Emőke
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A rajzbeszéd mestere

2016.02.11. 12:46

Programkereső

1948. február 11-én hunyt el Szergej Mihajlovics Eizenstein rigai születésű szovjet filmrendező és teoretikus, a szovjet és az egyetemes filmtörténet formanyelvének egyik kialakítója.

Eizenstein minden bizonnyal sokunk számára olyan filmekből ismerős, mint az Október vagy a Rettegett Iván. Filmjei, beleértve a befejezetleneket is, a filmtörténet legnagyobb hatású alkotásai közé tartoznak, az 1905-ös forradalom huszadik évfordulójára készült, Patyomkin páncélos című alkotását az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmával a filmkritikusok minden idők tizenkét legjobb filmje közül a legjobbnak ítélték. A film leghíresebb jelenete:

Eizenstein számára a skicc, a vázlat, a folyamatos rajzbeszéd a filmrendezés szerves része volt. A filmekhez készített vázlatok mellett a rendező grafikai életművében felbukkannak erotikus, több esetben pornográf alkotások is. Most ezekből válogattunk:

Eizenstein rajzai életében csak barátai és munkatársai előtt voltak ismertek. Csupán mexikói rajzaiból állítottak ki néhányat 1946-ban egy New York-i filmszínház előcsarnokában, amelyet a New York Times pársoros kritikában méltatott. Eizenstein nem minden irónia nélkül büszkélkedett el vele: „ez az első (és ez idáig az egyetlen) sajtóközlemény, amelyben arra méltattak, hogy grafikai tehetségemről írjanak”.
93160389 EisensteinPapier

Életében nemcsak kiállítás nem nyílt rajzaiból, még azt sem tudta elérni, hogy csatolhassa a Rettegett Iván forgatásakor készült vázlatait, látvány-tanulmányait a film forgatókönyvéhez, amikor annak szövege 1946-ban nyomtatásban megjelent. Pedig ebből az alkalomból külön bevezetőt is írt a rajzokhoz Néhány szó rajzaimról címmel.

Grafikai tehetségét először 1957-ben Moszkvában csodálhatta meg a nagyközönség, mikor a Művészeti Dolgozók Központi Házában (CDRI) 300 rajzát állították ki – pályája minden időszakából és minden műfaj- és stílusrétegből egy keveset. Ezzel a kiállítással vette kezdetét – a fizikai halálát követően tíz évre teljes feledésre ítélt – Eizenstein fokozatos visszatérése a nyilvános kultúrába. 1956-ban jelent meg az első válogatás elméleti írásaiból, és 1958-ban mutatták be a Rettegett Iván Sztálin alatt betiltott második részét.
ei

A rajzaiból készült első album 1961-ben látott napvilágot, a „Hogyan tanultam rajzolni?” (‘Kak ja ucsilsza riszovaty?'), című önéletrajzi írás és a Rettegett Iván 1946-ban megjelent forgatókönyvéből kihagyott szerzői kommentár kíséretében. * Szilágyi Ákos
EisensteinPremiers souvenirs denfance
eizenstein
ej

ejé
ezj