Béla

A Hello Wood hívja hőseit!

2012.05.03. 07:53

Programkereső

A harminc évnél nem idősebb egyetemistáknak, vagy már végzett hallgatóknak szóló pályázatra az anyagokat május 18-ig lehet leadni, az eredményekről május 25-ig értesítik a jelentkezőket. A Hello Wood alkotótábor workshopjai 2012-ben: faépítészet, tipográfia, fotó, animáció, upcycling, tájépítészet, fenntartható tervezés, új média, irodalom. A tábor részvételi díja 35.000 forint.

"Hősök alatt azokat a helyi vezetőket, civil szervezeteket, fiatalokat értjük, akik készek tenni azért, hogy a szerényebb helyzetű közösségekben javuljanak a körülmények. Mindezt saját kulturális eszközeinkkel próbáljuk segíteni, a közös munka, a tenni akarás, a tettre készség, az egymásra figyelés erejével" - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood kurátora, a Reflekt Stúdió építésze, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. A július 21-én induló egyhetes alkotótábor-és műhely Dédestapolcsány közelében lévő Bánvölgye Táborban lesz. Szokás szerint minden workshopon vegyes csapatokban vesznek részt a különböző egyetemekről érkező diákok, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csapatvezető-mentor irányításával. Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, MOME line - design műhely vezetője így fogalmaz: "A kreativitást úgy értelmezzük mint a korábban össze nem függő struktúrák kombinációját. Már a legelső Hello Woodnál megfogant az a gondolat, hogy a kreativitás egyik kulcsa, ha különböző hátterű alkotók dolgoznak együtt. Arra törekszünk, hogy a magyar kreatív ipar legszínesebb, legérdekesebb képviselői csatlakozzanak."

Hello Wood 2011
Hello Wood 2011

A kezdeményezés 2010-ben indult egy faléceket felhasználó építészeti workshoppal, 2011-ben csatlakoztak a projekthez tipográfusok és filmesek is, idén pedig sokféle tudományos és művészeti ággal egészül ki a Hello Wood: a Medence Csoport upcycling workshopjával, a MOME EcoLab formatervezés műhelyével, továbbá tájépítészeti, fotós, animációs, irodalmi, új média, társadalomtudományi és üzleti modellezés műhelyekkel. Ahogyan 2011-ben is, a Hello Wood tábort az "utánpótlást" nevelő DEMO Tábor előzi meg, Huszár András építész irányításával, amelyre 9-14 éves gyerekeket várnak egészség-tudatos és kreatív foglalkozásokkal.

Olyan művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja szervezi a projektet, akik az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzik, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él. Szerintük felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között. 2012-ben olyan szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe a MOME line - design műhely mellé, mint a dráma-pedagógiában és szociális színházi projektekben jártas Krétakör vagy a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, a tanácsadói testületben pedig szerepet vállalt Gerendai Károly (Sziget), Halasi Rita Mária (Design Hét Budapest) és Martinkó József (Trendguide).

Hello Wood 2011
Hello Wood 2011

Az alkotótábort követően 2012. augusztusában a Hello Wood ismét jelen lesz a Szigeten: a Kultúrzóna három óriási, a Hello Wood szellemiségére reflektáló fa-installációt kap. Ősszel pedig az egész éves munkáról készül kiállítás a Design Hétre Budapest fesztiválra.

Jelentkezés, részvételi felhívás és minden részletes információ itt található.

Fontosabb dátumok:
Pályázatok leadási határideje: 2012. május 18.
Eredményhirdetés: 2012. május 25.
DEMO Wood gyerektábor: 2012. július 15- 21.
Hello Wood alkotótábor: 2012. július 21 - 29.
MOME EcoLab Bódvalenkén 2012. július 27. - augusztus 1.
Hello Wood Fesztivál a Krétakörrel Dédestapolcsányban 2012. július 29.

Hello Wood 2012 (honlap)
Hello Wood 2012 (honlap)

Hello Wood 2012 workshopok és vezetőik:
FA - Pozsár Péter és Huszár András
UPCYCLING - Terebiás Tóbiás, OCTOPOLY/Medence Csoport
FILM - Natasha Pavlovskaya és Nagy Dénes
TIPOGRÁFIA - Hangyás Gergely, Magda Péter és Katyi Ádám
FORMATERVEZÉS - Barcza Dániel és  Fehér Bori, MOME EcoLab
TÁJÉPÍTÉSZET - Lenkai Anna Borbála
FOTÓ - Vargha Márk Péter
ANIMÁCIÓ - Szabó Zsuzsanna
ÚJ MÉDIA - Ertsey Donát Áron és Karcis Gábor
IRODALOM - Berszán István
ÜZLETI MODELLEZÉS - Bakos Maxim és Vásony Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaival és a Budapesti Corvinus Egyetem EVK Szakkollégiumával
TÁRSADALOMTUDOMÁNY - Bazsaya Balázs, Hőrich Balázs, Patakfalvi Czirják Ágnes és Szász Anna
DEMO Tábor - Huszár András, Berta Barna és Turós Balázs

Hello Wood 2011
Hello Wood 2011

Kiemelt támogató: Jaf Holz Ungarn Kft.