Fidelio Tours

Megy a gőzös… – Partitúra a Matula kunyhóban

2020.11.06. 14:05
Ajánlom
Beleshetünk a Tüskevár hangulatát idéző Matula kunyhóba a Diás szigeten a Partitúra november 7-i, szombati adásában, ugyanis a két műsorvezető, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós felfedezi a Kis-Balatont, Fekete István regényhelyszíneit, a „téli berek” tájait.

Történetéről is mesélnek: 1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe a táj „Kis Balaton” néven. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. De nemcsak itt időzik a Partitúra, hanem kalandozik tovább Nagykanizsára is. Igaz, nem gőzössel…

KOKSZ. Vagyis: Kanizsai Oldtimer Kerékpárosok Szövetsége. Hét éve alakultak, Nagykanizsa egykori Polgári Egylete régi székházának (Sugár utca 3.) pincehelyiségében. Mindent tudnak a kerékpározás történetéről. Gyűjtik a velocipédeket, felújítanak a kerékpározás hőskorából származó járműveket, különféle replikákat is készítenek. Komoly gyűjteményük lett mára. Elhatározták, hogy múzeumot hoznak létre Nagykanizsán a Sugár utcai épületben. A tervek szerint itt nyílna meg a Dunántúl első oldtimer kerékpáros múzeuma, amely tematikus, interaktív helytörténeti kiállításnak is helyet adna. A KOKSZ civil csapata most tovább gyűjti a kerékpáros relikviákat a tervezett múzeumhoz. A megvalósításhoz pedig számítanak a kanizsaiakra, és nem tégla-, hanem küllőjegyet lehet vásárolni a múzeum támogatásához. Minderről szintén lesz szó a Partitúra nagykanizsai adásában.

A forgatásról készült további képekért kattintson:

S ha már felvetődött a kanizsai Sugár utcai épület. Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros évekkel ezelőtt kitalálta, blogot indít Nagykanizsa hely- és kultúrtörténetéről. Népszerűek a személyes írásai, a Fideliósok már régóta olvassák. Legutóbbi blogbejegyzésében foglalkozik a Sugár utcai régi egyleti épülettel. „A gyönyörű karzatos nagyterem legutolsó aktív pillanataiban, 1974/75-ben még lehettem ott hangversenyen. Miután a művelődési ház kiköltözött belőle, kiderült, hogy a terem szabályosan életveszélyes. Alá is dúcolták valóságos oszlop-erdővel, a könyvtár csak raktárnak tudta használni. Telente cudar hideg volt benne...

Pedig az épületnek, és benne a nagyteremnek igazán szép múltja van: előkelő bálok, színházi előadások, koncertek szórakoztatták a kanizsaiakat több mint fél évszázadon át…

(…) A helyi jelentőségűként számon tartott épület homlokzatát 2007-ben a várostörténeti sorozatba tartozó emléktáblával jelölték meg. Nem teljesen üres, földszintjén étterem és utazási iroda van. De többi része pusztul, pedig nem ezt érdemelné.” Tegyük hozzá: lehet, hogy a kerékpárosok ötlete nyomán tényleg múzeum nyílhat itt meg? Kocsis Katalinnal is beszélgetett Miklósa Erika és Batta András – igaz, kicsit másról.

Hutanu Emil kisfilmje ismét kedvet csinál a Partitúra műsorához:

A Partitúra nagykanizsai adása ide kattintva nézhető vissza.

Ludvig Dániel: Egyre inkább a végletekben mozgok

Kapcsolódó

Ludvig Dániel: Egyre inkább a végletekben mozgok

Nehéz egyetlen stílusirányzattal leírni a fiatal képzőművész, Ludvig Dániel munkásságát. Festményeit világszerte számos galériában bemutatták már. A Fidelio.hu-nak alkotói életútjáról, a művészethez való viszonyáról is mesélt. Évek óta a kendlimajori művésztelepen él, amely a Partitúra nagykanizsai adásának egyik helyszíne. Csak kapcsoljanak november 7-én, szombaton a Duna tévére 14.30-kor.

Partitúra

Partitúra – kulturális felfedezőút Magyarországon, nyitott szívvel, együtt. Ez a mottója a Virtuózok zsűrijéből is jól ismert páros, Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész műsorának. A Partitúra alkotói Novák Péter rendezésében olyan országos túrára csábítják a nézőket, ahol a muzsika és más művészeti ágak, a hagyományok és az új teremtések, a mesterek és a fiatal tehetségek turistajelzését követhetik nyomon.

A népszerű tévéműsor legújabb szériája szeptember 12-től várja a nézőket a képernyő elé. Az új részek szombatonként 14.30-kor kezdődnek a Duna Televízióban.

Tartsanak velünk virtuális felfedezőtúránkon, amely során Magyarország meseszép tájain kutatunk közösségi élmények, közös értékek és kiemelkedő emberek után!

A korábbi részek itt érhetők el>>>

A műsorral kapcsolatos kommunikáció az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.