Fidelio Tours

Székely Mihály és Lehel kürtje – Partitúra a jászok nyomában

2020.11.13. 16:35
Ajánlom
Kik azok a jászok? Akik eddig erre nem tudták a választ, biztosan megtudják a Partitúra szombati (Duna tévé, november 14. 14.30) műsorából, amely a Jászságban kalandozik Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós vezetésével. Elöljáróban csak annyit: a magyarországi jászoknak 800 éves történetük van.

A jászberényi Jász Múzeum helytörténeti gyűjteményéből is megtudható: a jászok ősei a 13. században a kunokkal együtt érkeztek ide, és IV. Béla király a vármegyéktől független koronabirtokokra telepítette őket. A két nép autonómiája a 14. századtól azonosan fejlődött, az új hazához fűződő jogi és erkölcsi kötelékeik megszilárdultak, a 17. századra integrálódtak a magyarságba. A jász nyelv a 16. században kihalt. A törökök kiűzése után, 1702-ben I. Lipót császár azonban eladta a jászok és kunok területeit a Német Lovagrendnek. Ám az ott élők 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Ezzel az önmegváltással megkezdődött a jászok gazdagparaszti társadalomfejlődése az Alföld mezővárosaiban.

Jelenleg tizennyolc település tartozik a Jászsághoz.

A Jász Múzeumban Székely Mihálynak is állandó emlékszobája van, a kétszeres Kossuth-díjas „legnagyobb magyar basszusnak”, aki Jászberényben született 1901. május 8-án. Első mestere a híres cimbalomművész Rácz Aladár (róla is lesz szó a Partitúrában) édesapja, aki hegedülni tanította. Budapesten magánúton tanult László Géza énektanárnál, aki a kor sok énekesét oktatta. Az ő javaslatára változtatta meg a nevét Spagatnerről Székelyre. 1923-tól haláláig, 1963-ig volt tagja az Operaháznak. Több mint 1300-szor lépett színpadra. 1946 és 1950 között minden évadban énekelt a New York-i Metropolitanben, ahol negyvenhétszer lépett színpadra. Egyik legjelentősebb alakítása a Kékszakállú volt, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című műben. Állítólag Bartók Székely hangjához igazította operájának főszerepét.

A képre kattintva további képeket nézegethet a forgatásról:

Szó lesz a műsorban Déryné Széppataki Rózáról is, aki szintén Jászberényben született, és Hamza D. Ákos képzőművészről, filmrendezőről is sok mindent megtudhatunk, aki feleségével, Hamza Lehel Mária divattervező-iparművésszel Jászberényben telepedett le, miután 1989-ben hazaköltöztek Brazíliából. Egykori házukban működik ma a Hamza Múzeum.

Ha Partitúra, akkor persze nem maradhat ki a néptánc, sem a zene.

Fellépnek a műsorban a Jászság Nép Együttes, illetve a Sas-testvérek: Dániel Debussy Léptek a hóban zeneművét játssza zongorán, testvére, Zoltán pedig József Attila Téli éjszaka című versét adja elő.

Kérdezhetik: de hol marad Lehel kürtje? Feltűnik az adásban, nézzék meg!

A Partitúra szombati műsorához kedvet csinál Hutanu Emil kisfilmje. A Fidelio munkatársait már meggyőzték a képkockák.

A Partitúra jászsági adása ide kattintva nézhető vissza.

Sas Dániel: „Szeretek elfeledett zongoraműveket feléleszteni”

Kapcsolódó

Sas Dániel: „Szeretek elfeledett zongoraműveket feléleszteni”

Hogyan talál egymásra Claude Debussy Léptek a hóban című prelűdje és József Attila Téli éjszaka című verse? November 14-én a Duna tévén a Partitúra jászsági adásából kiderül. Sas Dániel zongoraművész, zongoratanár a Fidelio.hu-nak mesélt a klasszikus zene időtálló értékeiről, és arról, hogyan lehet felkelteni a gyerekek érdeklődését a több száz éves darabok iránt.

Partitúra

Partitúra – kulturális felfedezőút Magyarországon, nyitott szívvel, együtt. Ez a mottója a Virtuózok zsűrijéből is jól ismert páros, Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész műsorának. A Partitúra alkotói Novák Péter rendezésében olyan országos túrára csábítják a nézőket, ahol a muzsika és más művészeti ágak, a hagyományok és az új teremtések, a mesterek és a fiatal tehetségek turistajelzését követhetik nyomon.

A népszerű tévéműsor legújabb szériája szeptember 12-től várja a nézőket a képernyő elé. Az új részek szombatonként 14.30-kor kezdődnek a Duna Televízióban.

Tartsanak velünk virtuális felfedezőtúránkon, amely során Magyarország meseszép tájain kutatunk közösségi élmények, közös értékek és kiemelkedő emberek után!

A korábbi részek itt érhetők el>>>

A műsorral kapcsolatos kommunikáció az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Fidelio Tours interjú

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.
Fidelio Tours hír

Kiskapuk helyett egyértelmű szabályozást sürget a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Sok fesztiválszervező tanácstalan, mert nem tér ki rájuk a szabályozás – mondta el a Budapest Brand nZrt. online konferenciáján Márta István.
Fidelio Tours ajánló

Madártávlatból mutatja be Magyarországot a National Geographic

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A Magyarországról készült részt, amiben szerepel a Mátyás-templom, a Bokodi tó és a Balaton is, 30 országban vetítik április 11-én.
Fidelio Tours hír

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

A tervezett kiállítótér – a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett – az ismert hazai vonatkozású festőket népszerűsíti majd, valamint gyermekeknek szóló programokkal is várja a látogatókat. Művészet, oktatás és ismeretterjesztés egyben. Élmények mentén, digitálisan.
Fidelio Tours magazin

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.