Bernát, Felícia

Egy vagyont fizettek a filmtörténet leghíresebb zongorájáért

2014.11.26. 11:01

Programkereső

November 25-én kalapács alá került a Casablanca című film emblematikus jelenetében látható-hallható zongora: a hangszerért 3,4 millió dollárt (836 millió forintot) fizetett egy neve elhallgatását kérő vásárló a Bonhams aukciósház és a Turner Classic Movies árverésén New Yorkban.

A Dooley Wilson által alakított Sam ezen a zongorán játszotta az As Time Goes By című számot az Oscar-díjjal jutalmazott második világháborús szerelmi történet egyik híres jelenetében, amely a Humphrey Bogart alakította főhős, Rick bárjában játszódik. "Játszd újra, Sam" - kéri könnyes szemmel Ingrid Bergman a zongoristát, épp azelőtt, mielőtt újra megpillantaná nagy szerelmét.

Az 1942-es filmklasszikus forgatásához két zongorát használtak, ám a Bonhams szerint a most elkelt hangszer látható többször a filmben. A másik zongora két évvel ezelőtt cserélt gazdát 602 ezer 500 dollárért a Sotheby's New York-i árverésén, írja a Híradó.hu.

A zongora korábban Dr. Gary Milan Los Angeles-i fogorvos tulajdonában állt. A 76 éves orvos - akinél megfordult már egy másik Humphrey Bogart-hoz köthető relikvia, A máltai sólyom szobra is - elmondása szerint most jött el az idő, hogy túladjon rajta.

A zongora Rick kávézójából (Fotó: Richard Perry, The New York Times)
A zongora Rick kávézójából (Fotó: Richard Perry, The New York Times)

Ugyanezen az árverésen kelt el az Óz, a csodák csodája eredeti oroszlánjelmeze 3,07 millió dollárért (755 millió forintért), amelyet a néhai Bert Lahr viselte az 1939-es filmben.