Fidelio Tours

Porondon az utcaszínház! Jövő héten indul a második Bondoró Fesztivál

2020.08.21. 10:50
Ajánlom
Augusztus 28. és 30. között gólyalábasokkal és artistákkal, kis koncertekkel és kiállításokkal, valamint családi- és gyermekprogramokkal várják a látogatókat Kapolcsra.

Az intim hangulatú Bondoró Utcaszínház Fesztivál tavaly jött létre hagyományteremtő szándékkal. A szervezők a családias atmoszférájú fesztivál programjával kifejezetten az utcaszínházi hagyományok előtt kívánnak tisztelegni.

Így a repertoárban fellelhetők bábos és óriásbábos előadások, valamint utcaszínházi komédiák és újcirkuszi előadások is láthatók, de tűz show és bohóc show, valamint one-man show is lesz a fesztivál fő attrakciójának számító Bondoró Porondon.

Bondoro_9-155259.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

A Bondoró Porond a fesztivál központi területének számító Malomszigeten helyezkedik el, s dedikáltan az a szerepe, hogy középpontba állítsa azokat a mutatványokat, amelyek elengedhetetlen kellékeit képezik egy utcaszínházi fesztiválnak. Augusztus utolsó hétvégéjén olyan meghatározó utcás produkciók lesznek itt jelen, mint például a gólyalábakon érkező Langaléta Garabonciások, vagy a BAB Társulat, akik a Bondoró Fenevadjait hozzák el Kapolcsra. Itt lép fel világjáró marionettjeivel Sarkadi Bence, aki zsinóros bábjaival ámítja el a közönséget szerte a világon. Rövid jeleneteiben cirkuszi mutatványos, zenebohóc és megannyi különleges bábu kel életre. A Kajárpéci Vízirevű két előadást is bemutat a Bondorón, mindkettő a hagyományos utcaszínházi világ előtt tiszteleg. Pénteken a Kajárpéci Otellót, vasárnap pedig a Nyilvános akasztást láthatják a nézők. Emellett porondra lép majd az argentín bohóc, Papito is. A Tűzmadarak cirkusz csoport már az első fesztiválon is jelen volt bámulatos előadásaival. Ebben az évben a társulat egy lélegzetelállító tűz show keretében legendás teremtmények nyomdokaiba ered a Pyrodise című előadásukban, amely szombat este látható.

Vasárnap a gyerekek és felnőttek számára egyaránt változatos programot kínál a porond műsora. Fabók Mancsi Bábszínháza nyitja a napot A székely menyecske meg az ördög című előadással, majd érkezik a TeatRum Trapptop, Lúdas Matyival a porondon egy zenés csihi-puhi veszi kezdetét egyvégtében. Szabó Balázs is itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival, csángóföldi pajzán mesék és muzsikák hangzanak el a tolmácsolásukban. A Bondoró Fesztivált egy ünnepélyes felvonulás és Főnix-madár égetés zárja a Kreatív Kráter Kör és a TeatRum Trapptrop tolmácsolásában.

Bondoro_3-155301.jpg

Bondoró fesztivál (Fotó/Forrás: Bondoró fesztivál)

„A tavalyi évben támadt az ötletünk, hogy milyen szép is lenne megalkotni a Bondoró saját főnix madarát, aki évről-évre megjelenhetne a fesztiválunkon.

A főnix tulajdonképpen folyamatosan velünk tart majd az évek során és ezzel együtt megtestesíti azt az egyszeriséget, ami számunkra a fesztivál esszenciáját adja, hogy minden alkalommal valami megismételhetetlen élményt hozunk létre a közönség és a saját magunk számára egyaránt.

Ebben az évben a főnixünket Rumi László készíti, s a fesztivál végén szokásosan elégetjük egy tűz show keretében, hogy a következő Bondorón ismét feléledhessen hamvaiból.” – árulta el Virág Zsóka, fesztiváligazgató

A Bondoró Utcaszínház Fesztiválra napijegyek és bérletek még elérhetőek a Bondoró weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bondoró Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.