Csilla, Noémi

Hivatalos: Banksy december 8-án érkezik

2012.11.20. 11:44

Programkereső

A Műcsarnok november 20-án kiadott közleménye alapján a szokatlan megoldások és együttműködések keretében a Mélycsarnokban megvalósuló esemény a várakozásokhoz képest később kezdődik.

Készman József kurátor korábban a Fideliónak nyilatkozott a tervekről. A budapesti Banksy-esemény inkább egy élő fórum lesz, mint kiállítás, azok számára, akiket érdekel a kultikus figura, vagy maguk is foglalkoznak street art-al. Banksyt, az ismeretlen személyazonosságú, Bristolban született alkotót ma már annak sem kell bemutatni, aki nem járatos a street art világában: a stenciles graffitis híres álláspontjairól és inkognitójáról. Művei hiába világhírűek, a graffitizést a törvény bünteti, ráadásul alkotásai társadalom-, és nem ritkán kormánykritikusak is, és nem is korlátozódnak kizárólag Nagy-Britannia utcáira.

2010. január 24-én, a Sundance Filmfesztiválon mutatták be Banksy első dokumentumfilmjét, az Exit Through The Gift Shopot (Kijárat az ajándékbolton át), mely magát "a világ első street art katasztrófafilmjeként" aposztrofálja. Számos díj mellett a munkát 2011-ben még Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték. Magyarországon először a Műcsarnok mutatja be a filmet eredeti nyelven, magyar felirattal. Itthon a premier a 2010-es decemberi Negyed6Negyed7 Fesztiválhoz fűződik, ahol még felirat nélkül vetítették a filmet.

A Műcsarnok hivatalos Facebook eventet is nyitott. Ennek leírása, a fenti közlemény és a Műcsarnok honlapja alapján az derül ki, hogy a nem hagyományos kiállítás, inkább Banksy munkásságához köthető esemény során a szervezők a magyar urban art és underground szcénát bevonva építik fel a teret. A leírás szerint "így több meglepetés mellett különleges környezetben kerül sor a vetítésekre, ahogy az Banksy egyedülállóan provokatív munkásságához méltó." A szövegben a szervezők azt is közlik, hogy az eseményt a tervekkel ellentétben nem áll módukban ingyenessé tenni. A jegyek háromszáz forintba kerülnek majd, a záró dátum pedig január 20. Az event leírás megerősíti, hogy "az esemény nem hagyományos értelemben vett kiállítás, hanem egy, a film köré épülő tárlat, egyéb háttéranyagokkal, a magyar street art világ megjelenésével és sok kísérőprogrammal."

Banksy
Banksy