Fidelio Tours

Porondon az utcaszínház! Jövő héten indul a második Bondoró Fesztivál

2020.08.21. 10:50
Ajánlom
Augusztus 28. és 30. között gólyalábasokkal és artistákkal, kis koncertekkel és kiállításokkal, valamint családi- és gyermekprogramokkal várják a látogatókat Kapolcsra.

Az intim hangulatú Bondoró Utcaszínház Fesztivál tavaly jött létre hagyományteremtő szándékkal. A szervezők a családias atmoszférájú fesztivál programjával kifejezetten az utcaszínházi hagyományok előtt kívánnak tisztelegni.

Így a repertoárban fellelhetők bábos és óriásbábos előadások, valamint utcaszínházi komédiák és újcirkuszi előadások is láthatók, de tűz show és bohóc show, valamint one-man show is lesz a fesztivál fő attrakciójának számító Bondoró Porondon.

Bondoro_9-155259.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

A Bondoró Porond a fesztivál központi területének számító Malomszigeten helyezkedik el, s dedikáltan az a szerepe, hogy középpontba állítsa azokat a mutatványokat, amelyek elengedhetetlen kellékeit képezik egy utcaszínházi fesztiválnak. Augusztus utolsó hétvégéjén olyan meghatározó utcás produkciók lesznek itt jelen, mint például a gólyalábakon érkező Langaléta Garabonciások, vagy a BAB Társulat, akik a Bondoró Fenevadjait hozzák el Kapolcsra. Itt lép fel világjáró marionettjeivel Sarkadi Bence, aki zsinóros bábjaival ámítja el a közönséget szerte a világon. Rövid jeleneteiben cirkuszi mutatványos, zenebohóc és megannyi különleges bábu kel életre. A Kajárpéci Vízirevű két előadást is bemutat a Bondorón, mindkettő a hagyományos utcaszínházi világ előtt tiszteleg. Pénteken a Kajárpéci Otellót, vasárnap pedig a Nyilvános akasztást láthatják a nézők. Emellett porondra lép majd az argentín bohóc, Papito is. A Tűzmadarak cirkusz csoport már az első fesztiválon is jelen volt bámulatos előadásaival. Ebben az évben a társulat egy lélegzetelállító tűz show keretében legendás teremtmények nyomdokaiba ered a Pyrodise című előadásukban, amely szombat este látható.

Vasárnap a gyerekek és felnőttek számára egyaránt változatos programot kínál a porond műsora. Fabók Mancsi Bábszínháza nyitja a napot A székely menyecske meg az ördög című előadással, majd érkezik a TeatRum Trapptop, Lúdas Matyival a porondon egy zenés csihi-puhi veszi kezdetét egyvégtében. Szabó Balázs is itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival, csángóföldi pajzán mesék és muzsikák hangzanak el a tolmácsolásukban. A Bondoró Fesztivált egy ünnepélyes felvonulás és Főnix-madár égetés zárja a Kreatív Kráter Kör és a TeatRum Trapptrop tolmácsolásában.

Bondoro_3-155301.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

„A tavalyi évben támadt az ötletünk, hogy milyen szép is lenne megalkotni a Bondoró saját főnix madarát, aki évről-évre megjelenhetne a fesztiválunkon.

A főnix tulajdonképpen folyamatosan velünk tart majd az évek során és ezzel együtt megtestesíti azt az egyszeriséget, ami számunkra a fesztivál esszenciáját adja, hogy minden alkalommal valami megismételhetetlen élményt hozunk létre a közönség és a saját magunk számára egyaránt.

Ebben az évben a főnixünket Rumi László készíti, s a fesztivál végén szokásosan elégetjük egy tűz show keretében, hogy a következő Bondorón ismét feléledhessen hamvaiból.” – árulta el Virág Zsóka, fesztiváligazgató

A Bondoró Utcaszínház Fesztiválra napijegyek és bérletek még elérhetőek a Bondoró weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bondoró Fesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.
Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.