Fidelio Tours

Porondon az utcaszínház! Jövő héten indul a második Bondoró Fesztivál

2020.08.21. 10:50
Ajánlom
Augusztus 28. és 30. között gólyalábasokkal és artistákkal, kis koncertekkel és kiállításokkal, valamint családi- és gyermekprogramokkal várják a látogatókat Kapolcsra.

Az intim hangulatú Bondoró Utcaszínház Fesztivál tavaly jött létre hagyományteremtő szándékkal. A szervezők a családias atmoszférájú fesztivál programjával kifejezetten az utcaszínházi hagyományok előtt kívánnak tisztelegni.

Így a repertoárban fellelhetők bábos és óriásbábos előadások, valamint utcaszínházi komédiák és újcirkuszi előadások is láthatók, de tűz show és bohóc show, valamint one-man show is lesz a fesztivál fő attrakciójának számító Bondoró Porondon.

Bondoro_9-155259.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

A Bondoró Porond a fesztivál központi területének számító Malomszigeten helyezkedik el, s dedikáltan az a szerepe, hogy középpontba állítsa azokat a mutatványokat, amelyek elengedhetetlen kellékeit képezik egy utcaszínházi fesztiválnak. Augusztus utolsó hétvégéjén olyan meghatározó utcás produkciók lesznek itt jelen, mint például a gólyalábakon érkező Langaléta Garabonciások, vagy a BAB Társulat, akik a Bondoró Fenevadjait hozzák el Kapolcsra. Itt lép fel világjáró marionettjeivel Sarkadi Bence, aki zsinóros bábjaival ámítja el a közönséget szerte a világon. Rövid jeleneteiben cirkuszi mutatványos, zenebohóc és megannyi különleges bábu kel életre. A Kajárpéci Vízirevű két előadást is bemutat a Bondorón, mindkettő a hagyományos utcaszínházi világ előtt tiszteleg. Pénteken a Kajárpéci Otellót, vasárnap pedig a Nyilvános akasztást láthatják a nézők. Emellett porondra lép majd az argentín bohóc, Papito is. A Tűzmadarak cirkusz csoport már az első fesztiválon is jelen volt bámulatos előadásaival. Ebben az évben a társulat egy lélegzetelállító tűz show keretében legendás teremtmények nyomdokaiba ered a Pyrodise című előadásukban, amely szombat este látható.

Vasárnap a gyerekek és felnőttek számára egyaránt változatos programot kínál a porond műsora. Fabók Mancsi Bábszínháza nyitja a napot A székely menyecske meg az ördög című előadással, majd érkezik a TeatRum Trapptop, Lúdas Matyival a porondon egy zenés csihi-puhi veszi kezdetét egyvégtében. Szabó Balázs is itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival, csángóföldi pajzán mesék és muzsikák hangzanak el a tolmácsolásukban. A Bondoró Fesztivált egy ünnepélyes felvonulás és Főnix-madár égetés zárja a Kreatív Kráter Kör és a TeatRum Trapptrop tolmácsolásában.

Bondoro_3-155301.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

„A tavalyi évben támadt az ötletünk, hogy milyen szép is lenne megalkotni a Bondoró saját főnix madarát, aki évről-évre megjelenhetne a fesztiválunkon.

A főnix tulajdonképpen folyamatosan velünk tart majd az évek során és ezzel együtt megtestesíti azt az egyszeriséget, ami számunkra a fesztivál esszenciáját adja, hogy minden alkalommal valami megismételhetetlen élményt hozunk létre a közönség és a saját magunk számára egyaránt.

Ebben az évben a főnixünket Rumi László készíti, s a fesztivál végén szokásosan elégetjük egy tűz show keretében, hogy a következő Bondorón ismét feléledhessen hamvaiból.” – árulta el Virág Zsóka, fesztiváligazgató

A Bondoró Utcaszínház Fesztiválra napijegyek és bérletek még elérhetőek a Bondoró weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bondoró Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours werk

Partitúra a 70 éves Dunaújvárosban

Hetven éves Dunaújváros. Nem is maradhatott volna ki a Partitúra kalandozásaiból. Többször átnevezték a várost, az eredeti Dunapentele ma a város egyik részének a neve. 1991-ben a település megyei jogú város címet kapott. Intercisa Múzeumának egyik közleményében szerepel: „Dunaújváros a korra jellemző szigorú tervezettsége ellenére egyre inkább természetes, »nőtt« várossá fejlődött, a régió kulturális, kereskedelmi, közigazgatási központjává vált.” Egy művészetileg is izgalmas hely. Ezt járta körbe Miklósa Erika és Batta András, a Partitúra két műsorvezetője. A dunaújvárosi kulturális körkép december 5-én, szombaton 14.30-tól látható a Duna tévén.
Fidelio Tours videó

Kocson kocsizik a Partitúra

Tudták, hogy Mátyás király idején a kocsi bognárok milyen híresek voltak? 1518-ban Sigmund von Herberstein diplomata, követ részletesen leírta a kocsiszekeret, és megemlítette: Mátyás király is szívesen utazott ezen a gyorsnak és kényelmesnek mondható kocsin. A kocsi magyar találmány és Kocs községből ered. Miklósa Erika és Batta András is felültek egy régi kocsira a kocsi Kocsi Múzeumban. Minderről ugyancsak szó lesz a Partitúra zenés kalandtúra november 28-i, szombati adásában a Duna tévén 14.30-től. A műsor a Vértesben, Tatabányán és környékén kalandozik.
Fidelio Tours videó

Partitúra és a Kossuth-kifli - Kulturális kalandtúra Cegléden

Ha Cegléd – elsők között Kossuth Lajos juthat eszünkbe. Az itteni Kossuth Múzeum az ország leggazdagabb Kossuth Lajos-ereklyegyűjteménye. De a város kapcsán már ugyancsak a „nevezetességek” között említhető az evangélikus templom új orgonája, vagy a legendássá vált Békebeli cukrászda, amelynek alapítója, tulajdonosa Lajos Mary mestercukrász – illetve macaron- és csokoládémester – igazán ismeri Kossuth kedvenc süteményeit, köztük a Kossuth-kiflit. A Partitúra november 21-én látható adása Cegléden kalandozik.
Fidelio Tours videó

Székely Mihály és Lehel kürtje – Partitúra a jászok nyomában

Kik azok a jászok? Akik eddig erre nem tudták a választ, biztosan megtudják a Partitúra szombati (Duna tévé, november 14. 14.30) műsorából, amely a Jászságban kalandozik Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós vezetésével. Elöljáróban csak annyit: a magyarországi jászoknak 800 éves történetük van.
Fidelio Tours hír

Kulturális központ lesz a friss Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück családjának erdélyi malmából

Az irodalmi Nobel-díjat elnyerő költő családjának egykori, érmihályfalvi malma a romániai kisváros egyik legjelentősebb ipari épülete.