Emőke

Egyszeri filmélmény a PLACCC-on

2012.09.21. 17:04

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen öné két jegy a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th vetítésére, szeptember 28-án 19 órától egy alkalmi szabadtéri moziban.

Ne csak nézze, hanem lássa is a környéket, hallgassa az épületek suttogását, merüljön el a pillanatban és töprengjen az örökkévalóságon az álomszerű dokumentumfilm közben. A PLACCC Fesztiválra érkezett olasz kollektíva audio-vizuális város-portrékat készíti, vagyis olyan kaleidoszkopikus műalkotásokat, amelyek a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálják, és amelyekben a mentális és a fizikai tér jellegzetességei, történetei koherens narratívává olvadnak össze.

PLACCC Fesztivál 2012 (Zimmer Frei kollektíva: Temporary 8th)
PLACCC Fesztivál 2012 (Zimmer Frei kollektíva: Temporary 8th)

A ZimmerFrei munkamódszere és alkotói eszköztára a különböző helyszínek esetében hasonló: városi környezetben, a helyi lakosok bevonásával, személyes interjúkra támaszkodva hozzák létre filmjeiket vagy hanginstallációikat. Előzetes helyszínbejárás és információgyűjtés alapján választják ki azt a helyszínt, városi környezetet, amelynek portréját fel kívánják rajzolni. A PLACCC Fesztivál felkérésére az olasz művészek idén nyáron filmet forgattak előzetesen kiválasztott budapesti helyszíneken. A Temporary 8th című filmet szeptember 26. és 29. között ugyanabban a kerületben, egy alkalmi moziban vetítik le az érdeklődőknek, ahol a legtöbb jelenetet rögzítették.

Az idei PLACCC mottója: kép, hang, design, játék. A programban okostelefonos városi játék, szemétépítészet, filmes városportré, hanginstallációk, múltidéző képzőművészeti alkotás és köztéri szaunázás is szerepel. A meglepő budapesti helyszíneken zajló rendezvény szeptember 21-én kezdődik és tíz napig tart.

Akik helyesen válaszolnak kérdésünkre, másodmagukkal vendégünk a vetítésre. A megfejtéseket szeptember 26-én délig várjuk.

Mire utal a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th című filmjében szereplő 8-as szám?