György

Emberi jogi kérdések a mozivásznon

2016.11.08. 17:06

Programkereső

1956-os filmhíradók a környező országokból, menekültkérdés, gyermekházasságok és globális felmelegedés, csak néhány a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából. A hat budapesti helyszínen zajló, vasárnapig tartó fesztiválon több díjnyertes munkát is láthat a közönség.

Rohszareh Gaem Magami iráni filmrendező A Sonita című filmjének vetítésével kedden kezdetét veszi a fesztivál, amelynek programjában több mint 30 ország hatvan filmje szerepel. A nyitófilmben egy bátor afgán menekült lány karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, hogy eladja őt feleségnek. Rohszareh Gaem Magami, a film rendezője néhány drámai fordulat után maga veszi kezébe az ügyet, hogy megmentse a lányt a nem kívánt házasságtól.

A Nemzetközi Panoráma szekcióban 17 filmet tűznek műsorra a világ legjobb kreatív dokumentumfilmjei közül. Kislányok férjhez adásáról szól a Nemzetközi Panoráma szekció Gyerekanya című történelmi filmje is, amelyben marokkói és Jemenben született idős zsidó nők mesélnek arról, hogy 8-10 évesen hogyan adták őket férjhez.

A Jég hátán elnevezésű blokk a klímaváltozással és az északi őslakosok életmódjával foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket, és hogyan alakulnak át.

Az Úton és otthon című szekció a migráció és az integráció problémáját járja körül nyolc alkotás, valamint a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben szervezett három panelbeszélgetés.

Négy alkotást vetítenek a Fókuszban Ukrajna című szekcióban. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a fesztiválon válogatást vetítenek a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból. A Magyar Panoráma szekcióban az idén kilenc alkotást láthat a közönség.

A Doclab workshop idei témája az integráció lehetséges folyamataira fókuszál. Három nap alatt a workshop lehetőséget ad tíz tapasztalt és kezdő filmesnek egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére.

Diákok és vidék

Az előző évekhez hasonlóan ingyenes vetítéseket is tartanak középiskolások részvételével. Idén hat filmet mutatnak be, közülük három alkotás is a migráció témájával foglalkozik különféle szemszögekből.

Az idén először rendezik meg november 17. és 19. között a Verzió+ rendezvényt, amelynek keretében Pécsen, Székesfehérváron és Szegeden is vetítenek a közönségnek. A fesztivál díjait november 13-án adják át Budapesten a Toldi moziban.