Bernát, Felícia

Mijazaki állandó zeneszerzője Prágában koncertezik

2017.04.19. 15:53

Programkereső

Bár idén különösen jól el vagyunk látva belföldi filmzenei koncertekkel is, érdemes 6 órát utazni, hogy meghallgassuk Hiszaisi Dzsó műveit, melyeket maga a szerző vezényel vasárnap. A Chihiro Szellemországban, a Totoró - a varázserdő titka vagy a Vándorló palota zeneszerzője ritkán ruccan át Európába koncertezni.

"Találkozzon Hollywood csillagaival" - az április 20. és 23. között Prágában rendezett Filmzene Fesztivál mottója, ami Hiszaisi Dzsó esetében valóban egyedülálló alkalmat jelent.

A japán zeneszerző júniusban két - teltházas - koncertet ad Párizsban, ezen kívül pedig Tajvanon és otthon Japánban koncertezik.

A négynapos rendezvény minden estéjére jut egy nagyszabású koncert, napközben pedig panelbeszélgetéseket és mesterkurzusokat szerveznek.  A cseh hanglemezgyártó a 440 audio nevű céggel összefogva olyan relaxációs zónát hoznak létre a Fesztivál Központban, ahol a látogatók híres filmdallamokat hallgathatnak - bakelit lemezen.  A 440 audio az egyik egyedi gramofonját biztosítja erre a célra és csúcsminőségű hangrendszert. A belépés ingyenes, a megnyitó kivételével délben kezdődő programban olyan filmek zenéje szerepel, mint a Vissza a jövőbe, az Egy gésa emlékiratai vagy a Star Wars. A menetrendről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. 

Az első esti koncertet, az Egy történet a szerelemről (“A STORY OF LOVE”) című gálát a skót zeneszerző, Craig Armstrong munkásságának szentelik. A Moulin Rouge-tól A nagy Gatsby-n át az Igazából szerelemből hangoznak majd fel dallamok. Miriam Nemcova vezényli az általa alapított Praga Sinfonietta zenekart és a Vox Pragae énekkart. Közreműködik Christina Johnston szoprán, Tereza Cernochova és Martin Chodur. 

Az est tiszteletvendége pedig maga a zeneszerző, Craig Armstrong.

Szombat este speciális effektekkel tűzdelt koncertet ad Chuhei Iwasaki vezényletével a Filmova filharmoni zenekar és a Kühn Kórus.  A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony) címűesten az említett film, illetve a Prometheus zenéjét hallgathatja meg a közönség élőben.

A fesztivál Hiszaisi Dzsó (Joe Hisaishi) japán zeneszerző koncertjével zárul, ahol

a komponista nemcsak részt vesz, hanem ő maga vezényli a Prágai Városi Filharmonikusokat. 

Hiszaisi Dzsó 1984-ben dolgozott először a Ghibli stúdió alapító-rendezőjével,  Mijazaki Hajaoval, akivel össze is barátkoztak. Ettől kezdve minden filmjéhez ő szerezte a zenét. A vasárnapi koncerten A vadon hercegnője, a Chihiro szellemországban és a Vándorló palota mellett más munkáiból is kapnak ízelítőt a nézők.

A fesztivált 2011 óta minden évben megrendezik a cseh fővárosban. Az első két évben a cseh tudósok rákkutatásának támogatására gyűjtöttek. Azóta több, árvaházban élő gyerekeket támogató alapítvánnyal működnek együtt. A gyerekek ingyenesen látogathatják a koncerteket.

A Prágai Filmzene Fesztivál Programja:

2017. ápr. 21 - 20:00 Egy történet a szerelemről - A Story of Love (with Craig Armstrong)

2017. április 22. 20:00 A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony)

2017. április 23.20:00 Joe Hisaishi világa - Joe Hisaishival - (The World of Joe Hisaishi (with Joe Hisaishi)