Csilla, Noémi

Zár a Mi a magyar?

2012.10.10. 10:15

Programkereső

A Műcsarnok a nemzeti önazonosság kérdését tematizáló kiállításához kapcsolódva háromnapos, ingyenes eseménysorozatot szervez a visegrádi országok művészeinek részvételével október 12. és 14. között.

Az ID4 projekt legfőbb célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témáját a kultúra néhány meghatározó területén: a képzőművészetben, a zenében és a filmben. Pénteken és szombaton, az ID4 nemzetközi konferencián és workshopon a kortárs képzőművészet neves elméleti szakemberei és művészei - Babarczy Eszter, David Černý (CZ),  Csurka Eszter (H), Zuzana Jakalová (CZ), Helena Markusková (SK),  Svätopluk Mikyta (SK) és Sturcz János - próbálják újragondolni, mit jelent ma számunkra a nemzeti identitás kérdése. Melyek azok a pontok, amelyek ezen a téren összekötik, vagy elválasztják a jelenlegi cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát. Ezt követően a négy visegrádi ország jazz koncertjeit lehet meghallgatni: fellép a szlovák Pink Horse Trió, a cseh Dan Bárta és Robert Balzar Trió, a Tóth Viktor Trió és a lengyel Grzegorz Karnas Trió. Mind a négy koncerten vegyesen lépnek fel a külföldi és a magyar zenekarok, vendégszólistákkal.

Műcsarnok: Mi a magyar? - fotó: Marton Szilvi
Műcsarnok: Mi a magyar? - fotó: Marton Szilvi

A vasárnap látható filmválogatás (Martin Sulik: A kertben; Borys Lankosz: Az érem másik oldala; Jan Hřebejk: Élet minden áron; Török Ferenc: Moszkva tér) révén pedig összehasonlíthatjuk, hogy egy cseh, lengyel, szlovák és magyar filmrendező miként beszél a nemzeti és generációs kérdésekről, a közelmúlt napjainkig ható örökségéről. A Mi a magyar? kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok borest-sorozatot is indított, melynek során pénteken Vida Péter szekszárdi borász mutatkozik be, vasárnap pedig a szomolyai Kaló Imre zárja a neves bortermelők alkotta sort. Édes hazám címmel szintén vasárnap, a tárlat finisszázsán Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János költők olvassák fel verseiket, egyszerre kapcsolódva a nemrégen megjelent, azonos című kortárs közéleti versantológiához és a Műcsarnok kiállításához, melyben aznap Gulyás Gábor kurátor tart záró tárlatvezetést. A Mi a magyar? vasárnap este 18 óráig látogatható.