Alfréd

Leonardo Live Londonból

2012.03.15. 11:05

Programkereső

A márciusi időpontok közül utoljára 24-én délelőtt 11:00 órakor lehet megnézni a National Gallery nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató, élőben rögzített tárlatvezetést az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Játsszon a Fidelióval és legyen az Öné két jegy az előadásra!

A november elején megnyílt Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című kiállítása az eddigi legnagyobb számú, több mint kilencven alkotást felvonultató gyűjtemény a reneszánsz mester képeiből. A kiállításra pillanatok alatt elfogytak a jegyek, melyekhez másodkézből nem ritkán 20-25-szörös áron lehetett csak hozzájutni. Ez is jelzi, hogy a művészetet kedvelők köreiben az év egyik szenzációjának számít és hazájában rendkívüli népszerűségnek örvend a számos ritkaságot felvonultató tárlat.

Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel (National Gallery, Uránia)
Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel (National Gallery, Uránia)

A nagyközönség először láthatja egy helyen a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett képet, amelyet a párizsi Louvre őriz és a későbbi, 1491-1508 között készített másik verziót, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a közelmúltban előkerült Salvator Mundi című alkotás is és számos ismert kép, mint például a Hölgy hermelinnel. Megtekinthető továbbá Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, melyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amiket az eredeti alkotás húsz éves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

Ha helyesen válaszolnak alábbi kérdésünkre, részt vehetnek másodmagukkal a Fidelio.hu vendégeként az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 24-én délelőtt 11:00 órakor kezdődő Leonardo Live vetítésre. A megfejtéseket március 20-án 12 óráig várjuk.

Kérdésünk: Mikor kezdte el a Mona Lisa festését da Vinci?