Fülöp, Evelin

Újra horgonyt vet Budapesten a Titanic

2016.03.29. 12:11

Programkereső

Végleges a 23. Titanic Filmfesztivál versenyprogramja: a válogatásba kilenc nemzetközi filmet hívtak meg. A fesztivál látogatói tíz napon át nézhetnek díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat, öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet.

A Titanic évről évre olyan filmkülönlegességekkel lepi meg a világ összes tájáról  a nézőket, amiket sok esetben máshol nem láthatnának. Ahogy Allan Sørensen programigazgató fogalmazott: a szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus-­ és témabeli merítése. 

A különböző európai alkotások mellett kanadai, ausztrál és kínai film is versenyez a fődíjért az április 7. és 16. között megrendezendő fesztiválon. A Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk.​ Ezeken kívül rövidfilmeket is vetítenek majd a fesztiválon. A teljes programot március 31-én jelentik be.

Az idei versenyprogram kilenc alkotása közül mindegyik első, illetve második nagyjátékfilm. Közös bennük, hogy bonyolult és félszeg emberi kapcsolatokat ábrázolnak újító módon: van köztük szürrealista, finoman érzelmes, szórakoztató, provokatív és bensőségesen személyes alkotás – némelyik pedig mindezeknek a keveréke.

A nemzetközi válogatás mellett fontos magyar premier is lesz a Titanicon: a fesztivál kiemelt gálavetítése Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotásának első hazai bemutatkozása lesz. A film egy anya és kisfia utazását kíséri végig egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton. A Liliom ösvény világpremierje a Berlinalén volt februárban. Szintén Berlinben mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs rövidfilmje is, amelyet a Titanicon is láthat a közönség. A haikuszerű jeleneteket felvillantó, a szerelem három szakaszát bemutató rövidfilm egyik részlete lett az idei Titanic hivatalos reklámszpotja.

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

A nyitófilm​ április 7-én az ausztrál Tanna ​lesz Urániában, amely a velencei filmfesztiválon díjat is nyert. A film egy ősi, csendes­óceáni törzs világába kalauzol, és megtörtént esetet dolgoz fel: a törzs szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét. A zárófilm április 15-én az Urániában a Velencében Arany Oroszlán díjra jelölt A Bigger Splash című olasz–amerikai bűnügyi lélektani dráma lesz Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével. A magyarországi forgalmazó, a Big Bang Media nem tervezi a film mozibemutatóját, ezért a A Bigger Splashet csak a Titanicon láthatják az érdeklődők.

Az idei Titanic Filmfesztivál zsűri​jének tagjai: Hrönn Marinósdóttir​, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója (zsűrielnök), Balsai Móni​színésznő (Liza, a rókatündér) és Reisz Gábor​filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).

A fesztivál versenyprogramjának teljes listája:

Házi gondozás (Home Care) – Csehország

Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia-Hercegovina

Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália

Démonok (The Demons) – Kanada

Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság

Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország

Ami a sötétben rejlik (What's in the Darkness) – Kína

Evolúció (Evolution) – Franciaország

Aloys (Aloys) – Svájc