nak alkotói életútjáról, a művészethez való viszonyáról is mesélt. Évek óta a kendlimajori művésztelepen él, amely a Partitúra nagykanizsai adásának egyik helyszíne. Csak kapcsoljanak november 7-én, szombaton a Duna tévére 14.30-kor.

Partitúra

Partitúra – kulturális felfedezőút Magyarországon, nyitott szívvel, együtt. Ez a mottója a Virtuózok zsűrijéből is jól ismert páros, Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész műsorának. A Partitúra alkotói Novák Péter rendezésében olyan országos túrára csábítják a nézőket, ahol a muzsika és más művészeti ágak, a hagyományok és az új teremtések, a mesterek és a fiatal tehetségek turistajelzését követhetik nyomon.

A népszerű tévéműsor legújabb szériája szeptember 12-től várja a nézőket a képernyő elé. Az új részek szombatonként 14.30-kor kezdődnek a Duna Televízióban.

Tartsanak velünk virtuális felfedezőtúránkon, amely során Magyarország meseszép tájain kutatunk közösségi élmények, közös értékek és kiemelkedő emberek után!

A korábbi részek itt érhetők el>>>

A műsorral kapcsolatos kommunikáció az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours videó

Kocson kocsizik a Partitúra

Tudták, hogy Mátyás király idején a kocsi bognárok milyen híresek voltak? 1518-ban Sigmund von Herberstein diplomata, követ részletesen leírta a kocsiszekeret, és megemlítette: Mátyás király is szívesen utazott ezen a gyorsnak és kényelmesnek mondható kocsin. A kocsi magyar találmány és Kocs községből ered. Miklósa Erika és Batta András is felültek egy régi kocsira a kocsi Kocsi Múzeumban. Minderről ugyancsak szó lesz a Partitúra zenés kalandtúra november 28-i, szombati adásában a Duna tévén 14.30-től. A műsor a Vértesben, Tatabányán és környékén kalandozik.
Fidelio Tours videó

Partitúra és a Kossuth-kifli - Kulturális kalandtúra Cegléden

Ha Cegléd – elsők között Kossuth Lajos juthat eszünkbe. Az itteni Kossuth Múzeum az ország leggazdagabb Kossuth Lajos-ereklyegyűjteménye. De a város kapcsán már ugyancsak a „nevezetességek” között említhető az evangélikus templom új orgonája, vagy a legendássá vált Békebeli cukrászda, amelynek alapítója, tulajdonosa Lajos Mary mestercukrász – illetve macaron- és csokoládémester – igazán ismeri Kossuth kedvenc süteményeit, köztük a Kossuth-kiflit. A Partitúra november 21-én látható adása Cegléden kalandozik.
Fidelio Tours videó

Székely Mihály és Lehel kürtje – Partitúra a jászok nyomában

Kik azok a jászok? Akik eddig erre nem tudták a választ, biztosan megtudják a Partitúra szombati (Duna tévé, november 14. 14.30) műsorából, amely a Jászságban kalandozik Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós vezetésével. Elöljáróban csak annyit: a magyarországi jászoknak 800 éves történetük van.
Fidelio Tours hír

Kulturális központ lesz a friss Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück családjának erdélyi malmából

Az irodalmi Nobel-díjat elnyerő költő családjának egykori, érmihályfalvi malma a romániai kisváros egyik legjelentősebb ipari épülete.
Fidelio Tours videó

Megy a gőzös… – Partitúra a Matula kunyhóban

Beleshetünk a Tüskevár hangulatát idéző Matula kunyhóba a Diás szigeten a Partitúra november 7-i, szombati adásában, ugyanis a két műsorvezető, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós felfedezi a Kis-Balatont, Fekete István regényhelyszíneit, a „téli berek” tájait.