Gertrúd, Patrik

Van egy perced?

2012.09.27. 13:12

Programkereső

Szeptember 25-én kihirdették az Örkény-évforduló alkalmából kiírt művészeti pályázat eredményét és megnyílt a beérkezett művekből, valamint a Moholy Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatóinak Örkény évfordulóval kapcsolatos vizsgamunkáiból összeállított kiállítás az Akvárium Klubban. Első helyezett lett Farkas Milán, Tarnóczi Jakab, Tongori Szilvia, Zemankó Anikó és Engelmann Péter. A kiállítást október 7-ig lehet megnézni.

A Hungarofest Nonprofit Kft. a Salver Productions Kft. kezdeményezését felkarolva hirdette meg a Van egy perced? - Alkoss! című pályázatot, ahol négy kategóriában lehetett nevezni (fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória) 14 és 30 év közötti fiataloknak. A beérkezett munkák üzenetükben, tartalmukban és megjelenésükben, valamint szellemiségükben Örkény István munkásságához köthetők és valamilyen egyéni értelmezését adják a groteszk fogalmának. "Érdekes volt látni és egyben örömömre is szolgált, hogy a szerzők a gondolkodó fotográfusok közé tartoznak. A képek nem véletlenszerű pillanatokat örökítenek meg, hanem a legtöbb esetben megrendezett képek. A látvány már a kép elkészülte előtt megszületett a fejekben, valódi reflexiók Örkény írásaira a fotográfia nyelvén." - mondta Oravecz István fotografikus, a fotó kategória zsűrije.

Mi mennyi? - Örkény István százéves, Petőfi Irodalmi Múzeum
Mi mennyi? - Örkény István százéves, Petőfi Irodalmi Múzeum

A vegyes művészeti kategóriában az első helyezett Farkas Milán, a második Pordán János, a harmadik pedig Lajos Fanni lett. A fotó kategória legjobbja Tarnóczi Jakab, őt követte Stéger Barbara, majd Csigó Zita. A grafika kategóriában Tongori Szilvia lett az első, Koltay Dorottya Szonja a második és Deák Ferenc a harmadik. A rövidfilm kategória díjazottai Zemankó Anikó és Engelmann Péter. Az egyes kategóriák legjobbjai negyvenezer forint, a második helyezettek húszezer, a harmadik helyezettek tízezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek. A díjátadón újságírók, művészek, színészek és Örkény-rajongók együtt köszöntötték a művészeti pályázat nyerteseit, akiket egy négy tagú bizottság választott ki a mintegy száz pályázóból.

Örkény István
Örkény István

Az eseményen Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket és röviden értékelte a pályázati anyagot. "Úgy gondolom, a pályázat sikere is azt bizonyítja, Örkény István művei, különös, csak rá jellemző groteszk szemlélete ma, száz évvel születése után is érdekes a fiatalok számára, megmozgatja a fantáziájukat, ötleteket ad, és alkotásra serkenti őket." Oravecz István, fotografikus a fotó kategória, Andrási Róbert és Regőczy László, a Salver Productions Kft. képviselői a rövidfilm kategória díjazottjait értékelte. Molnár Gyula, a grafika kategória bírálója így fogalmazott:  "A pályázat bizonyítja, hogy mindenki nyertes, mert Örkény írói világa máig frissen hat. A fiatalokkal ugyanúgy folytatja párbeszédét, mint velünk tette. Mindez látható a mai kiállításon."