Bernadett

Leonardo a moziban - új vetítések

2012.03.08. 17:10

Programkereső

A téli vetítések után megérkeztek a tavaszi időpontok is: március 11-én 17-én és 24-én délelőtt 11:00 órakor lehet megnézni a londoni National Gallery nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató, élőben rögzített tárlatvezetést.

A National Gallery november elején megnyílt Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című kiállítása az eddigi legnagyobb számú, több mint kilencven alkotást felvonultató gyűjtemény a reneszánsz mester képeiből. A kiállításra pillanatok alatt elfogytak a jegyek, melyekhez másodkézből nem ritkán 20-25-szörös áron lehetett csak hozzájutni. Ez is jelzi, hogy a művészetet kedvelők köreiben az év egyik szenzációjának számít és hazájában rendkívüli népszerűségnek örvend a számos ritkaságot felvonultató tárlat.

Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel (National Gallery, Uránia)
Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel (National Gallery, Uránia)

A nagyközönség először láthatja egy helyen a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett képet, amelyet a párizsi Louvre őriz és a későbbi, 1491-1508 között készített másik verziót, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a közelmúltban előkerült Salvator Mundi című alkotás is és számos ismert kép, mint például a Hölgy hermelinnel. Megtekinthető továbbá Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, melyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amiket az eredeti alkotás húsz éves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

 

Videóelőzetesek, részletes ismertető és online jegyfoglalás: www.urania-nf.hu.
Az Urániában eredeti nyelven, magyar felirattal látható a közvetítés. Jegyek kaphatók a helyszínen és a Jegymester jegyirodáiban.