Fidelio Tours

Porondon az utcaszínház! Jövő héten indul a második Bondoró Fesztivál

2020.08.21. 10:50
Ajánlom
Augusztus 28. és 30. között gólyalábasokkal és artistákkal, kis koncertekkel és kiállításokkal, valamint családi- és gyermekprogramokkal várják a látogatókat Kapolcsra.

Az intim hangulatú Bondoró Utcaszínház Fesztivál tavaly jött létre hagyományteremtő szándékkal. A szervezők a családias atmoszférájú fesztivál programjával kifejezetten az utcaszínházi hagyományok előtt kívánnak tisztelegni.

Így a repertoárban fellelhetők bábos és óriásbábos előadások, valamint utcaszínházi komédiák és újcirkuszi előadások is láthatók, de tűz show és bohóc show, valamint one-man show is lesz a fesztivál fő attrakciójának számító Bondoró Porondon.

Bondoro_9-155259.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

A Bondoró Porond a fesztivál központi területének számító Malomszigeten helyezkedik el, s dedikáltan az a szerepe, hogy középpontba állítsa azokat a mutatványokat, amelyek elengedhetetlen kellékeit képezik egy utcaszínházi fesztiválnak. Augusztus utolsó hétvégéjén olyan meghatározó utcás produkciók lesznek itt jelen, mint például a gólyalábakon érkező Langaléta Garabonciások, vagy a BAB Társulat, akik a Bondoró Fenevadjait hozzák el Kapolcsra. Itt lép fel világjáró marionettjeivel Sarkadi Bence, aki zsinóros bábjaival ámítja el a közönséget szerte a világon. Rövid jeleneteiben cirkuszi mutatványos, zenebohóc és megannyi különleges bábu kel életre. A Kajárpéci Vízirevű két előadást is bemutat a Bondorón, mindkettő a hagyományos utcaszínházi világ előtt tiszteleg. Pénteken a Kajárpéci Otellót, vasárnap pedig a Nyilvános akasztást láthatják a nézők. Emellett porondra lép majd az argentín bohóc, Papito is. A Tűzmadarak cirkusz csoport már az első fesztiválon is jelen volt bámulatos előadásaival. Ebben az évben a társulat egy lélegzetelállító tűz show keretében legendás teremtmények nyomdokaiba ered a Pyrodise című előadásukban, amely szombat este látható.

Vasárnap a gyerekek és felnőttek számára egyaránt változatos programot kínál a porond műsora. Fabók Mancsi Bábszínháza nyitja a napot A székely menyecske meg az ördög című előadással, majd érkezik a TeatRum Trapptop, Lúdas Matyival a porondon egy zenés csihi-puhi veszi kezdetét egyvégtében. Szabó Balázs is itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival, csángóföldi pajzán mesék és muzsikák hangzanak el a tolmácsolásukban. A Bondoró Fesztivált egy ünnepélyes felvonulás és Főnix-madár égetés zárja a Kreatív Kráter Kör és a TeatRum Trapptrop tolmácsolásában.

Bondoro_3-155301.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

„A tavalyi évben támadt az ötletünk, hogy milyen szép is lenne megalkotni a Bondoró saját főnix madarát, aki évről-évre megjelenhetne a fesztiválunkon.

A főnix tulajdonképpen folyamatosan velünk tart majd az évek során és ezzel együtt megtestesíti azt az egyszeriséget, ami számunkra a fesztivál esszenciáját adja, hogy minden alkalommal valami megismételhetetlen élményt hozunk létre a közönség és a saját magunk számára egyaránt.

Ebben az évben a főnixünket Rumi László készíti, s a fesztivál végén szokásosan elégetjük egy tűz show keretében, hogy a következő Bondorón ismét feléledhessen hamvaiból.” – árulta el Virág Zsóka, fesztiváligazgató

A Bondoró Utcaszínház Fesztiválra napijegyek és bérletek még elérhetőek a Bondoró weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bondoró Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Színház

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours werk

Egy polgári életforma szellemi lenyomatai - Baján kalandozik a Partitúra

„Ahogy a Duna-parton, a leszakadó, agyagos parton látod, hogy mikor van áradás, mikor van agyagos lerakódás, ebben a házban is így, 150-200 esztendő óta hol fellobbant az olajmécs, hol elhalványult, majd újratöltődött…” Ifj. Éber Sándor írta ezt a családi házukról. Bajai festőművész dinasztia az övék. Ma az Éber-emlékházban őrzik id. Éber Sándor és két gyermeke, Sándor és Anna hagyatékát: festményeken, rajzokon, szobrokon kívül a család hely- és irodalomtörténeti dokumentumait, és bácskai, sárközi néprajzi, népművészeti tárgyakat is. Itt is forgatott a Partitúra stábja. A bajai műsor október 24-én, szombaton, a szokásos időben, 14.30-kor látható a Duna tévén.
Fidelio Tours videó

Partitúra a legendák nyomában

Nyírbátor a Báthoriak ősi fészke. „Ki jut eszünkbe először a nyírbátori kastélyról?” – teszi föl a kérdést Batta András zenetudós a Partitúra következő adásában. A válasz pedig: Báthori Erzsébet, akit „női Drakulának”, „vérgrófnőnek” is neveztek. Állítólag fiatal lányokat kínzott, vérükben fürdött, hogy fiatal maradjon. Büntetésként – ez már nem legenda – élve befalazták a csejtei kastélyába. De a „rémtettek sötét legendája” sem születik meg, ha a grófnő nem válik özveggyé, és hatalmas vagyona nem kelt mohóságot magasabb körökben. Négyszáz éve próbálják kideríteni a „véres legendák” valós hátterét. Kicsit a Partitúra is nyomoz.
Fidelio Tours videó

Új vizeken a Partitúra – A Szigetköz agorái

Miklósa Erika operaénekes a „vizek szerelmese”, ezt többször mondta már saját magáról, és azt is, hogy gyakran kormányozza a Partitúrát új vizekhez. Múlt héten a szarvasi „vízi” adást láthatták a Duna tévén, most szombaton, október 10-én a Szigetközben kalauzolja majd a nézőket a Partitúra két műsorvezetője, Miklósa Erika mellett Batta András zenetudós.
Fidelio Tours interjú

Brasch Bence: Nincs idő privát sértődésekre

Az új évadtól a Vígszínházhoz szerződött, de megtarthatta korábbi szerepeit a Radnóti Színházban, az Operettben, Budaörsön és az Átriumban. Utóbbi színháznak át is dolgozott egy darabot – Ugrai Istvánnal közösen –, az Isteni végjátékot, amelynek társrendezője is volt. Brasch Bence jelenleg Az apa című darabot próbálja Valló Péter rendezésében a Pesti Színházban. Ideje alig van, de a Partitúra hívására hazautazott Mosonmagyaróvárra, hogy Miklósa Erika és Batta András műsorvezetőket körbekalauzolja szülővárosában.
Fidelio Tours videó

A Partitúra a Holt-Körösön hajózik

Miklósa Erika és Batta András felszállnak a 11 tonnás Katalin II. hajóra, s Demeter István hajóskapitánnyal felfedezik a gyönyörű és nyugodt Szarvasi-Holt-Köröst, a Körös egyik holtágát, amelyet Kákafoki-holtágnak is neveznek. A kapitány annak idején tengerészként ismerkedett meg a hajózás rejtelmeivel. Már több mint harminc éve a „Katalinka” fedélzetén van a kormánynál. Hutanu Emil werkfilmje pedig kedvet csinál a Partitúra szombati, október 3-i adásához, amely Szarvason és környékén kalandozik, csak kapcsoljanak a Duna tévére 14.30-kor.