Emma

Aj Vej-vej-filmmel indít az Átrium

2012.10.15. 11:40

Programkereső

A magyarhangya közösségi filmforgalmazó az őszi évadot az éppen itthon turnézó kínai művész Never Sorry című 2012-es dokumentumfilmjével kezdi. A premier október 18-án lesz a régi-új helyszínen, ami Átrium Film-Színház néven kulturális befogadó térként működik majd.

Vej-vej Kína leghíresebb nemzetközi művésze és egyben hazája legszókimondóbb kritikusa. A szigorú cenzúra és az igazságtalan jogrendszer hatására művészetén és a közösségi médián keresztül fejezi ki magát és szervezi össze követőit. A kínai kormány válaszlépésként letiltotta blogját, megverette, leromboltatta újonnan épített műtermét és titokban fogva tartotta. A Never Sorry a digitális kor egy olyan számkivetettjének történetét meséli el, aki az egész világon követőkre talált és aki képes a politika és a művészet határait elmosni. Alison Klayman elsőfilmes rendező, mint Kínában dolgozó újságíró példátlan betekintést nyert Vej-vej életébe. Részletes portréja árnyaltan fedezi fel napjaink Kínáját benne az egyik legprovokatívabb közszereplővel.

Ezzel a dokumentumfilmmel egy sorozatot indít el a magyarhangya:  három havonta más és más, célközönségre szabott, egyedi kommunikációs stratégiával bemutatott fiolmet hoznak el. A Never Sorry a zászlóshajó ebben a sorozatban, mivel nem csupán egy portré a világ legnagyobb hatású kortárs művészéről, hanem provokatív kézikönyv is egyben, művészek számára, miként is kell az internet korában kommunikálni. A filmhez kapcsolódóan filmplakát pályázatot, köztéri, eseményszerű kommunikációs kampányt és egy csapatversenyt is meghirdetett a magyarhangya. A film premierhetében különböző vetítési helyszíneken, más-más tematikára felépítve mutatják be a film fontosságát, mondanivalójának sokrétűségét.

Magyarhangya: Aj Vej-vej plakátpályázat (részlet Koszti Zsuzso/ Flux a pályázathoz készített inspiráló videójából)
Magyarhangya: Aj Vej-vej plakátpályázat (részlet Koszti Zsuzso/ Flux a pályázathoz készített inspiráló videójából)

Október 18. 19:00 - Átrium Film-Színház/ PREMIER
Társadalomtudományi és művészettörténeti bevezető. Vendégek: Nagy Mercédesz, művészettörténész és aki készített interjút Ai Weiwei-jel. György Péter, esztéta és Petrányi Zsolt, művészettörténész.
Október 19. 19:00 - FUGA
Építészet, köztéri kommunikáció. Vendégek: Szabó Gyöngyvér tájépítész és Kelemen László művészettörténész.
Október 20. 20:00 - MüSzi
Beszélgetés a képzőművészetről, a performanszról, az alkotói felelősségről. Vendégek: Bársony Júlia, MüSzi vezetője, képzőművész. SI-LA-GI, képzőművész. Gerber Pál, képzőművész. Szirtes János, performance művész, moderátor: Váradi Júlia.
Október 22. 21:00 - Toldi Mozi
DJ Flux és Monolit kifejezetten ehhez a filmhez készítettek vizuális és zenei szettet.
Október23. 20:00 - Akvárium
Mozgókép és emberi jogok. Vendégek: Kozma Zsolt, Videospace projekt elindítója. Zsolt Melinda, TASZ munkatársa. Szabó Simon, filmrendező és Átol Dorottya az Amnesty International képviseletében.