József, Bánk

Meztelen igazságokat tár fel az NFZ

2014.11.27. 11:08

Programkereső

Holdfény királyság címmel ad koncertet a Nemzeti Filharmonikusok november 30-án a Művészetek Palotájában. A Fesztivál Színházban tartandó ifjúsági hangversenysorozat első előadásán "meztelen igazságokat" tárnak fel: olyan témáról beszélgetnek, amely még felnőttként is bonyolult és kiszámíthatatlan, ez pedig a szerelem.

A produkciót Wes Anderson Holdfény királyság című filmje inspirálta, amelynek témája a gyerekszerelem. Philipp György, az előadás rendezője és karmestere szerint a film soundtrackje adja ennek az előadásnak a teljes zenei anyagát, némi jazzstandarddel, könnyűzenei kiegészítésekkel.

A koncert legtöbb művének zeneszerzője Benjamin Britten zeneszerző, aki nemcsak a "művelt keveseket" szólította meg, hanem mindig "hallgatható" akart lenni. Nemcsak nagyszabású műveket komponált, hanem bensőséges alkotásokat amatőröknek és gyermekeknek, amelyeket kis helyi létesítményekben is elő tudtak adni. Britten hitt a zenében mint társadalmi, közösségi eszközben, és azt akarta, hogy a zene hasznos legyen az emberek számára. Szenvedélyesen bátorította a zenélést minden korosztályban, és hitte, hogy a művészek szerepe alapvetően a saját közösségükben gyökerezik, és azt kell szolgálniuk.

A november 30-án 11-kor és 15 órakor megrendezendő hangversenyen közreműködik a Tóth Aladár Zeneiskola Zenekara, a Nemzeti Énekkar és szólistái (karigazgató Antal Mátyás), Bizják Dóra zongoraművész és gyermekszínészek. Az előadás karmesterei Antal Mátyás és Philipp György.