Orbán

Egy makulátlan ember a kozmoszban

2016.10.20. 13:51

Programkereső

Egy nem mindennapi tett szükséges, de nem elégséges egy jó életrajzi drámához - talán ez a Gagarin legnagyobb tanulsága.

Vegyük szemügyre a legkiválóbb biopic-eket, a Dühöngő bikától az Amadeuson át A nyughatatlanig: öröm és bánat kavalkádjai, mi, nézők pedig a főhőssel együtt bánatba zuhanunk, majd a sikerekkel az égig emelkedünk. Jelen esetben például Gagarinnal együtt kozmoszig kellene szárnyalnunk - ehelyett viszont csak kedélyesen unatkozva szemlélődünk.

13
Fotó: Kremlin Films / Pannonia Entertainment / Freeway Entertainment

Pedig az első ember története, aki eljutott az űrbe bővelkedik eseményekben és fordulatokban. Ezeken a film legtöbbször óvatosan átlépked, esetleg jelzésértékkel felmutatja, de ekkor is a könnyebb utat választja. A filmkészítők lelkesedése őszinte és látható, azonban azzal, hogy semmiféle konfliktust vagy ellentmondást nem akarnak ábrázolni, szobrot készítettek, nem filmet.

Gagarin szegény, paraszti családból indulva jutott el a világűrig, több ezer jelentkező előtt, egy húsz fős elit csoport minden más tagját lenyomva. Mindez flashbackekkel elevenedik meg előttünk, amelyek nagyjából a három az egyhez arányt követik, azaz csak minden negyedik visszatekintés rejt valamilyen érzelmet vagy izgalmat magában. Mivel azonban ezekben nincs linearitás vagy valamiféle vezérlő elv, a film rettentően széttöredezik. Végre jön egy rész, ami bemutatja, milyen az éhhalál határán mozgó szegény család élete a szocializmus Oroszországában - aztán vágás, semmitmondó képek a kadétiskolából, majd az űrutazás tervezése, aztán pedig maga a repülés. Mindegyik fejezetben lenne potenciál, de az a kevéske, amit kihoztak belőle, szétszórtan, össze-vissza van elhintve, így nem állnak össze egy egésszé.

Maga az űrutazás, a leginkább várt esemény már pazar kiállású és látványos - de sok izgalmat ez sem tartogat. Ami meglepő, hogy ebben a propagandaszerűen egysíkú moziban a pártelit és a vezetők bemutatása sikerült a legjobban, ezekben a részekben a humor is remekül működik.

Gagarin
Gagarin
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

És hogy mit tudunk meg Gagarinról? Lényegében semmi olyat, amit a Wikipedia ne összegezne az első pár mondatban. A forgatókönyv szerint sem hibája, sem drámái és sötét oldala nem volt - egy tisztességes családból származott, és maga is egy tisztességes családapa lett. Az űrverseny másik oldala, űrutazásának következménye szintén kimaradtak. A Gagarin főhajtásában a földet súrolja homlokával, ezzel viszont a világtörténelem egy izgalmas fejezetét egy egyenes vonalú, ívek nélküli narratívába kényszeríti bele. A filmben Gagarin űrhajójából egy húszforintossá változik, amit egyenes vonalban felrepül, majd ugyanígy a földre pottyan.