József, Bánk

A jazz egy kemény világ – Jön a Chet Baker film!

2016.02.18. 14:48

Programkereső

Nincs hiány idén jazz-portréfilmekből. Don Cheadle Miles Davis-interpretációja után itt a Chet Baker életéről szóló, Born To Be Blue című film. A rendezők mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a zenészek legsötétebb időszakát állítják a középpontba. A filmek tanulsága szerint drog, nők, szétesés jutott a zsenik osztályrészéül.

A Born To Be Blue a legendás jazz-trombitás, Chet Baker tragikus történetét meséli el. Hasonlóan Don Cheadle Miles Davis-filmjéhez, a kanadai író-rendező Robert Budreau úgy döntött, hogy kerüli az életrajzi konvenciókat és figyelemfelkeltő, már-már prevenciós célzattal azt ábrázolja, hogy milyen veszélyes volt az '50-es, '60-as évek West Coast jazzélete, amibe jócskán belesüllyedt a zseniális Chet Baker is, olyannyira, hogy fogait is elvesztette és kis időre a karrierje is megrekedt. A filmben Ethan Hawke játssza Chet-et, ami a kritikusok előjelzése szerint a színész eddigi élete legnagyobb dobása lehet. Sajnos ő nem olyan szép férfi, mint a fiatal Chet volt, de az előzetes alapján valóban elég ígéreteset alakít.

A film az 1960-as évek végén játszódó jelenetsorral indul: Chet Baker egy olasz börtönben vesztegel, ide érkezik hozzá egy titokzatos hollywoodi producer, hogy szerepet ajánljon neki. Snitt: flashbackben látjuk Chet Bakert, amint groupiek tömege rajongja őt körül 1954-es, a jazz Mekkájának tartott birdlandi debütálása után. A mérvadó DownBeat magazin olvasói ez után a koncert után szavazták meg őt az első számú jazztrombitásnak, mások azt mondták, új stílust teremtett ekkor. Ezen az estén azonban egyik női hódolójába botlik a szállodában, aki azonnal heroinnal kínálja, hogy féltékennyé tegye barátnőjét.

Tovább nem is ecsetelnénk a film tartalmát, de azt el kell mondani, hogy -habár ezek az események mind megtörténtek- sok hangsúlyeltolást eszközöl a rendező a nagyobb drámaiság érdekében, tehát fenntartásokkal kell kezelni a film dokumentáris jellegét. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott premier után számos kritikus éppen ezt sérelmezte, mármint hogy a rendező túl lazán kezeli az életrajzi tényeket, sőt, időnként megkavarja az események időrendiségét is.

btbb day21-00451

A filmben Carmen Ejogo játssza a Chet Baker nőiből „összegyúrt” nőfigurát, kapcsolatuk középponti szerepet játszik a filmben. Kevin Hanchard és Kedar Brown pedig Dizzy Gillespie és Miles Davis jazzikonokat alakítják.

A Born To Be Blue március 25-én kerül az amerikai mozikba, hogy Magyarországra mikor jut el, vagy eljut-e egyáltalán, egyelőre nem tudni.