Béla
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Saudeken, színésznőkről, lepedőn (+18)

2016.11.08. 12:49

Programkereső

Filmes dívákról tart előadást jövő héten Jan Saudek kiállításának kísérőprogramjaként Kelecsényi László író és filmtörténész.

Jan Saudek fotóművészetének egyik kiemelt témája a testiség, akár a görögtől eltérő szépségeszmény ábrázolása. Ez a témakör nem áll távol a filmvilágtól sem. Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Claudia Cardinale és még sokan mások – a filmvászon számtalan nőt tett legendássá. Lehettek valódi tehetségű színésznők vagy egyszerű naivák, bűbájosak vagy éppen jéghidegek. Mivel tudhatták a szerepajánló rendezőket és a férfinézőket is meghódítani, és miben voltak mások, mint a mai női filmcsillagok?

Mi kellett ahhoz, hogy valakiből díva legyen, és vajon kialakulhat-e ugyanilyen kultusz napjainkban?
Jan Saudek: Walkman
Jan Saudek: Walkman
Fotó: Jan Saudek / Reök

Kelecsényi László Balázs Béla-díjas író és filmtörténész, aki többek között a mi dívánkról, Karády Katalinról is írt már könyvet, ezekre a kérdésekre is tudja a választ. A válaszokról filmrészletekkel is illusztrált előadásában mesél november 15-én, kedden 17:30-tól a REÖK látogatóinak. „Ezek a hölgyek felcsigázták a férfiak kíváncsiságát, féltékennyé tették a nőket és kivétel nélkül mindig botrányosan robbantak be a film világába” - mondja Kelecsényi. Ahogy Saudek meztelen modelljeit a fényképezőgép, úgy az ő figuráikat a filmtekercs tette felejthetetlenné.

„Olykor sajnálatosan rövid karrierjükért a virtuális és vizuális halhatatlanságot kapták cserébe.”

Előadás és kiállítás egy jeggyel

Színésznők a lepedőn című előadásra a Saudek-kiállításra szóló kedvezményes, 600 forintos belépő lesz érvényes. Így az előadás mellett a világhírű cseh fotográfus izgalmas alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlat és a program is 18 éven felülieknek ajánlott.