Fidelio Tours

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Partitúra – Összhangzat van
2020.09.23. 11:05
Ajánlom
Szarvas József egy nyaraláson szeretett bele az Őrség lankás, dimbes-dombos tájába, és megfogadta: amint lehetősége nyílik rá, házat vesz a környéken. Így is tett, a parasztház pedig azóta otthont ad egy különleges pajtaszínházi programsorozatnak is. A Fidelio ennek kapcsán is kérdezte Szarvas Józsefet.

A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház tagja, egyben a Kaszás Attila Pajtaszínház és Galéria alapítója 2000-ben megvásárolta Viszákon egy 1600 négyzetméteres parasztudvart a hozzátartozó házzal, amely 2007 óta minden nyáron otthona a színész és családja, illetve a falu közössége által életre hívott, pajtaszínházi kulturális és értékteremtő programsorozatnak. A Partitúra szeptember 26-án, szombaton 14.30-kor kezdődő adásában bemutatja ezt a különleges kezdeményezést a Duna tévén.

A színházi szakmában híres volt a barátságuk Kaszás Attilával, Stohl Andrással. Mi kötötte össze a triójukat?

Stohl András egyszer azt mondta, ő csak belecsöppent. Belecsöppentünk egymás életébe. Először minden véletlenül alakul, majd egy belső gondolat és közös értékrend mentén válik érvényessé három férfi barátsága. Attila mutatta meg számomra azt, hogy igenis van szellemi örökségünk, vannak hagyományaink, amelyekhez minden korban hozzá kell tenni, különben elveszítjük azokat. Az érdekel, hogyan tudok úgy részt venni a kultúránk „visszatanításában”, hogy az újabb generációk számára is érvényes legyen. Mit tudok én átadni a fiamnak, a lányomnak, az unokámnak. Attila szellemi örököseként gondolok magamra.

IMG_2341-110556.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Hutanu Emil / Fidelio)

Erre a tudatosságra – a kultúra „visszatanítására” – Kaszás Attila gondolkodása ösztönözte?

Én egy olyan korban születtem, amely azt énekelte: „A múltat végképp eltörölni…” Az eltörlésbe születtem bele. Körülöttem nem volt ereje a hitnek, a kötődésnek, a múltnak, a hagyománynak, ezek nem létező fogalmak voltak. Ateista családban nőttem fel, majd jött a rendszerváltás, és hirtelen lehetőségem lett kérdezni. Amikor találkoztam Kaszás Attilával, és a Felvidékről mesélt, meglepve hallgattam, mert csak Csehszlovákiáról tudtam, Felvidékről nem, és arról sem, hogy ott magyarul beszélnek. Semmit nem tudtam, de tele voltam kérdéssel és kétellyel. Máig folyamatosan kérdezek és átadok. A szakmámban is az kavar fel, az inspirál, ami kultúrahordozó, kultúraközvetítő. Ami önmagáért való művészet, az nem. Emellett Viszák lett fontos számomra. Teszem a dolgom: kötelességem közösséget találni, építeni, az összetartozás nálam nem egy kibontott világérzelem, hanem egy lokális érzelem. Ez Viszák: a család, a feleségem, a gyermekeim.

Én ebben találok otthonosságot és feltétlen, odaadó bizalmat.

Minek a hatására válik egy ateista családból származó gyermek mélyen hívő felnőtté?

Ebben a kérdésben máig komoly elvégzendő munkám van: először is meg kéne keresztelkednem. Ami foglalkoztat, az gondviselés, hit, jövőkép és remény nélkül nem létezik. Ez az én hitem, ez ad erőt minden nap, és e nélkül ezt a munkát nem tudnám végezni, hiszen nem találnék benne semmi örömöt. Engem a haszonelvű gondolatok nem működtetnek, nem érdekel a pénz, nincs több célom, mint egy jegenyefának, „aki” megszületett, gyökeret eresztett, növekszik. Nekem nincs gyökerem Hajdú-Bihar megyében; Hortobágyon, Ebesen, Debrecenben, ahol rokonaim, testvérein élnek. Én a Gondviselőtől Viszákon kaptam meg a valahová tartozás semmihez sem társítható létélményét.

IMG_2346-110555.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Hutanu Emil / Fidelio)

Kaszás Attilával közösen – hiszen ő 2004-ben szülőfalujának, a felvidéki Zsigárdnak ajándékozta a családi házát, hogy abból közösségi házat hozzanak létre – szerettek volna létrehozni határokon átívelő színházat. Az ő halálát követően nem gondolkozott el azon, hogy feladja ezt az álmot?

Nehéz azt leírni, amit Attila halála okozott bennem. Nem értettem, hogyan érte el azt, hogy körülötte mindenkinek fáj az elvesztése. Habár eljött Felvidékről és Budapestre költözött, mindent vissza akart adni a szülőföldjének, öntözni a gyökereit. Én meg ott álltam gyökér nélkül, és igazán a halála után jöttem rá arra, miről is beszéltünk. Elengedhettem volna a tervünket, mondhattam volna, hogy egyedül nem csinálom, de a gondolat erősebb volt, és egyszer csak a családom egész éves költségvetését erre áldoztam. Saját pénzből építettem egy bukolikus teret, és elkezdtük működni úgy, hogy

öt évig semmilyen állami támogatást nem kaptunk, csak jószándékból eljöttek fellépni művészek, barátok.

A nézők adtak némi pénzt, amiből tudtam fedezni a fellépők útiköltségét. Később megtanultam pályázni, és elindult egy folyamat, amit hagyok működni.

A Kaszás Attila Pajta Színház és Galéria építése, fenntartása is közösségi összefogás révén valósul meg.

Mikor 2007-ben megnyílt a Pajta Színház mint közösségi tér, megkértem Kovács László fazekasmester barátomat, állítsa ki a munkáit. Ő el is jött Kalocsáról, megtörtént a kiállítás, de senki nem látta, így kértem, hogy a következő évben jöjjön vissza. Akkor tavasszal azzal hívott fel, sajnos nincs ideje új anyagot készíteni, a tavalyit meg nem mutathatja be újra, így arra gondolt, a rendezvény előtt két héttel eljönne Viszákra, és építene egy kemencét. Így épült meg a ma is üzemelő kemence. A Pajta Színház egyik kis terének tetejét is barátok készítették, a füvet a szomszédom nyírja, a kertben lévő tó kialakítása is hozzá fűződik. Emellett Kovács Gyula küldi, telepíti a gondolatait a gyümölcsfákon keresztül.

Minden jószándékkal és jóakarat mentén valósult meg. Bárki jöhet hozzám, aki ezeket a tulajdonságokat birtokolja, és biztos lehet benne, hogy meg fogom érteni, hallani őt.

IMG_2296-110555.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Hutanu Emil / Fidelio)

A Pajta Színház a művészeti programok, a közösségépítés mellett otthona az első Tündérkertnek is.

2002 nyarán Rátóti Zoltán barátom felkért, hogy mondjak verset Pórszombaton egy kereszt felszentelésén. Ekkor ismerkedtem meg Kovács Gyula erdésszel, és hallottam először, hogy mentsük meg a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékát. Később ezt úgy fogalmaztam meg, hogy elmentem a keresztszentelésre, és ott maradtam a kereszt alatt. Attól kezdve minden, Gyula által életre hívott rendezvényen részt vettem, melyek mindig valami értékmegőrzés és közösségerősítő szándékból szerveződtek. Kovács Gyula Pórszombaton több mint 3500 gyümölcsfát oltott be, mintegy 300 Tündérkertet hívott életre, és mára a mi kertünkben is legalább 100 gyümölcsfa áll. Amit ő tesz az őshonos gyümölcsfák megőrzéséért, az olyan, mint amit Bartók Béla és Kodály Zoltán tett a zenéért.

Hatással van a Pajta Színház Viszák és környéke fejlődésére is?

Azt remélem, hogy sikerül olyan kérdéseket feltennem a faluban, amelyekhez lehet kapcsolódni, lehet az egészet szeretni, segíteni. A vágyam, hogy az a munka, amit én végzek, ne csak a szlogen, hanem valóban közösségépítő legyen. Ne csak beszéljünk róla, hanem történjen is meg, de ezt én nem tudom befolyásolni, csak remélhetem, hogy lesz eredménye. Nem fesztivált szervezek, mert nem fesztiváligazgató vagyok, én házigazda vagyok. Minden évben vannak gyermekeknek szóló, családi és képzőművészeti programok, közös főzés, koncertek, melyeknek a harmonikus egyvelegét kell megtalálnom, és jó házigazdaként megérezni azt, hogy kiket kell meghívnom vendégségbe.

A Partitúra őrségi adása ide kattintva nézhető vissza.

Partitúra

Partitúra – kulturális felfedezőút Magyarországon, nyitott szívvel, együtt. Ez a mottója a Virtuózok zsűrijéből is jól ismert páros, Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész műsorának. A Partitúra alkotói Novák Péter rendezésében olyan országos túrára csábítják a nézőket, ahol a muzsika és más művészeti ágak, a hagyományok és az új teremtések, a mesterek és a fiatal tehetségek turistajelzését követhetik nyomon.

A népszerű tévéműsor legújabb szériája szeptember 12-től várja a nézőket a képernyő elé. Az új részek szombatonként 14.30-kor kezdődnek a Duna Televízióban.

Tartsanak velünk virtuális felfedezőtúránkon, amely során Magyarország meseszép tájain kutatunk közösségi élmények, közös értékek és kiemelkedő emberek után!

A korábbi részek itt érhetők el>>>

A műsorral kapcsolatos kommunikáció az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.
Fidelio Tours magazin

Csillagtúrák Magyarország tájain

A nyári hőségben legtöbbünk szívesen kirándulna a szabadban, hátrahagyva a forró városi környezetet. Papp János, a Centrál Színház színművésze szinte az egész országot bejárta már, ezért arra kértük, hogy ajánljon néhány gyalogos és biciklitúrát azok számára, akik szabadidejüket a természetben töltenék.
Fidelio Tours hír

Újra látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.