Konrád, Tivadar

Film a MÁV Szimfonikusokról

2010.11.10. 13:55

Programkereső

November 14-én lesz látható a Hír TV műsorán a Gördülő zenekar című dokumentumfilm, amely a zenekar megalapításának körülményeit és első évtizedeit mutatja be korabeli dokumentumok és muzsikusok visszaemlékezései alapján.

Első alkalommal láthatja majd a nagyközönség a filmet november 14-én, vasárnap este tíz órakor a Hír Televízió Vetítő című műsorában. A film rendezője Kovács László, a riporter Kovács Géza, a MÁV Szimfonikusok korábbi igazgatója, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója.

A magyar zenei közéletet ismerők jól tudják, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar egyedülálló a maga nemében: az egyetlen professzionális szimfonikus zenekar a világon, amelyet vasúti társaság alapított és működtet a mai napig. Még javában tartott a II. világháború, amikor egy furcsa szövetség kötődött. A Magyar Királyi Államvasút legmagasabb rangú, zeneszerető vezetője, Varga László elnök megkereste az Operaház fiatal karmesterét, Szőke Tibort és társulásra lelkesítette nagy tervéhez: a háború után a vasút ne csak árut, hanem kultúrát is szállítson. 1945-ben aztán a terv megvalósításához egy egész szerelvényt adott a zenészek, énekesek, hangszerek utaztatásához és a „Gördülő Opera" elvitte Mozart, Puccini, Bartók és mások muzsikáját a lerombolt vidéki városokba. Sokszor olyanok ültek a fűtetlen kultúrtermekben, gyári műhelycsarnokokban, akik még sohasem hallottak klasszikus zenét. A zenészek egy része is a vasúti műhelyekből került elő, tehetséges, zenélgető munkásokból faragott profi zenekari művészeket a zenekaralapító Szőke Tibor karmester, aki befogadta a politikailag nem megbízhatónak minősített művészeket is. Hamarosan az ország első három zenekara között jegyezték a „gördülő szimfonikusokat", akik a helyüket a Zeneakadémia színpadán épp úgy meg tudták állni, mint a bécsi Musikvereinsaal-ban - már 1947-ben.

A látványos, a kort felidéző történelmi dokumentumfilmben a háború utáni megszületésre, a „gördülő zenekar", a Gördülő Opera magas művészi rangot elérő missziójára emlékeznek: Fenyő Gábor ütőhangszeres művész, zenekar igazgató (1995-2004), Fodor András nagybőgő művész, Pusztai Ferenc ütőhangszeres művész, Sztán István trombitaművész, Tasnádi Attila zenekari titkár, Zareczkyné Szentlőrinczy Marianne koncertmester, Kovács Géza zenekar igazgató (1990-1995) és Lendvai György zenekar igazgató (2004- ).